GÖRÜNTÜLÜ

28 ülkede 4 bin kişi ‘HAYIR’ kampanyasını yürütüyor

Türkiye’de 16 Nisan’da yapılacak referandum için Avrupa’da 27 Mart ile 9 Nisan tarihleri arasında oy kullanılacak. Avrupa’da kurulan “Hayır” platformu çalışmaları tüm hızıyla sürüyor.

Türkiye’de başkanlık sistemi için 16 Nisan’da referanduma gidiyor. Şu anda, “Hayır” ve “Evet” diye iki cephe var. AKP –MHP Evet cephesinin karşısında HDP, CHP olmak üzere mevcut sistemden rahatız olan bütün kesimler ise “Hayır” cephesinde birleşiyor. Avrupa ve dünyanın birçok ülkesinde ise referandum tarihi netleştikten sonra birçok kurum ve kuruluşun bir araya gelerek, “Hayır Platformu” kurdu. O günden bu yana hummalı bir çalışma yürütülüyor. 28 ülkeden kurulan komisyonlarda, toplam 4 bin kişi bu çalışmayı yapıyor. Şimdiye kadar yüzlerce etkinlik yapılmış. Bu etkinlikler 9 Nisan’a kadar da sürecek. Bu hafta sonu da başta Almanya olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde merkezi yürüyüşler yapılacak. “Hayır Platformu” üyelerinden KCDK-E Eş Başkanı Yüksel Koç, amaçları bütün kesimleri sandık başına götürüp, hayır oyunu artırmak olduğunu söyledi.

‘HEPİMİZİN ORTAK NOKTASI ‘HAYIR’DIR’

KCDK-E Eş Başkanı Yüksel Koç, Türkiye’de referandum tarihi belli olduktan sonra Avrupa’daki kurumlar olarak, bir araya gelip “Avrupa Hayır Platformu” kurduklarını belirterek şunları dile getirdi: “Bu platform içerisinde Türkiyeli bütün gruplar, Asuri-Süryani, Çerkezler, Ermeniler, Rumlar, Kürtler olmak üzere birçok kesimler var. Kısacası Türkiye’deki bütün kimlik ve inanç grupları bu platformun içerisinde yer alıyor. Yine son dönemlerde Avrupa’ya gelmek zorunda kalmış akademisyenler ve aydınlarda bu platformun içerisinde yerini alıyor. Bizim hepimizin farklı gerekçesi olsa da ortak noktamız hayırdır. Bizi bir araya getiren nedende budur. Çalışmalarda bu yönlü yürütülüyor. 28 ülkede bu platformun çalışması yapılıyor” diye konuştu

İlk olarak, seçmen sorgulama işlemleri yaptıklarını kaydeden Koç, “Daha sonra 28 ülkenin tamamında miting, salon toplantıları geceler ve çeşitli etkinlikler düzenledik. Merkezi olarak 200 etkinlik yaptık, yereller ise küçük çaplı düşünecek olursak yüzlerce etkinlik yapıldı. Bu çalışmayı 4 bin kişi yürütüyor. ‘Hayır’ cephesi oldukça coşkulu ve moralli bir şekilde çalışma yürütüyor. Çünkü bu diktatörlükten kurtulmanın tek şartı daha çok çalışmaktır” dedi.

‘KÜRTLER ÖZ YÖNETİMLERİN HESABINI SORUYOR’

Bütün kesimlerin “Hayır” gerekçeleri farklı olsa da özünde Erdoğan ve tek adam rejimine karşı olduğunu hatırlatan Yüksel koç, devamla şunları söyledi: “Kürtler öz yönetimlerin hesabını sormak için hayır diyor, aydın ve akademisyenler düşüncelerini açıkladıklarından dolayı uğradığı haksızlıkların hesabını istiyor. Aleviler, Êzidîler ve Hristiyanlar inançlarındaki baskılarına karşı hayır diyor. Yine kadınlar baskılara karşı hayır diyor. Toplumun bütün kesimleri hayır diyor. Bütün bunların ortak noktasıysa özgür, eşit bir geleceği örgütlemektir. Bu sadece 16 Nisan’a yönelik bir çalışma değil, sonrası da AKP-MHP blokuna karşı demokrasi cephesini örgütlemek istiyoruz.”

Avrupa’da referandum süreci boyunca konsolosluklarda itiraz yetkisine sahip olan 160 üye belirlediklerini bilgisini veren Koç, 2000 de müşahit görevlendireceklerini söyledi.

‘HEDEFİMİZ TOPLUMUN BÜTÜN KESİMLERİDİR’

27 Mart ile 9 Nisan arasında oy kullanacağını belirten Koç, şu noktalara dikkat çekti: “Bizim temel hedefimiz farklı kesimlere gitmektir. Çünkü burada herhangi bir partiye oy verilmiyor. Ya hayır ya da evet kullanıyor. Onun için bütün kesimlere gitmek istiyoruz. Yine her kesin sandığa gitmesi gerekiyor. Gitmemek AKP’ye hizmet etmek anlamına geliyor. Onun için bu sistemden rahatsız olan her kes sandığa gitmesi gerekiyor. 2 milyon 960 bin seçmen bizim hedefimiz. Şu anda seçim komisyonlarımızın olduğu bütün yerlerde arabalar tutulmuş, ulaşım organize edilmiş durumda. Bütün seçmenlere çağrımız nerede olursanız olun en yakın hayır platformuna telefon açın biz gelip sezi alıp oy kullanmaya götüreceğiz.”

“Hayır platformu” olarak 25 Mart’ta birçok ülkede merkezi yürüyüşler yapacaklarını belirten Koç, “Almanya’nın Düsseldorf, Stuttgart, İsviçre’nin Zürih, Avusturya’nın Viyana olmak üzere birçok yerde yürüyüşler yapılacak. Halkımıza çağrı her kesin bu yürüyüşlere katılıp, hayır pankartları taşıyarak, bu diktatöre hesap soralım. Onu tarihin çöp tenekesine atalım. Bu yürüyüş ve mitinglerimiz oy kullanımı öncesinde her kese önemli bir mesaj olacak. Onun için her kesi yürüyüşlere katılmaya çağırıyoruz” vurgusunda bulundu.