YENİLENDİ

33 canın bedeli 12 taksite bölünmüş: 7 bin 500 lira

Suruç'ta 33 devrimci katledildi. Ancak dönemin İlçe Emniyet Müdürü hakkında sadece 7 bin 500 lira para cezası verildi. Ceza da 12 takside bölünürken, Mehmet Yapalıal hiçbir duruşmaya çıkartılmadı.

33 devrimcinin katledildiği 20 Temmuz 2015 tarihinde Suruç'ta İlçe Emniyet Müdürü olarak görev yapan Mehmet Yapalıal hakkında açılan davada karar çıktı.

Yapalıal, Suruç Asliye Ceza Mahkemesi'nde "görevi ihmal" suçlamasıyla yargılanıyordu. Bugünkü duruşmaya Emrullah Akhamur'un ağabeyi Ümran Akhamur, katliamdan yaralı olarak kurtulan Yasin Can, Onur Kartal, Ceren Çoban katıldı. Akhamur ve katliamdan sağ kurtulan gençler yaşadıklarını anlattı. 

Sanıktan şikâyetçi olan Ümran Akhamur, "Aradan geçen bunca süreye rağmen asıl davanın halen açılmamış olması da düşündürücüdür" dedi.

Yasin Can, sanık polisin patlamada ihmali olduğunu belirtti, "Canlı bombanın yakalanması için yapılması gereken çalışmalar yapılmamıştır. Meydana gelen patlamada biz cehennemi yaşadık. Bize cehennemi yaşatan kişilerin de hukuk önünde ve kamu önünde cehennemi yaşamalarını ve cezalandırılmalarını talep ediyorum" diye konuştu.

Onur Kartal, sanığın üst sınırdan cezalandırılmasını istedi, "Meydana gelen patlamada ihmali olan sanıktan ve diğer sorumlulardan şikâyetçiyim" dedi.

Ceren Çoban, patlama sonrasında polisin yaralıların hastanelere taşınmasına engel olduğunu anlattı, üzerine silah doğrultulduğunu belirtti. Çoban, "Otopsi raporuna göre patlama sırasında patlama sebebiyle 23 kişi hayatını kaybetmiş, 10 kişi ise müdahale edilemediği için ölümsüzleşmiştir" dedi. Çoban, Suruç dosyasındaki gizlilik kararının kaldırılmasını ve faillerin yargı önünde çıkartılmasını istedi, "İhmali olan herkesten şikayetçiyim" dedi. 

Avukat Can Tombul, sanık Mehmet Yapalıal'ın duruşmaya getirilmemesine itiraz etti, soru sorma haklarının ellerinden alındığını belirtti. Ailelerin ve yaralıların, Yapalıal ile yüzleşmek istediklerini belirten Tombul, sanığın duruşma salonuna getirilmesini ve dosyanın görevsizlik kararı ile ağır ceza mahkemesine gönderilmesini talep etti. 

Mahkeme, polis Yapalıal'ı önce 10 ay hapis ile cezalandırdı. Ardından cezayı 8 ay 10 güne düşürüp, 7 bin 500 lira para cezasına çevirdi. Para cezasını da 12 aylık takside böldü.

NE OLMUŞTU?

Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu'nun (SGDF), Kobane'nin yeniden inşası için başlattığı "Beraber savunduk, beraber inşa ediyoruz" kampanyası kapsamında 20 Temmuz 2015 tarihinde Suruç'taki Amara Kültür Merkezi'nin önünde toplanan devrimcilere, DAİŞ canlı bomba saldırısı düzenlemişti. Katliamda Alican Vural, Alper Sapan, Aydan Ezgi Şalcı, Büşra Mete, Cebrail Günebakan, Cemil Yıldız, Çağdaş Aydın, Duygu Tuna, Ece Dinç, Emrullah Akhamur, Erdal Bozkurt, Evrim Deniz Erol, Ferdane Kılıç, Hatice Ezgi Sadet, İsmet Şeker, Kasım Deprem, Koray Çapoğlu, Medali Barutçu, Mert Cömert, Murat Yurtgül, Nartan Kılıç, Nazegül Boyraz, Nazlı Akyürek, Nuray Koçak, Okan Pirinç, Osman Çiçek, Polen Ünlü, Serhat Devrim, Süleyman Aksu, Uğur Özkan, Vatan Budak, Veysel Özdemir, Yunus Emre Şen.