4 inisiyatiften Yüksekdağ'ın vekilliğinin düşürülmesine tepki

Barış Bloku, Demokrasi İçin Birlik, Diyalog Grubu ve Yurttaş Girişimi, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın milletvekilliğinin düşürülmesine tepki gösterdi, "Karar Anayasa'ya aykırı. Kararı tanımıyoruz" dedi.

Barış Bloku, Demokrasi İçin Birlik, Diyalog Grubu ve Yurttaş Girişimi, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın milletvekilliğinin düşürülmesine tepki gösterdi, "Hukuk herkes için" dedi. 

4 inisiyatif adına açıklamaları Ayşe Erzan, Zülfü Livaneli, Oya Baydar ve Levent Tüzel yaptı. 

Point Hotel'deki basın toplantısına HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, eski milletvekilleri Ufuk Uras, Hasip Kaplan ve Akın Birdal, dilbilimci Necmiye Alpay, ANAP eski genel başkanı Nesrin Nas, gazeteci Aydın Engin, sanatçılar Zeynep Tanbay, Nur Sürer, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan'ın da içinde olduğu çok sayıda kişi katıldı.

Basın toplantısında ilk sözü alan Yazar Oya Baydar, referandumun meşruiyetinin olmadığını belirtti, "Meclis'in 3. partisi HDP büyük bir baskı altında. Partiyi kapatamıyorlar ancak Meclis çalışmaları engelleniyor, milletvekilleri tutuklanıyor. Eş başkan Yüksekdağ'ın milletvekilliğinin düşürülmesi bir anlamda bardağı taşıran son damla oldu. Sadece siyasi değil, ahlaki ve vicdani bir karşı çıkış olarak burada bulunuyoruz" dedi.

'KARAR ANAYASAYA AYKIRI'

Ortak metni Diyalog Grubu'ndan Zülfü Livaneli okudu. Toplumsal barışın ortadan kaldırılmak istendiğine dikkat çeken Livaneli, "Toplumsal barış istiyoruz. Toplumdaki kavganın nelere mal olduğunu gördük. Herkesi akla, sağduyuya, kanunlara saygılı olmaya çağırıyoruz" diye konuştu.

OHAL uygulamalarına dikkat çeken Livaneli, "Muhalefetin ifade özgürlüğü kanun hükmünde kararnameler ile kısıtlanıyor" dedi.

HDP'nin en çok hedef alınan siyasi kuruluş olduğunu belirten Livaneli, "HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ'ın milletvekilliğinin düşürülmesi, milletvekillerinin tutuklanması, milyonlarca seçmene sahip bir partinin fiilen kapatılacağı izlenimini doğuruyor. İlk kez bir siyasal partinin genel başkanının milletvekilliği düşürülüyor. Bu öncelikle yürürlükteki anayasaya aykırıdır" diye konuştu.

Milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin hukuki süreci hatırlatan Livaneli, "Bu kararda açık bir anayasa ihlali var" dedi.

Demokrasi İçin Birlik adına Levent Tüzel, Yüksekdağ'ın milletvekilliğini düşürülmesinin halkın iradesine karşı alınmış bir karar olduğunu belirtti. 

'KARAR ANAYASA AYKIRI'

Barış Bloku adına Ayşe Erzan, Mardin Koruköy'de yaşananları hatırlattı. Barış Bloku Eşbaşkanı Bahadır Altan'ın Koruköy'e gittiğini ancak bölgeye sokulmadığını hatırlattı ve Altan'ın izlenimlerinin olduğu açıklamayı okudu. "Orada halka vahim işkenceler yapılıyor" diyen Erzan, Türkiye'nin büyük kısmının ise bu yaşananlardan haberdar olmadığını belirtti.

Erzan, Yüksekdağ'ın milletvekilliğinin düşürülmesinin TBMM'ye yapılmış bir saldırı olduğuna dikkat çekti, "Biz bu kararı kabul etmek zorunda değiliz. Örneğin ben 8 Mart kartımı, Yüksekdağ'ın Meclis'teki adresine göndereceğim" dedi.

HDP Grup Başkan Vekili Filiz Kerestecioğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun "Patlamalar, çatmalar oldu" şeklindeki sözünü hatırlattı, "Bakan, bu patlamalar, çatlamalar konusunda hesap vermeli. Binlerce insanımızı kaybettik. Bakan olarak orada oturan bir insanın, bunları önleme sorumluluğu var, olduktan sonra da hesap verme sorumluluğu var. Hesap veremedikleri için saldırganlaşarak başkalarından hesap soruyorlar. Biz buna teslim olmak zorunda değiliz. Zaten teslim olmuyoruz" diye konuştu.

Yüksekdağ'ın milletvekilliğinin düşürülmesinin aynı zamanda kadın düşmanlığı anlamına geldiğini belirten Kerestecioğlu, "Milletvekilliğinin düşürülmesi kararının ilk önce Yüksekdağ'a uygulanmasının nedeni bu iktidarın kadın düşmanlığıdır" dedi.