AB’de asgari ücretler halen çok düşük

Hans-Böckler Vakfı’nca yapılan bir araştırmada 22 AB ülkesinde ücretler önemli oranda artsa da asgari ücretler halen ortalama çalışan ücretlerinin üçte biriyle yarısı arasında bir orana denk geliyor.

Hans-Böckler Vakfı’nca yapılan bir araştırmaya göre, asgari ücret kanununun olduğu 22 Avrupa Birliği (AB) ülkesinde ücretler önemli oranda artsa da asgari ücretler halen ortalama çalışan ücretlerinin üçte biriyle yarısı arasında bir orana denk geliyor.

Alman DGB sendikalar birliğine bağlı vakfın araştırmasında, 22 AB ülkesinden 21’inde 1 Ocak 2017 itibariyle asgari ücretlerin artış gösterdiği kaydedildi. Buna göre sadece Yunanistan’da uluslararası kredi kuruluşlarının talebi doğrultusunda asgari ücretlerde artış yaşanmadı.

NOMİNAL OLARAK EN FAZLA LÜKSEMBURG’DA, EN DÜŞÜK BULGARİSTAN’DA

Ortalama çalışan ücretlerinin diğer ülkelerden yüksek olduğu Almanya’da asgari ücretin saat başına brüt 8,84 Euro’da kaldığı belirtilen araştırmada, Fransa’da bunun 9,76 Euro olduğu hatırlatıldı. Lüksemburg’da asgari ücret saat başına 11,27 Euro olurken, Hollanda’da 9,52 Euro, Belçika’da 9,28 Euro ve İrlanda’da ise 9,25 Euro olduğu görülüyor.

Saat bazında en düşük asgari ücretler ise 1,42 Euroyla Bulgaristan ve 1,62 Euroyla Romanya’da kaydedildi.

2016 boyunca asgari ücretin en fazla artış gösterdiği ülke yüzde 8,1 oranla İspanya olurken, Almanya’da yüzde 4, Belçika’da yüzde 2 ve Fransa’da ise sadece yüzde 0,9’luk bir artış gerçekleşti.

ORTALAMA ÇALIŞAN ÜCRETLERİNİN ÜÇTE BİRİYLE YARISI ARASINDA BİR ORANDA

Öte yandan, Fransa’da asgari ücretler ülke genelindeki ortalama çalışan ücretlerinin yüzde 50’sine denk gelirken, Almanya’da bu oran yüzde 43’de kalıyor. İspanya’da asgari ücretin ortalama çalışan ücretlerine oranı yüzde 31 olurken, Yunanistan’da yüzde 32 ve Çek Cumhuriyeti’nde ise yüzde 33’üne denk geliyor.

Hans-Böckler Vakfı’nın araştırmasında, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine göre 80 ülkede asgari ücret uygulaması olduğu da belirtildi. Buna göre, Moldavya yaklaşık 0,56 Euro ile saat başına en düşük asgari ücrete sahip iken, Brezilya’da bu 1,10 Euroya denk geliyor.

Türkiye’deki asgari ücretin saatinin 2,73 Euroya denk geldiği kaydedilen araştırmada, en yüksek asgari ücretin 11,89 Euroyla Avustralya’da olduğu bilgisi paylaşıldı.