Açlık grevi 23'üncü gününde: Baskılar arttı

Edirne F Tipi Cezaevi’ndeki siyasi tutsakların, insanlık dışı uygulamalara karşı başlattıkları süresiz dönüşümsüz açlık grevi 23’üncü gününe girdi.

En fazla hak ihlali ve işkence uygulamalarının devrede olduğu cezaevleri arasında yer alan Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutsakların başlattığı süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemi 23’üncü gününe girdi.

5’şer günlük dönüşümlü başlatılan grev, koşulların daha da ağırlaştırılması üzerine 23 Şubat’ta 6 tutsağın süresiz dönüşümsüz açlık grevine girmesiyle sürekli hale getirildi. Ardından başka tutsakların da dahil olmasıyla açlık grevi eylemcilerinin sayısı 18’e yükseldi. Açlık grevindeki tutsaklarda aşırı kilo kaybı yaşanırken, kimi sağlık sorunları da baş gösterdi.

TUTSAKLARIN TALEPLERİ

Tutsakların işkence ve baskıya son verilmesi için başlattığı grevdeki talepler şunlar:

İdarenin keyfi uygulamalara son vermesi

“Güvenlik” adı altında keyfi tecride son vermesi

Daha sağlıklı koşularda tedavi haklarının verilmesi

Ortak alan, sohbet hakkı, oda değişimi vb. birçok konuda iletişim haklarının geri verilmesi

Haksız yere açılan disiplin soruşturmalarının son bulması

Kötü muamelenin ve işkencenin son bulması

TEDAVİYİ KABUL ETMEDİLER

En insani ve temel hakları için bedenlerini açlığa yatıran siyasi tutsaklarla ilgili şu ana kadar hiçbir adım atılmazken, kamuoyunda da sessizlik hakim. Eylemlerini kararlılıkla sürdüren tutsaklarda baş dönmesi, mide bulantısı ve baş ağrısı rahatsızlıkları sürekli hale geldi. Tutsaklar, cezaevi idaresinin açlık grevini kırmak amacıyla zorla hastaneye götürme girişimlerine karşı tavır alarak, tedaviyi reddetti. Koşullar düzelmeden açlık grevini bırakmayacaklarını bildiren tutsaklar, halen insanlık dışı muamelelere maruz kaldıklarını belirtti.

EŞYALARINA EL KONULUYOR

Daha önce görev yaptığı Bolu, Erzurum ve Tekirdağ cezaevlerinde işkence uygulamaları ile nam salan Edirne F Tipi Cezaevi Müdürü Haydar Ali Ak’ın talimatları doğrultusunda hala koğuşla haftada 4 defa baskın yapıldığını aktaran tutsaklar, koğuşlara asker ve gardiyanlar tarafından yapılan baskında kendilerine ait her şeye el konulduğunu duyurdu.

PARMAK İZİ İŞKENCESİ

Cezaevine tepki koyan çok sayıda tutsağın, “süngerli oda” tutulduğunu aktaran tutsaklar, cezaevi yönetiminin sık sık disiplin cezası adı altında iletişim görüş yasağı getirdiğini söyledi. Kürtçe yazılan mektupların aylardır idarede bekletildiğini kaydeden tutsaklar, “çıplak arama” ile insanlık dışı muameleler uygulandığını aktardı. Açlık grevindeki ve diğer tutsakların zorla parmak izlerinin alındığı, birçok tutsağın başka yere götürülecekleri söylenerek parmak izlerini okutmaları istendiği, buna karşı çıkanların da darp edilerek parmakları kanatılırcasına işlemlerinin alındığı öğrenildi.