GÖRÜNTÜLÜ

Adana’da polis gençlere ajanlık teklif ediyor

Adana’da yaşayan Kürt genci Serhat Dal, aylardır polisin ajanlık dayatmasıyla karşı karşıya. Ölümle tehdit edildiğini aktaran Dal, “Ajanlık onursuzluğunu kabul etmiyorum, yetkililerin devreye girmesini bekliyorum” dedi.

Adana’nın Seyhan ilçesinde yaşayan Serhat Dal, 14 Şubat günü gerçekleşen bir operasyonla gözaltına alındı. Gözaltında ajanlık dayatmasına maruz kalan Dal, 1 ay sonra tekrar gözaltına alındı. Polisin işyerine kadar gelerek kendisine ajanlık dayattığını aktaran Dal, baskılara daha fazla dayanamadığını ve yaşadıklarını anlatmaya karar verdiğini söyledi.

ANF’ye konuşan Serhat Dal, yetkililerin bir an önce devreye girmesini ve polisin tehditlerine karşı kendisini korumasını istedi. 

‘KAMERASIZ ODAYA ALDILAR’

İfadesi alınmak üzere gözaltına alınan Serhat Dal, polis merkezinde yaşadıklarını şöyle anlattı: “14 Şubat günü gözaltına alındım, 15 Şubat günü avukatım ile görüştüm. Avukat görüşmesinin ardından beni kamerasız odaya aldılar. Burada birbirilerine “Kanka” ve “Dayı” diye hitap eden, biri şişman ve saçlarını kazıtmış, diğeri zayıf uzun boylu ve bir diğeri de zayıf orta boylu olan üç kişi benimle diyaloğa girdi. Bana ‘Ajanımız ol, mahallede bir şey olduğunda bize bildir. Devletimiz sana maddi ve manevi destek olacaktır’ dediler.” 

AJANLIĞI KABUL ETMEYİNCE ‘SEN DE HAİNSİN’ DEDİLER

Kendisine yapılan ajanlık dayatmasını kabul etmeyince polislerin ‘Sen de hainsin, onlardansın’ diyerek kendisine hakaret ettiğini belirten Serhat Dal, “Ajanlık dayatmasını kabul edemezdim, ajanlık onursuzluktur. Bana ‘Barbaros mahallesinde bir şey olursa bize bildir’ dediler. ‘İşlediğin suçlar var, bunları sileriz, aksi halde peşini bırakmayız’ dediler” şeklinde konuştu.

AJANLIĞI KABUL ETMEYİNCE YİNE GÖZALTINA ALINDI

Serhat Dal, yaşananlardan sonra polislerin peşini bırakmadığını söyleyen Dal tekrar gözaltına alınır. Bir kez daha ajanlık dayatmasına maruz kaldığını belirten Dal, “Bana yine ilk gözaltında olduğu gibi o üç polis tarafından ajanlık dayatıldı. ‘Seni biz gözaltına aldırdık, peşini bırakmayacağız’ dediler. Ajanlık dayatmasını bir kez daha reddettim” dedi.

‘SENİ 4 NİSAN’DA YİNE ALACAĞIZ, KAFANA SIKACAĞIZ’

Son olarak 14 Mart’ta yapılan gözaltının ardından bir kez daha serbest bırakıldığını kaydeden Serhat Dal, bunun ardından polisin işyerine geldiğini ve kendisine ajanlık dayatmasını sürdürdüğünü söyledi. Bu sebeplerden dolayı işyerinden ayrıldığını belirten Serhat Dal, polisin bu baskı ve tehditlerine karşı artık susmayacağını ve yetkililerin devreye girmesini beklediğini söyledi. Polisin kendisini, ‘Seni 4 Nisan’da alacağız, ıssız bir yerde kafana sıkacağız’ diyerek tehdit ettiğini aktaran Dal, avukatı aracılığı ile suç duyurusunda bulunacağını da sözlerine ekledi. 

‘AJANLIK ONURSUZLUKTUR’

Devlet güçlerince Kürt gençlerine yönelik ajanlık dayatmalarının her dönem yapıldığını hatırlatan Serhat Dal, “Kimse bu onursuzluğu kabul etmemelidir. Ajanlık, halkına ve mücadeleye ihanettir. Ben ne olursa olsun polisin baskı ve dayatmalarına karşı direnerek ajanlığı kabul etmeyeceğim” dedi.