Ahmet Türk: Suçlamalar asılsız; siyasi atmosfere göre yargılanıyorum

Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, "Her dönemde haksızlığa uğradım; hakkımda davalar, soruşturmalar açıldı. Yıllarca siyasi atmosfere göre yargılandım" diyerek, mücadelesinin sürdüğünü belirtti.

Amed'de açılan “KCK Ana Davası”nın 71'inci duruşması 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya Elazığ T Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk ile Kürt siyasetçiler Ferhan Türk ve Ramazan Debe katıldı. Duruşmayı Ahmet Türk eşi Mülkiye Türk, HDP milletvekilleri Meral Danış Beştaş, Nadir Yıldırım, Osman Baydemir, Feleknas Uca, Nimetullah Erdoğmuş ve Ahmet Yıldırım’ın yanı sıra çok sayıda kişi izledi. 

TÜRK SAVUNMA YAPTI

Ahmet Türk, esas hakkındaki savunmasında, çözüm için mücadelesini sürdürdüğüne dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Siyaset alanında her dönemde bulundum. Ama her dönemde haksızlığa uğradım. Siyasi gelişmeler çerçevesinde her dönemde hakkımda davalar, soruşturmalar açıldı. Yıllarca siyasi atmosfere göre yargılandım. 2012 Newrozu'nda yaptığım konuşmadan dolayı hakkımda dava açılmış. Yıllardır bu coğrafyada Newroz kutlanır. O yıl Newroz yasaklanmıştı. Benim de o dönemde Newroz'da 5 dakikalık konuşmam oldu. Ne güvenlik güçleriyle bir tartışmam ne de bir sorunum oldu. Newroz'da öylesi bir durum olsaydı görüntülere yansırdı. Ama hiçbir görüntü ortaya çıkmadı. Hakkımdaki iddianamede hiç de hukuka uygun suçlamalar bulunmuyor. Avukat Fethi Gümüş'le yaptığım görüşmeye yer verilmiş. Yine siyasetçilerle evimde yaptığım konuşmalara yer verilmiş ve delil olarak sunulmuş. Bunların kabul edilecek yanı yok. Ben 1973'ten bu yana demokratik siyaset mücadelesini veriyor. Bana iletilen suçlamaları kabul etmiyorum."

AVUKATLAR KONUŞTU

Avukat Fethi Gümüş ise 2009'da “KCK” adı altında bir operasyon yapıldığını ve bu çerçevede Türk'ün bilgi istediğini, kendisinin de bilgi verdiğini söyledi. Av. Gümüş, Türk'e avukat olarak bilgi vermesinin "örgüt talimatı” olarak yansıtılmasına tepki gösterdi.

Avukat Mehmet Emin Aktar ise "Cezalandırırsanız, legal siyaseti yasaklarsınız. Ama bilinmelidir, ortada bir suç yoktur. Ahmet Türk vicdanımızın sesidir" dedi.

FERHAN TÜRK: HİÇ AVRUPA'YA GİTMEDİM

Ardından eski Kızıltepe Belediyesi Başkanı Ferhan Türk savunma yaptı. Savunmasını Kürtçe yapan Ferhan Türk, "Bana iletilen suçları kabul etmiyorum. İddianamede sözde benim belediye başkanı olmamı PKK Lideri Abdullah Öcalan istemiş ve ben de aday olmuşum. Yine Avrupa'ya gittiğim ve Cemil Bayık ile Sabri Ok ile görüştüğüm söyleniyor. Ama ben hiçbir zaman Avrupa'ya gitmedim" dedi.

Ferhan Türk’ün savunmasına ek yapan Avukat Erdal Kuzu da beraat talebinde bulundu.

Sanık Ramazan Debe de, ana dilde savunma yaparak, hakkındaki suçlamaların hiçbir dayanağı olmadığını belirtti.

AHMET TÜRK'ÜN 'DİYARBAKIR' TALEBİ KABUL EDİLMİYOR

Savunmaların ardından Ahmet Türk bir kez daha söz alarak, "Sağlık durumum kötüdür. Başka cezaevinden buraya getirilmem çok zor. Ben Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi'nde kalmayı talep ediyorum” dedi. Mahkeme Başkanı da “Biz de sizin Diyarbakır'a getirilmeniz için talepte bulunduk. Ama kabul edilmedi. Sizi Elazığ'a getirdiler. Bizim elimizde olan bir durum değildir” yanıtını verdi.

Duruşma, 25 Ocak Çarşamba gününe ertelendi.