AKD, CHP için cemevi şubesini kapattı!

CHP'li Bayraklı Belediye Başkanı Karabağ’ın desteklediği aday cemevi yönetimi seçimini kaybedince, önce cemevinin gelir kaynağı düğün salonu yıkıldı, şimdi de derneğin şubesi kapatıldı.

İzmir’in Bayraklı ilçesine Bağlı Yamanlar semtinde bulunan Alevi Kültür Dernekleri (AKD), Yamanlar Cemevi Yönetimini Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ’ın desteklediği aday kaybedince, şubeyi kapattı. Belediye, daha önce de cemevinin tek gelir kaynağı olan düğün salonunu yıkmıştı.

Dernek, 5 Mart’ta genel kurulunu yaparak yeni yönetimini belirledi. 2 bin 950 üyesi bulunan derneğin seçiminde Mehmet Bozkurt yeniden başkan seçildi.

Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ’ın desteklediği aday seçimi kaybedince AKD, seçimi kazanan Mehmet Bozkurt’un ‘HDP’li olduğu’ gerekçesiyle buradaki şubesini kapattı. 

Dernek binasına gelen Alevi Kültür Dernekleri Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Nebi Yaşar, Denetleme Kurulu Başkanı Coşkun Aksoy ve Ankara Keçiören Şube Başkanı ve Genel Merkez Denetleme Kurulu Üyesi Muzaffer Başboğa, şubeyi kapattıklarını, üyeleri feshettiklerini bildirmiş, herhangi bir gerekçe belirtmemişlerdi.

Karar üzerine şube yönetimi, Dernekler Masası’na başvurarak, gerekçeli kararı talep etti ve yeni ve bağımsız bir derneğin kuruluşu için de başvuruda bulundu.  

Üç bine yakın üyesi bulunan derneğin son genel kurulunda da başkan seçilen Mehmet Bozkurt, söz konusu uygulama ile mevcut Genel Başkan’a muhalif olan delegenin tasfiyesinin amaçlandığını vurgulayarak, şunları aktardı: 

"Bizim şu an gündemimizin farklı olması gerekirdi. Ama ne yazık ki Alevi örgütleri kendi içlerinde bir hesaplaşmaya girmişler günümüzde, bu çok üzücü. Türkiye’de üçüncü büyük şubeyiz. 60 genel merkez delegemiz var. Bu delegasyon Genel Başkan Doğan Demir’i desteklemiyordu, tutumundan kaynaklı olarak. Bunun için de bizi kendisi için tehlike görüyordu. Şube Başkanlığı görevimden alındım. Yeni ve bağımsız bir dernek için çalışıyoruz. Mahkemeye de yürütmeyi durdurmak için başvuracağız. Hukuki haklarımızı savunacağız.”

‘CEMEVİ ÜZERİNDEN SEÇİM ÇALIŞMASI YAPILACAK’ 

Şube yöneticilerinden Sezgin Doğan, CHP’li Belediye Başkanı Hasan Karabağ’ın buradaki seçimi kaybettiği için önce cemevinin gelir kaynağı olan düğün salonunu yıktırttığını belirterek, “Buradaki seçimi üç kez tekrarladılar; her seferinde bizim yönetim kazandı. Ama onlar bir türlü bunu kabul etmek istemiyorlar. Belediyenin amacı buradaki cemevi üzerinden seçim çalışmaları yapmak. Bu seçimleri önce iptal ettiler, sonra kazanamayınca AKD geri çekildi. Cemevleri hiçbir siyasi partinin alt merkezi olamaz. Burası bizim kültür ve ibadet yerimiz; uzak dursunlar. Yeni bir dernek kurarak yolumuza devam edeceğiz” diye konuştu. 

'YENİ DERNEKLE YOLUMUZA DEVAM EDECEĞİZ'

Ali Tunç da, cemevinin yönetiminin CHP’li belediyelere göre belirlenemeyeceğini söyledi. Tunç, Bayraklı Belediyesi’nin kendi çalışmalarında kullanmak üzere bir yönetim istediğini belirterek, “Biz bunu kabul etmediğimiz için üç kez yönetimden düşürüldük. Onlara bırakmayacağız burayı. Yeni bir dernek kurup yolumuza devam edeceğiz” dedi.