Akdeniz’de yeni bir dramdan şüpheleniliyor

Baharın gelmesiyle birlikte insan kaçakçılarının Libya-İtalya arasındaki faaliyetleri de artarken, yaşanan dramlara bir yenisinin eklenmesinden endişe ediliyor.

Dün Libya kıyılarına 15 mil mesafede iki plastik botun batması sonrasında 5 mültecinin cenazesine ulaşılırken, gerçekte 250 kadar mültecinin hayatını kaybetmiş olmasından endişe ediliyor.

Bölgede faaliyet yürüten İspanyol yardım örgütü Pro-Activa Open Arms tarafından yapılan açıklamada, iki botta Afrika’dan gelen yüzlerce mültecinin olduğu bilgisi verildi. Botlardan birinde 120, diğerinde ise 140 mültecinin olduğu kaydedilen açıklamada, 16-25 yaş arası 5 mültecinin cesedine ulaşıldığı belirtildi.

Ancak açıklamaya göre yaşamlarını yitirenlerin en az 24 saat önce öldükleri belirlenirken, botlara bindirilen diğer mültecilerin de ölmüş olabilecekleri endişesi paylaşıldı.

Sadece Pazar gününden bu yana 5 bin mülteci İtalya’ya ulaşırken, bu yılın başından beri gelenlerin sayısı ise 21 bini aştı.

Dün ortaya çıkarılan facia haricinde bu yıl içinde Akdeniz’de yaşamını yitiren mültecilerin sayısının 440 kadar olduğu tahmin ediliyor.