Alevilere, kadınlara ve demokratlara, ‘HAYIR’ oyu kullanma çağrısı

Avrupa’daki Alevilere, kadınlara ve demokrat kesimlere 16 Nisan’da yapılacak referandumda ‘hayır’ oyu verme çağrısı.

ANF’ye konuşan Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Yürütme Kurulu üyesi Fatma Binici, Yaşanacak Dünya’dan Gülay Nacar ve Avrupa’daki Halkevciler’den Fatih Yıldız, Türkiye’nin geleceğinin tek adama verilmemesi için seçmenlere sandık başına giderek, ‘hayır’ oyu kullanma çağrısında bulundu.

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Yürütme Kurulu üyesi Fatma Binici: Başkanlık sisteminin bize getireceği negatifliklere dur demek için ‘hayır’ diyoruz.

Yürütme yetkisinin tamamen bir kişiye verilmesi, bir diktatöre bağlanmasına ‘hayır’ diyoruz. Cumhurbaşkanının bakanları tek taraflı ataması veya görevden almasına ‘hayır’ diyoruz. Meclisin bakanlar kurulunu denetleme görevini kaldırmasına ‘hayır’ diyoruz. Meclisin gensoru verememesi, yasama denetlemesinin sınırlamasına ‘hayır’ diyoruz.

Bakanlar hakkında pratikte soruşturmanın imkansız haline getirilmesine ‘hayır’ diyoruz. Cumhurbaşkanının parti üyesi ve parti genel başkanı olmasına ‘hayır’ diyoruz.

Cumhurbaşkanının milletvekilli adaylarını yazmasını, seçmesine ‘hayır’ diyoruz.

Meclis’in cumhurbaşkanına bağlanmasına, kuvvetler ayrılığının kalkmasına ‘hayır’ diyoruz.

HSYK’nın yarısını cumhurbaşkanının tek başına, keyfi olarak atamasına, yarısını görevsizleştirilmiş Meclis’in belirlemesine ‘hayır’ diyoruz.

Anayasa mahkeme üye sayısının 15’e düşüyor, 12’sini cumhurbaşkanı atıyoruz, buna ‘hayır’ diyoruz. Yüksek yargının cumhurbaşkanına bağlanmasını tehlikeli görüyoruz ve buna ‘hayır’ diyoruz. Bağımsız yargının tamamen ortadan kalkmasına tamamen ‘hayır’ diyoruz.

Şu an yargı bağımsız değil, düşündüğümüz zaman Pozantı, Gerger, Ensar vakfı burada zulüm gören, tacize, tecavüze uğrayan çocuklara sahip çıkılmadığı için bunlar daha ileri gidecekler ve sivil halka kimse sahip çıkmayacak.

Diktatörün emri ile bütün olumsuzluklar hasır altı edilecek. Yasama yargı, bütün gücün tek elde olmasına ‘hayır’ diyoruz. Tüm güç, tüm yetki sorgusuz, sualsiz bir kişinin elinde tutulamaz. Hak, hukuk adalet, aramak için ‘hayır’ diyoruz.

Newroz haftasında, Newroz’un tabiatın uyandığı büyük bir sessizlikten, büyük bir baskıdan kurtulmanın da bir sembolü olarak, biz diktatörlüğüne baş kaldırma çağrısı yapıyoruz.

Newroz temasına uygun olarak, ‘hayır’ diyelim. Aleviler kesin ‘hayır’ diyecektir. Bize bağlı olan Alevi kültür merkezleri, bölgesel derneklerimiz kesinlikle ‘hayır’cılar. Burada yapacağımız tek şey, bireyleri birebir oy vermeye taşımak, tek amacımız, tek işlevimiz, görevimiz bu. Bu da bütün derneklerimizde yapılacak. Diğer sivil toplum kuruluşları ile ‘hayır’ platformlarında beraberiz, konsolosluklara taşıma işlemlerini de beraber yapıyoruz. Nerede birileri oy vermeye gidecekse, götürebiliyoruz. Yeter ki bize başvursunlar.

Yaşanacak Dünya’dan Gülay Nacar: Avrupa’da da ‘hayır’ çalışmaları devam ediyor. ‘Hayır’ dememin sebebi, Türkiye’de bir rejim değişikliğine gidiliyor, bu rejim değişikliği, bütün yetkilerin, karar hakkının tek adama verilmesine karşıyız. Toplumsal yapı da değiştirilmeye çalışılıyor. Bundan kaynaklı, siyasetin, ekonominin, toplumsal yapının tek adama verilmesine ‘hayır’ diyorum.

Birçok yönü ile sistem değişikliği yapılacak, kadınlara ilişkin de değişiklikler yapılacak. Son on beş yıla baktığımızda kadınların daha çok tacize, uğradığı, rahat yaşayamadığı bir anlayış hakim oluyor.

O gerici anlayışın hakim olacağı bir sistemde kadınlar özgürce konuşamayacak, sokakta dolaşamayacak, kendisini ifade edemeyecek, bu kısıtlamaların engellenmesi için ‘hayır’ diyoruz.

Kadınların ne giyeceğine, kaç çocuk doğuracağına karar veren bir sisteme karşı ‘hayır’ diyoruz. Kadınlar kendilerini rahat ifade edemeyecekler, kıyafetten tutalım bulundukları ortamın kısıtlanacağı için, kendi gelecekleri için, çocukların geleceği için bu anlayışa dur demek gerekiyor. Özellikle referandum sürecinde yarınların karartılmaması için ‘hayır’ demeliler.

Özellikle Kürt illerinde birçok katliamlar yapıldı ve bunların hiçbirisinin hesabı sorulmadı. Gittikçe halkları birbirine kırdıracak bir anlayış gelişecektir, bugün yarın o sistemi değiştirmediğimiz sürece o katliamların daha katmerlisi bizi bekliyor. Kadınların kendilerini daha rahat ifade etme, gençlerin geleceğine sahip çıkması için herkesin gidip ‘hayır’ oyu kullanması gerekiyor.

Avrupa’daki Halkevciler’den Fatih Yıldız: Her türden ötekileştirmeye, tek adam diktatörlüğüne, faşizme karşı olduğumuz için ‘hayır’ diyoruz.

Herkesin özgür olduğu bir toplum istiyoruz, olağanüstü hal koşullarında serbest bir seçimin yapılmayacağının bilincinde olarak ortaya çıkacak her türlü sonuçta hak mücadelelerinin, demokratikleşmenin önünü açmak için mücadele yükseltilmeli.

Haliyle tavrımız ‘hayır’dır.

Avrupa’da yaşayan göçmenler olarak, bizim bulunduğumuz ülkede günlük yaşamımızı tehlikeye atan, provokasyonlara da karşıyız. Çoğunluğun ‘hayır’’ı bizim göçmenlerin taleplerinin birleşmesine de fayda sağlayacaktır.