Alman şirketleri Erdoğan’ın mitinglerine yer vermeyecek

Türk Başbakanı Binali Yıldırım’ın büyük tepki çeken Oberhausen mitinginden sonra birçok Alman şirketi, Erdoğan’ın olası mitinglerine salon vermeyeceğini duyurdu.

Köln Lanxess-Arena ile Düsseldorf’daki Congress Sport&Event şirketleri, başvuru olması halinde dahi Erdoğan’ın mitinglerine yer vermeyeceklerini ilan ederken, ‘arkasında kimin olduğu bilinmeyen başvurular’ ifadesi dikkat çekti.

Rheinische Post gazetesinden Franziska Hein’in haberine göre, faşist ve kutuplaştırıcı söylemlerini Almanya’ya taşıyan AKP’nin referandum propagandası için Erdoğan’ın katılacağı mitinglere yönelik henüz bir başvurusu yok. Köln’deki Lanxess-Arena, Düsseldorf’da birçok spor salonu ve arenayı işleten Congress Sport&Event ile Oberhausen König-Pilsener-Arena ile görüşen Rheinische Post, henüz bu şirketlere başvuru olmadığını duyurdu.

KÖLN LANXESS ARENA KESİNLİKLE VERMEYECEK

Geçtiğimiz hafta sonu Binali Yıldırım’ın yoğun protestolarla karşılanan mitingini yaptığı Oberhausen König-Pilsener-Arena yetkilileri, kararı ‘başvuru olması halinde’ düşüneceklerini iletti.

Ancak gazeteye konuşan Köln Lanxess-Arena ile Düsseldorf’daki Congress Sport&Event şirketleri, Erdoğan’ın mitinglerine yer vermeyeceklerini ilan ettiler.

Konuya ilişkin Lanxess-Arena sözcüsü, başvuru olması halinde dahi Erdoğan’a bir daha salon vermeyeceklerinin altını çizdi.

‘GERGİNLİK YARATIYOR VE ARKASINDA KİM VAR BELLİ DEĞİL’

Düsseldorf’da Esprit-Arena, Mitsubishi-Electric-Halle ile Erdoğan’ın 2011 yılında konuştuğu ISS-Dome adlı dev salonları işleten Congress Sport&Event şirketi de, Türk diktatörüne yer vermeyeceklerini duyurdu.

Şirket yöneticisi Hilmar Guckert, “Böylesine gergin ortamlar yaratan etkinlikler bizim için hiç de ilgi çekici değil” diye konuştu.  

Erdoğan ve AKP’nin organizasyonlarını yapan Avrupa Türk Demokratlar Birliği (UETD) hakkında isim vermeden yorum yapan Guckert, kendilerinin böylesi durumlarda başvuruyu yapan dernek veya kuruluşu incelediklerini söyledi. Bu tür etkinliklerin ‘arka planına’ baktıklarını dile getiren Guckert, “Genellikle kimin bu tür etkinliklerin arkasında olduğunu bilemiyoruz. Yine, hangi misafirlerin konuşmacı olarak katılacağı bilinmiyor” diyerek, AKP ve Erdoğan mitinglerine yer vermeyeceklerinin altını çizdi.

Türk Başbakanı Binali Yıldırım’ın geçtiğimiz Cumartesi günü Oberhausen’da düzenlediği mitinge karşı Kürtler, Almanlar ve Türkiyeli demokratlar büyük bir protesto gösterisi düzenlemişti. Türk hükümetinin Kürtlere ve muhaliflere yönelik katliam ve işkenceleri, Almanya’daki ajanlık faaliyetleri  ve yine Alman medya ve komedyenlerine kadar sindirme çabaları ülke kamuoyunda ciddi tepki çekiyor.

Yıldırım’ın mitingi ardından Erdoğan’ın da referandum için Almanya’da miting planladığı iddia edilmişti. Bu iddia sonrasında Alman medyasında ‘kutuplaştırıcı ve dışlayıcı söylemin Almanya’ya taşınacağı ve ülkedeki Türkiyeliler arasındaki gerginliklerin arttırılacağı’ yönünde haberlere yansımıştı.