Amnesty: Avrupa’daki özgürlükler kısıtlandı

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) tarafından yayınlanan yeni bir araştırmada, AB ülkelerindeki ‘İslamcı terörizm dalgasının’ bu ülkelerdeki temel hak ve özgürlüklerin sınırlanmasına yol açtığı tespitine yer verildi.

Paris’te bir basın konferansıyla açıklanan araştırmada, terörist saldırı tehdidi nedeniyle güvenlikçi politikalara yönelindiği, ancak bunların çözüm olmadığına dikkat çekildi.

Britanya’da 2000’li yılların başında yasaların sertleştirildiği ve 2005 yılındaki Londra saldırıları ardından daha da katı kanunlara imza atıldığı belirtilen araştırmada, ülkenin güvenlik sorununun çözülmediği tespiti yapıldı.

Fransa ve Belçika başta olmak üzere DAİŞ çetelerinin gerçekleştirdiği katliamlara değinen Amnesty, Fransa’nın AB içinde olağanüstü hal uygulamasına giden tek ülke olduğu hatırlatıldı.

Amnesty’ye göre, on yıllarca boyunca Avrupa ülkelerinde sağlanan temel hak ve özgürlükler son iki yıldaki saldırılar nedeniyle çıkarılan yasalarla yok ediliyor.

Amnesty, terörizme karşı Avrupa ülkelerince ‘tutulan yolun tehlikeli olduğunun’ altı çizildi.

Kuruluşun yayınladığı araştırmada, son yıllarda Almanya, Avusturya, Polonya ve Hollanda başta olmak üzere birçok ülkede kabul edilen kanunlarla getirilen takip ve dinleme gibi uygulamalarla bireysel özgürlüklerin kısıtlandığı vurgulandı.