Amsterdam’da ‘HAYIR’ kampanyası başlatıldı

Hollanda’nın Amsterdam kentinde, Demokratik Halk Meclisi ve Halkların Demokratik Kongresi’nin (HDK) ortaklaşa düzenlediği panel ile 16 Nisan’da yapılacak referandumda hayır kampanyası için çalışmaların startı verildi.

Panele BDP Eş Başkanı Kamuran Yüksek de katıldı. Panel, Amsterdam Halk Meclisi Eş Başkanı Remzi İlhan’ın açılış konuşması ile başladı. Ardından da Yüksek söz aldı.

Türkiye’de Kürt sorununun o kadar tahribatlara, katliamlara, sürgün ve göçlere ulaştığını ve tamir edilmesinin ise yılları alacağını söyleyen Yüksek, “Çağdaş ve demokratik ülkeler toplumsal sorunlarını yıllarca önce çözdükleri için, insan hak ve özgürlükleri konusunda sorun yaşamıyorlar. Ama bu sorunları biz de katmerleşerek devam ediyor” dedi.

20’inci yüzyılda kurulan sistem ve dengelerin çöktüğünü vurgulayan Yüksek şunları dile getirdi: “İçerde ve dışarıdaki müdahalelerle dengeler değişiyor. Statüko rejimler çözülünce ezilen halklarda yeniden bir yaşam imkanı doğmuş oluyor. Bunun en büyük örneği Suriye'de yaşanıyor. Halkların birliği ve beraberliği yeniden oluştu. Bunun için çok büyük bedeller, fedakarlık ve emek verildi. Türkiye devleti Kürtlerin önü açılmasın, Kürtler bir statü sahibi olmasın diye bu savaş başlatıldı.”

AKP / MHP ittifakının milliyetçi ve ırkçı bir ittifakı olduğunu belirten Yüksek, bu ittifakın ırkçı bir ittifak olduğunu söyledi. Eğer MHP ve AKP ittifakında referandumda evet çıkarsa ülkenin on yıl daha bu ırkçılar tarafından yönetilmiş olacağını vurguladı.

Referanduma Avrupa’dan gelecek oyların sonucu değiştirebileceğini de söyleyen Yüksek, Rojava’da olduğu gibi özgür, demokratik, eşit ve barış içinde yaşamın kurulabileceğini de belirtti. Süreci iyi değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Yüksek, “Özgür ve ortak yaşam için ‘HAYIR’ diyeceğiz” diye konuştu.