Anayasa görüşmelerinde ilk tur oylama sona erdi

Anayasa görüşmelerinin son maddesi olan 18. madde de, AK Parti ve MHP’nin oyları ile kabul edildi.

Tasarının tümü üzerinde yapılacak görüşmelerin ardından ilk tur oylama tamamlanacak.

Bugün yapılan görüşmelerin ardından gerçekleştirilen oylamada anayasa değişikliğinin 18’inci maddesi de kabul edildi. 18 Madde, 344 kabul oyuna karşılık, 131 red oyu aldı. HDP’nin katılmadığı oylamada 2 boş 1 çekimser 3 de geçersiz oy kullanıldı.

Böylece 9 Ocak tarihinde başlayan anayasa değişikliği tasarısı, tartışmalar, kimi kavgalar ve ser eleştiriler altında, 6 gün içerisinde meclis sabahlara kadar çalıştırılarak tamamlandı. HDP ve CHP’nin karşı çıkmasına rağmen, AK Parti ve MHP tarafından anayasa değişikliği 340-347 arasında değişen oy oranları ile 18 maddeden oluşan teklif ilk turda meclisten geçmiş oldu.

Tasarının ikinci tur oylamalarının 18 Ocak tarihinden itibaren kaldığı yerden devam etmesi bekleniyor. Tasarının ikinci tur oylama da meclisten geçmesi halinde cumhurbaşkanlığı tarafından onaylanarak yürürlüğe girecek.

Bugün yapılan görüşmelere, esas olarak Kürdistan tartışmaları ve Kürt sorununa ilişkin tartışmalar damgasını vurdu. Kürdistan tartışmalarında, CHP, AK Parti ve MHP bir blok olarak yer aldı.

CHP’liler protesto için oy sandıklarının yanına anayasa kitapçığı bırakırken, kimi AK Partililerin de bu kitapçılardan aldığı görüldü.