Avrupa Birliği ırkçı ve faşistleri finanse ediyor

Son iki yıl içinde Avrupa Birliği, ırkçı, Nazi ve faşist parti ve grupların AB bünyesinde oluşturdukları APF ve AENM’ye 2,3 milyon Euro yardımda bulundu.

Tepkiler sonucu bir soruşturma başlatılmasına ve yardimlarin durdurulma karari alinmasina rağmen Avrupa Parlamentosu, 2017 yılında da AFP’ye ekonomik yardım yapma kararı aldı.

Avrupa Birliği’nin yaptığı bu yardımlar sayesinde ırkçı ve faşistler parti ve gruplar, yeni örgütlenmelere gidiyor ve var olan örgütlenmelerini yaygınlaştırıyor, yabacı düşmanı ve İslamifobik çalışmalarına hız veriyorlar.

2014 yılında Avrupa Birliği, demokrasi karşıtı parti ve gruplara ekonomik yardım verilmesini engellemek amacıyla yardım yapma kurallarını değiştirdi.  Avrupa Birliği politikacıları ard arda demokratik olmayan partilere yardım yapılmayacağını açıklarken AENM, kararı protesto etti.

YARDIMLARI DURDURMA KARARI UYGULANMIYOR

Ancak,  İsveç ve Avrupa’daki  ırkçı, yabancı düşmanı ve nazi gruplarının çalışmalarını izleyen Expo dergisi, alınan karara rağmen Avrupa Birliği’nin aldığı karara uymadığını ve APF ve AENM’ye ekonomik yardım yapmayı sürdürdüğünü kamuoyuna açıkladı.

Faşist ve ırkçı partilere ekonomik yardımın durdurulması kararının alınmasından sonra 2014 yılında AENM’ye 10,1 milyon kron, “Kimlik ve Geleneklerin Avrupa’sı” adındaki vakfına da 5,6 milyon kron yardım yapıldı. Geçtiğimiz yıl  APF’ye 3,6 milyon, vakfı  Avrupa Terra Nostra’ya da 1,8 milyon kron ödendi.

2014 yılında yardım kurallarının sertleştirilme kararı alınmasına rağmen Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schult’un, kararın Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe gireceğini belirtmesi üzerine ırkçı partilere ekonomik yardımlar sürdürüldü.

PARLAMENTERLER 'HABERİMİZ YOK' DİYOR

Avrupa Parlamentosu’nun İsveçli milletvekilleri, ırkçı ve faşist partilere yardımın sürdürüldüğünü bilmediklerini öne sürüyorlar. Sosyal Demokrat İşçi Partisi Avrupa Parlamenteri Marita Ulvskog, “Biz aldığımız kararın üç yıl sonra yürürlüğe gireceğini bilmiyorduk” derken aynı partinin Milletvekili Göran Färm, kararın 2017 yılında yürürlüğe girmesini anlamakta güçlük çektiğini belirtiyor.

İsveç Merkez Partisi Milletvekili Fredrick Federley de, olanlara tepkili. Karar alındığında parlamenter olmadığını söyleyen Federley, “Parlamenterler kararın alındıktan hemen sonra yürürlüğe gireceğini düşündüler. Kararın alınmasından memnun olmalarına rağmen ne zaman yürürlüğe gireceği konusundaki ayrıntıyı gözden kaçırdılar” diyor.

ULVSKOG: VERGİ YÜKÜMLÜLERİ FAŞİST HAREKETLERİ FİNANSE ETMEMELİ

Avrupa Birliği'nin aldığı karara rağmen ırkçı ve faşist partilere ekonomik yardımın sürdürüldüğünün ortaya çıkması üzerine Avrupa Parlamenteri Marita Ulvskog, Sosyal Demokrat grubu kriz toplantısına çağırdı.

Sosyal Demokratlar, faşistlere yapılan yardımların durdurulması için diğer parti gruplarıyla görüşme ve gerekli önlemlerin almması için girişimde bulunma kararı aldı. AB’nin aldığı karara rağmen APF ve ADDE'ye yardım yapılmasından hayal kırıklığına uğradığını ve yardımları durdurmak için yeni girişimlerde bulunacaklarını söyleyen Ulvskog, ”Buna son verilmeli, Avrupa'da vergi yükümlüleri faşist hareketleri finanse etmemeli” açıklamasını yaptı.

AB'NİN YARDIMLARIYLA FAŞİSTLER ÖRGÜTLENİYOR

Avrupa Birliği'nin verdiği ekonomik destekle APF kısa zaman içinde Avrupa'daki ırkçı ve faşist hareketleri bir araya getiren ve örgütleyen bir merkeze dönüştü. APF'nin Genel Sekreteri Stefan Jacobsson'un parti üye ve sempatizanlarına yazdığı mektup, AB'den aldıkları paraları faşist ve ırkçı örgütlerin örgütlenmeleri ve propaganda yapmak için kullandıklarını gösteriyor.

Jacobsson, mektubunda AB'den gelen yardımların organizasyonun Brüksel'de bir büro açılması, değişik toplantı ve seminerlerin örgütlenmesi, kitap ve broşür basılması için kullanıldığını yazıyor. Paraların ayrıca Avrupa'da bulunan örgütler arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve APF'nin vakfı Europa Terra Nostra'nın eğitim ve seminer faaliyetlerinin örgütlenmesinde kullanıldığını söylüyor.

Paraların bir kesimi de ırkçı ideolojinin gelişmesi ve yaygınlaşmasına katkıda bulunan Panzehir (Motgift) adlı ırkçı örgütlenmeye aktarıldı. APF ile organik ilişkisi bulunan Motgift, İsveç'te yaz aylarında Avrupa'nın tanınmış ırkçı ideologları ve soykırım inkarcılarını bir araya getiren bir konferans gerçekleştirdi.

AVRUPA’NIN IRKÇI VE FAŞİST PARTİLERİ

2009 yılında kurulan AENM'nin içinde Macaristan'dan Jobbik, İtalya'dan Movimenta Sociale İtaliano (İtalyan Sosyal Hareketi) Solovakya'dan Nacionala Stranka (Ulusal Parti) yer alıyor.

2014 yılından bu yana çalışma yürüten ve 2015'te kuruluşunu ilan eden APF bünyesinde ise Belçika'dan Mouvement Nation (Ulus Hareketi), Danimarka'dan Danimarkalılar Partisi, Fransa'dan Oliver Vyssa, Yunanistan'dan Altın Şafak Partisi,  İtalya'dan Forza Nuova, Ispanya'dan Democracia Nacional, İngiltere'den Nick Griffin, Çek Cumhuriyeti'nden Delnicka strana socialni spavedlnosti ve Almanya'dan NPD bulunuyor.

Yunanistan’da Altın Şafak Partisi ve Almanya’da NPD hakkında şiddet ve terör eylemlerine başvurdukları suçlamasıyla açılmış davalar bulunuyor ve yasaklanmaları isteniyor.