Avrupa’da 6 ülkede oy kullanma işlemleri başlıyor

Avrupa’nın 6 ülkesinde yaşayan Türkiyeli ve Kürdistanlı seçmenler 16 Nisan’da yapılacak referandum için bugün itibariyle oy kullanmaya başlıyor.

16 Nisan’da yapılacak referandum için Almanya, Avusturya, Belçika, İsviçre, Danimarka ve Fransa’da yaşayan Türkiyeli ve Kürdistanlılar, bugün (27 Mart) itibariyle bağlı bulundukları Türkiye konsoloslukları veya Türk Konsolosluklarının belirledikleri adreslerde oy kullanmaya başlıyor.

Söz konusu ülkelerde yaşayan Türkiyeli ve Kürdistanlı seçmenler, 27 Mart- 9 Nisan tarihleri arasında hafta sonları da dahil 09.00 – 21.00 saatleri arasında oylarını kullanabilecek.

Seçmenler bağlı bulundukları Türk konsoloslukları veya konsoloslukların belirlediği adreslerde oy kullanabilmek için Türkiye vatandaşı olduğunu belgeleyecek belgeleri veya nüfus cüzdanlarını yanında bulundurması gerekiyor.

ALMANYA

Almanya’da yaşayan Kürdistanlılar ve Türkiyeliler 13 ayrı merkezde kurulacak sandıklarda oylarını kullanmaya başlıyor.

Seçmenler, Berlin, Düsseldorf, Essen, Frankfurt, Hamburg, Hannover, Karlsruhe, Köln Mainz, Munih, Münster, Nürnberg ve Stutgart kentlerinde bulunan Türkiye konsolosluklarında veya konsoloslukların bulunmadığı yerlerde konsoloslukların belirlediği adreslerde oy kullanabilecek.

AVUSTURYA

Avusturya’da yaşayan Kürdistanlı ve Türkiyeli seçmenler ise Avusturya’nın Viyana, Salzburg ve Bregenz olmak üzere üç kentinde kurulacak sandıklarda oylarını kullanmaya başlayacak.

BELÇİKA

Kürdistanlıların ve Türkiyeli demokratların yoğunlukta yaşadığı bir diğer ülke olan Belçika’daki seçmenler ise Brüksel ve Anvers’de kurulacak sandıklarda oylarını kullanabilecek.

FRANSA

Kürt ve Türkiyeli demokrat çevrelerin yoğunlukta yaşadığı bir diğer ülke olan Fransa’da yaşayan seçmenler bugün (27 Mart) itibariyle 16 Nisan’da yapılacak referandum için oylarını kullanmaya başlayacak.

Fransa’da yaşayan seçmenler, Paris, Lyon, Marsilya, Nantes, Strasburg ve Bordeaux kentlerinde kurulacak sandıklarda oylarını kullanabilecek.

İSVİÇRE

İsviçre’de yaşayan Kürdistanlılar ve Türkiyeliler ise Zürih Türk Konsolosluğu, Cenevre Türk Konsolosluğu ve Bern Türkiye Büyükelçiliği’nde kurulacak sandıklarda bugün itibariyle oylarını kullanacak. 

DANİMARKA

Danimarka’da yaşayan Kürdistanlılar ve Türkiyeliler ise Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da bulunan Türkiye Büyükelçiliğinde kurulacak sandıklarda oylarını kullanabilecek.

HDK- AVRUPA: AVRUPA’DAN ÇIKACAK HER HAYIR TARİHİ ÖNEME SAHİP

Oy kullanma işlemlerine dönük Halkların Demokratik Kongresi Avrupa (HDK-A) bir çağrı yaparak Türkiyeli ve Kürdistanlı seçmenleri bugün itibariyle bağlı bulundukları merkezlere giderek oylarını kullanmaya çağırdı.

“AKP/ Saray zorbaları, Avrupa’da türlü sahte “marazalar” çıkararak, oylarımızın yönünü değiştirme için bir dizi provokasyonlar düzenledi. Saray zorbaları, oy için Avrupa halklarını zehirli bir dil kullanarak suçladı” denilen açıklamada, AKP ve Erdoğan’ın referandumda büyük bir yenilgi almaktan korktuğu için Avrupa’da bu türlü girişimlerde bulunduğuna dikkat çekti.

AKP ve Erdoğan’ın Avrupa’da yaratmak istediği politikaya karşı herkesin sandık başına giderek oy kullanması gerektiği belirten HDK- Avrupa, “Sandığa sakın geç gitmeyelim, arkadaşlarımızı, dostlarımızı, ailemizi, çocuklarımızı birlikte sandık başına götürelim. Sandıkları güçlü bir şekilde ilk günden itibaren HAYIR oyları ile dolduralım. Ülkemizin umudunu, beklentilerini gerçekleştirelim” diyerek çağrı yaptı.

“Avrupa’da kullanılacak her oy tarihsel ve sonuç belirleyici bir niteliktedir” denilen açıklamada, Avrupa’daki sandıkların korunmasının çok önemli olduğuna da vurgu yaptı.