Avrupalı heyete 'Demirtaş' engeli

Avrupalı parlamenterler ile HDP'lilerin Demirtaş'ı ziyareti engellendi. Cezaevi önünde açıklama yapan parlamenterler, pes etmeyeceklerini belirtti.

Avrupa Birliği Türkiye Yurttaş Komisyonu (EUTCC) tarafından organize edilen, Avrupa Parlamentosu (AP) ve Avrupa Konseyi üyeleri ile akademisyenlerden oluşan uluslararası heyet ile HDP heyetinin Edirne Cezaevi'nde tutulan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ı ziyaretleri engellendi.
Heyetlerin Adalet Bakanlığı'na yaptıkları başvuruya herhangi bir geri dönüş olmadı. Cezaevi yönetimi başvurunun reddedildiğini belirtti.

KAYA: MAHKÛM EDİLECEKLER!

Heyet üyeleri ise cezaevi önünde şu açıklamaları yaptı:

HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya: "Avrupa Parlamentosu’ndan ve farklı ülkelerden gelen aktivist arkadaşımızla Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş’ı ziyaret etmek amacıyla Edirne cezaevi önünde bulunuyoruz. Heyetimiz Adalet Bakanlığı’na başvuru yaptıkları halde bugüne kadar geri dönüş olmamıştı. Fakat buraya geldiğimizde görüşmeye izin verilmediğini öğrendik. Bir milletvekili olarak benim de görüşmeme izin verilmedi. Milyonlarca insanın siyasi temsilcisi olan milletvekillerimizin cezaevine hapsedilmesinin hiçbir izahı olamaz. Keşke Türkiye bu insan hakları ihlalleri ile, bu hukuksuzluklarla dünyanın gündemine gelmiş olmasaydı. Türkiye’de bir viraj döneminde olduğumuz böyle bir süreçte Türkiye’nin 3. büyük partisinin milletvekillerinin, Eş Genel Başkanlarının hapiste tutuluyor olması, dünya kamuoyunda ve vicdanında mahkûm edilecektir."

MİLEY: SÜREÇ YENİDEN BAŞLAMALI

Cambridge Üniversitesi Öğretim Üyesi Thomas Jeffrey Miley: "Biz 13 kişilik bir delegasyonuz, Kuzey Amerika ve Avrupa’dan. Delegasyonumuzda Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi üyeleri, akademisyenler ve sendikacılar var. Bundan önce 3 gün süreyle Diyarbakır’daydık. Kürt hareketinin temsilcileri, kurum temsilcileri, sendikalar ve halkla görüşmeler yaptık. 3 gün boyunca durumu gözlemledik. Barış sürecinin sonlanmasından bu yana devam eden hak ihlallerine ilişkin bilgi aldık.
Tutuklu milletvekillerini ziyaret etme girişimimizin yanı sıra 19 yıldır insanlık dışı koşullarda İmralı’da tutulan Abdullah Öcalan’ı ziyaret etmek için de Adalet Bakanlığı’na başvurduk. Bizim delegasyonumuzun öncelikli amaçlarından biri Kürt hareketinin lideri Öcalan ile görüşmektir. 10 yılı aşkın bir zamandır Kürt özgürlük hareketi ve Türk Devleti arasında barış için güçlü çağrılar yapan bir ses olmuştur. Onun üzerinde uygulanan izolasyon ve insanlık dışı koşullar barış sürecinin çökmesinin ve pek çok can alan bu savaşın yükselmesinin baş sebeplerinden biri olmuştur. Barış sürecinin yeniden başlaması acildir. Şiddetin durması çok acildir. Kürt özgürlük hareketi askeri olarak yenilgiye uğratılamaz, siyasi bir çözüm bulunması lazım.
Özellikle de referanduma gidilen süreçte yaşanan ağır hak ihlallerine dair bir rapor hazırlayarak yaygın bir şekilde uluslararası kurumlara bu raporu ulaştıracağız."

WARD: PES ETMEYECEĞİZ

AP Milletvekili Julie Ward: "Gözaltına alınan ve tutuklanan insanların sayılarında çok büyük artışlar olduğunu görüyoruz. Öğretmenleri, memurları, öğrencileri, akademisyenleri içeri alarak yürümeye devam ediyor. Burada demokrasi tehlike altında. Ben demokratik yöntemlerle seçilmiş bir insan olarak benimle aynı şekilde seçilmiş olan meslektaşlarımın, benimle aynı demokratik hakları kullanıyor olması gerektiğini dile getirmek için buradayım. 
Bu cezaevi kapısındaki ilk üst düzey delegasyon değiliz. Avrupa Sol Sosyalistleri Partisi (PES) üyeleri de Kasım ayında Demirtaş’la görüşmek için izin istemişti. Her gelişimizde kapıların dışında tutuluyoruz ve bize izin verilene kadar, demokratik olarak seçilmiş parlamento üyesi arkadaşlarımızı, meslektaşlarımızı ziyaret etmemize izin verilinceye kadar gelmeye devam edeceğiz. Görmemizin yasaklandığını dünyaya söylemeye devam edeceğiz. 
Türkiye’de bu koşullar devam ederken herkes zarar görüyor. Ekonomi de turizm de acı çekiyor. Ayrıca Türkiye’nin küresel ölçekli profili bundan zarar görüyor. Herkesin ekonomik refahı ve toplumsal katılım çok önemli, demokrasinin savunulması ve yüceltilmesi çok önemli. Tüm bunların karşısında terörizmin muhalefetin sesini bastırmak için kullanılmaması gerekir. Güçlü bir devletin sağlıklı bir muhalefeti yüceltmesi gerekir."

SANDBAEK: 'TERÖRİST' DEĞİL, MUHALİFLER

AP Milletvekili (Danimarka Parlamentosu Üyesi) Ulla Sandbaek: "AP Parlamenterle Asamblesi üyesi iki kişiyiz. Nisan’da Türkiye ile ilgili bir oturum olacak. Bizim çıkarmak istediğimiz sonuç Türkiye’nin barış sürecine geri dönmesi tavsiyesidir. Bizim açımızdan barış sürecinin önündeki engelin ne olduğunu tespit etmek çok önemli. Dolayısıyla şu anda Türkiye’de olanı eleştirmek zorundayız. Şu anda bir cezaevi önündeyiz ve cezaevi içinde meslektaşlarımız var ve sadece Hükümete muhalefet ettikleri için cezaevindeler. Onlar terörist değil. Hükümetin, muhalefet edenleri cezaevine koymak yerine barış sürecine dönmesi için bizim bu yaşananlara tanıklık etmemiz gerekir."

RYAN: DÖNDÜĞÜMÜZDE RAPOR SUNACAĞIZ

Westminster Bölgesi Adalet ve Barış Komisyonu Üyesi Peder Joe Ryan: "Burada kiliseye bağlı olarak barış ve adalete hizmet etmek için bulunuyorum. Bir yıl içinde toplumda bir kötüye gidiş olduğunu görmekten üzüntü duyuyorum. Buradan döndüğümüzde İngiltere Avam Kamarası’nda bir toplantı olacak ve bir rapor sunacağız. Bulgularımızı yaygınlaştıracağız."

HEYETTEKİLER

Heyette yer alanların isimleri şöyle:

AP milletvekili Julie Ward, eski AP milletvekili Francis Wurtz; Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nden Miren Edurne Gorrotxategi ve Ulla Sandbaek; İzlanda Parlamentosu Eski Milletvekili Ögmundur Jonasson; Westminster Adalet ve Barış Komisyonu Başkanı Peder Joe Ryan; Uluslararası Toplumsal Ekoloji Enstitüsü Danışma Kurulu Üyeleri Dimitri Roussopoulos ve Federico Venturini ile Cambridge Üniversitesi Öğretim Üyesi Thomas Jeffrey Miley.