Ayla Akat Ata'nın duruşması 29 Mayıs'a ertelendi

Kapatılan KJA Dönem Sözcüsü Ayla Akat Ata açılan davanın duruşması Siirt 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşma 29 Mayıs tarihine ertelendi.

Kapatılan KJA Dönem Sözcüsü, eski milletvekili Ayla Akat Ata hakkında, Siirt’in Güneşli köyünde PKK’liler için yapılan mezarlığa “maddi ve manevi destekte bulunarak örgüt propagandası yaptığı” iddiasıyla açılan davanın duruşması Siirt 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Ata, tutuklu bulunduğu Kandıra F Tipi Kapalı Cezaevi’nde SEGBİS üzerinden duruşmaya katıldı. Duruşma salonunda Ata’nın avukatları da hazır bulundu. Kandıra Cezaevi’nde SEGBİS sisteminin hazır olmaması nedeniyle Ata, duruşmanın yarısından sonra salona bağlanabildi. 

Avukatların savunmasından sonra söz alan Ata, "Daha önce ifade vermiştim. Suçlamaları kabul etmiyorum. Teröre finansman sağladığım konusunda suçlanıyorum. O dönem Batman milletvekili olduğum için o mezarlığın yapım aşamasında bir kereye mahsus gitmiştim. Orada olaylar vardı ve ben de vekil olarak gittim. Siirt Valisi o mekanın kamu arazisi olduğunu söylediği için izin vermiyordu. Bununla ilgili valiyle görüşmem vardı. İnceleyebilirsiniz. Bir çözüm süreci başladı ve o sürecin olmazsa olmazlarından biri toplu mezarların açılması. O kemiklerin bir sahibi var. İnsanları yakınlarını kaybettiklerinin bir kemiği olsa bile bulmak istiyor. 

İnançlarına göre dini vecibelerini yapmak istiyor. Ve o dönem hakikat ve adalet süreci başlatıldı. Ben bu yönlü Meclis çerçevesinde çalışmalar yürüttüm. Hala da buna ilişkin okumalarım var. Ben hakikatle yüzleşmeye inandığım için propaganda yapıyorsam burada bir sorun var. Bu yargının ne kadar araçsallaştığını gösteriyor. Çözüm süreciyle birlikte bu mezarların yapılmasına icazet verildi. İlgili kamuoyu biliyor, ben de biliyordum” dedi..

Ata’nın savunması ardından Savcı mütalaasını açıkladı. Mütalaada, “Soruşturma ve yargılama sırasındaki ifade ve beyanların çelişkili bulunan sanıkların yeniden beyanlarının alınması, sanık Ayla Akat Ata’nın Siirt Valisi ile yaptığı görüşmelerin incelenmesine, bilirkişi raporunun alınmasına, avukatların ek savunma verilen ara kararın reddedilmesi talebinin reddedilmesi mütalaa olunur” denildi. 

Avukatlar son olarak taleplerinin kabulü ile müvekkili hakkında beraat kararı verilmesini ve ek savunma alınmasına dönük ara karardan vazgeçilmesi kararının verilmesini talep etti.

Yapılan savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme Ata hakkında ifade veren sanıkların tekrar dinlenmesine, bilirkişi raporunun alınmasına, Ata’nın valiyle yapılan telefon görüşmelerinin mahkemede bir itilaf oluşturmadığı nedeniyle gerek görülmediğine, avukatların talep ettiği ara karardan vazgeçilmesi talebinin değerlendirileceğine karar vererek bir sonraki duruşmayı 29 Mayıs’a erteledi.