Berhem Salih: Bağımsızlığı Bağdat ile tartışacağız, Ankara’yla değil

Bağımsızlığın Kürt Halkının meşru hakkı olduğunu belirten Dr. Berhem Salih, bu konunun Tahran, Ankara yada Washington ile değil, Bağdat ile karşılıklı görüşülmesi gerektiğini söyledi.

Bugün başlayan ve Iraklı üst düzey yetkililerin katıldığı ‘Bağdat ile Diyalog’ kongresinde bir sunum yapan YNK Genel Sekreter yardımcısı Dr. Berhem Salih, bağımsızlığın Kürt Halkının meşru hakkı olduğunu duyurdu. Genel Sekreter yardımcısı Salih, kongrede yaptığı sunuma; “Kürtlerin en baştan Irak Anayasasının hazırlanışına katılımları birçok hak elde etmelerini sağladı. Ancak bazı Kürt çevrelerinde bu hakların yetersiz olduğu ve hakların çoğaltılması gerektiği konuşuluyor. Yine bazı Arap çevrelerde ise ‘Kürtlerin çok hak elde ettiği’ konuşuluyor. Bu durum Kürt yöneticiler ve Bağdat arasında gerçek bir sorundur’’ dedi.

Dr. Salih, ‘asıl önemli tartışma konusunun, Kürtlerin Irak ile birlikte mi kalacağı yada bağımsızlığını mı ilan edeceği olduğunu’’ dile getirdi. Berhem Salih, Kürt Halkının kendi kaderini tayin hakkı çerçevesinde bağımsızlığını ilan edebileceğini söyledi.

YNK Genel Sekreter Yardımcısı Salih; “Kürtler şimdi bu konunun aydınlığa kavuşturulması, üzerinde uzlaşıya varılmasını talep ediyor. Ama bu uzlaşı için Bağdat’a gelinmesi gerekiyor Ankara, Tahran yada Washington’a değil” diyerek konu hakkındaki tutumlarını açıkladı.