Bilgen: HDP olarak 'HAYIR'ı örgütleyeceğiz

HDP Merkez Yürütme Kurulu toplantısından sonra açıklama yapan Parti Sözcüsü Bilgen, referandumda “HAYIR”ı örgütleyeceklerini açıkladı.

HDP Merkez Yürütme Kurulu, anayasa görüşmelerinin ilk turunun Meclis'te kabul edilmesinin ardından toplanarak durum değerlendirmesi yaptı. Toplantı arasında açıklama yapan HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, Türkiye ekonomisinin durumuna dikkati çekerek, “Şu anda aslında fiilen her ne kadar anlama geliyormuş gibi doların artışı gibi ifade edilse de, TL’nin değer kaybıyla ciddi bir risk ile karşı karşıya. Satın alma gücü ciddi kayıp yapıyor. İşsizlik rakamları yüzde 12’ye dayandı. Kısa süre içinde Türkiye toplumuna 500 bin yeni işsizin eklendiği görülüyor. Bu sadece ekonominin seyrinden değil, siyasi tutumun ve yönetim biçiminden kaynaklandığını görüyoruz” dedi. 

TUTUKLU GAZETECİLER

Türkiye’nin ciddi bir ekonomik krizi yaşamasına rağmen, başkanlık sistemine odaklanmış olmasının başlı başına bir tartışma konusu olduğunu belirten Bilgen, “Basın özgürlüğü bizim için önemli ve değerli bir alandır. Bütün hak ve özgürlükler alanı ile ilgili doğru ve sağlıklı bilgiye sahip olmadığımız görülüyor. Gazetecilerin durumu ve gazetecilerin uzun süre gözaltında tutulması, 24 gündür gözaltında olan gazeteciler var. Tutuklu gazeteciler konusunda utanç durumu. Türkiye’de 143 tutuklu gazeteci tutuklu var ve bu dünya da tutuklu bulunan gazetecilerin yarısı kadar” diye konuştu. 

ANAYASA GÖRÜŞMELERİ

MYK’de özel olarak anayasa görüşmeleri ve mevcut tabloyu ele aldıklarını aktaran, Bilgen, ‘Hem oylama biçimi hem de toplumdan saklanmış, kapkaç anayasası gibi bir prosedürü tamamlama amacıyla ele alınmasını kabul edilemez buluyoruz” dedi. 

Bilgen, şunları ifade etti:

“Bu tutum anayasa meşruiyetine darbe veren tutumlarından biridir. Milletvekillerimiz oy kullanamıyor uyarımızı dikkate almadılar. Yetmedi, CHP milletvekillerini hedef gösterdiler bizim bir milletvekilimizi kullandığı kavram nedeniyle tam bir linçe maruz kaldı. Bizim milletvekillerimizin rehin tutuluyor olmasına dikkat çekmek ve Garo Paylan’a yönelik tutumu dikkat çekmek için oylamalara katılmadık. Toplumun sürece katılımı başlı başına bir vahamettir. Eğer ikinci tur oylamada aynı sayılar bulunursa OHAL koşullarında bir anayasa kabul edilecek ve bu gayri meşru olacaktır.”

Onlarca maddeyi tek bir madde ile değiştirildiğini ve bu durumun dokunulmazlıklar oylamasında da karşılaştıklarına işaret eden Bilgen, bunun anayasa ve yasa yapma tekniğine aykırı olduğunu ifade etti. Düzenlemenin bir kişinin geleceğine ve sahip olacağı yetkilere dair bir girişimin eseri gibi görünmesine rağmen parlamentonun daha da etkisiz hale getirildiğini dile getiren Bilgen, şöyle devam etti: “15 Temmuz’da meclisin bahçesine bomba atmakla, parlamentoyu fiilen zayıflatacak, dekora dönüştürecek bu tablo, parlamentonun tasfiyesidir. 15 Temmuz’da darbe başarılı olmuş olsaydı, siyasi kontrolü ele alacak olanlar, konseyler bir anayasa talebinde bulunurlardı. Şimdiye kadar hep böyle olurdu. Bunlar başarılı olsaydı nasıl bir anayasa yapmamızı isterlerdi? Bu sorunun cevabı birinci tur oylaması tamamlanan pakettir. Bundan daha fazlasını Kenan Evren hayal etmemişti. Parlamentoyu bu kadar işlevsiz hale getirmemişti."

OHAL koşullarının bir rejim tartışmasından öte bir hükümet sisteminin tartışılmasına uygun olmadığını belirten ve “Bu düzenlemeden sonra anayasa enkazı bile ortada kalmayacak” sözlerini kullanan Bilgen, “Buna rağmen tartışmaları ilk 4 maddeye odaklamak hedef saptırmaktır. Önce önümüzdeki enkazı, cenazeyi görmek zorundayız. Sanki ilk 4 maddeye dokunulmazsa normal bir durum varmış gibi yaklaşmak hedef saptırmaktır” diye konuştu. 

REFERANDUM KAMPANYASI

Bilgen, süreci 'kamplaşma ve toplumu terbiye etme girişimi' olarak ele alarak, sürece ilişkin toplumun değişik grupları ile tematik toplantılar planladıklarını ve kampanyayı burada belirleyeceklerini söyledi. 

Bilgen, AKP ve MHP milletvekillerine çağrıda bulunarak bu duruma 'dur' demelerini istedi. Milletvekillerinin oylarını göstererek oy kullanmalarını zorlayan yaklaşımın terk edilmesini isteyen Bilgen, vekillerin korkularının bedelini topluma ödetmemelerini istedi. Bilgen, referanduma ilişkin her türlü hazırlıklarını yapacaklarını, Türkiye’nin hayrına güçlü bir “Hayır” ile ulaşacağını ve bu tutumlarını sürdüreceklerini söyledi. 

Bilgen, kampanyayı bütün toplumsal kesimler arasında bir dayanışma üzerinden yürüteceklerini dile getirerek, her partinin kendi çalışmasını yürüteceğini vurguladı ve "Partilerle birlikte bir planlamamız yok” diye ekledi.

SİYASİ SOYKIRIM OPERASYONLARI

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, bugünden sonra yapılacak her tutuklama ve gözaltının “Hayır”ı zayıflatmak ve referandumu topluma kabul ettirmeye yönelik olduğunu kaydederek, milletvekillerinin de bu yüzden rehin olarak tutulmaya devam edildiğini belirtti.