GÖRÜNTÜLÜ

Birçok kentte DKTM ve halk meclisleri kongre yaptı

Fransa’nın başkenti Paris’in Villier le Bel ile Evry banliyölerinde halk meclisleri, Almanya’nın Kleve ile Aurich ve Viyana’da ise Demokratik Kürt Toplum Merkezi kongrelerini yaptı.

VILLIERS LE BEL

Paris'in Villiers Le Bel banliyösünde Demokratik Kürt Toplum Merkezi halk meclisi dördüncü kongresini yaptı. 

"Son muhteşem olacak " şiarıyla Villiers le Bel Demokratik Kürt Toplum Merkezi lokalinde 400 delege katılımı ile gerçekleşen kongre Kürt özgürlük mücadelesi şehitleri için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. 

Kongrede konuşan KNK temsilcisi Akif Yaşar halk meclislerinin önemine dikkat çekerek şunları belirtti: "Kapitalist sistemin dayatmış olduğu biyolojik yaşama karşı meclislerimiz toplumsal yaşamı geliştirmelidir. Bu kongre önemli bir sürçte yapılıyor, ona göre sürece denk düşecek kararlar çıkmalı. 

Bugün Ortadoğu'da özgürlük hareketini esas almayan hiçbir güç doğru siyaset yürütemez. Kürt özgürlük hareketi bu toplumsal bir devrim gerçekleştirmiştir. Toplumsal devrim en iyi göstergesi Rojava devrimidir. Hareketimiz bu toplumsal devrimi alternatif model olarak Ortadoğu ve tüm dünya için öngörüyor. Bunun iyi anlaşılması gerekiyor. 

‘VAHŞİ SALDIRILARA KARŞI MUHTEŞEM DİRENİŞ’

Özgürlük harekete yönelik yoğun faşizan saldırlar var, ama öbür taraftan müthiş bir halk direnişi var. Newroz’da bu direniş kendini yine gösterdi. Halka vahşice saldıran AKP-MHP zihniyetine karşı ‘Diz çökmedik, sonu muhteşem olacak' sloganıyla Newroz kutlamalarında cevap verildi.”

Rakka operasyonunun çok önemli siyasi gelişmeleri belirleyeceğini de dile getiren Yaşar, “Rojava’daki konfederasyonun kaderini belirleyecektir” dedi.

KDP çetelerinin Şengal’e saldırılarının kardeş kavgası değil, ihanet olduğunu belirten Yaşar, Kürdistan Özgürlük Hareketi’ne Şengal’den çık diyecek en son gücün de KDP olduğunu belirtti.

‘NEWROZ COŞKUSUNU 16 NİSANA'DA SANDIĞA TAŞIYACAĞIZ’

16 Nisan'da yapılacak olan referandum 7 Haziran seçimlerinden daha önemli olduğunu da vurgulayan Yaşar, bu bilinç ile Newroz coşkusu ve heyecanı ile sandığa gidip “hayır” oyu kullanma çağrısında bulundu.

Kongre'de bir yıllık -çalışmaları değerlendirilerek tartışıldı. 

Yeni dönem karar tasarısı oylanarak kabul edilmesinin ardından 53 kişilik yeni meclis oluşturuldu. Eş başkanlığa Saniye Ayık ve Doğan Kahraman seçildi.

EVRY

Paris'in Evry banliyösünde de halk meclisi dördüncü kongresini gerçekleştirdi. 

Özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan kongreye yüzlerce delege katıldı.

Kongrede yapılan konuşmalarda "Kürt Özgürlük Hareketi’nin dört parça Kürdistan'da vermiş olduğu özgürlük mücadelesi adım adım zafere doğru gidiyor. Kürt halkının bu haklı direnişi düşmanın diz çöktürme planını boşa çıkarmıştır. AKP MHP faşist cephesine karşı herkesin referandumda sandığa giderek gereken cevabı vermeleri gerekiyor" denildi. 

Kongrede geçmiş dönem faaliyet raporunun okunup tartışılmasının ardından 59 kişilik yeni meclis oluşturuldu. Meclis Eş Başkanlığına Aysel Özadanır ile Vehbi Yüksel seçildi. Kongre “Biji Serok Apo” sloganları ile sona erdi.

KLEVE

Almanya'nın Emmerich-Kreis Kleve Demokratik Kürt Toplum Merkezinin kongresi 200 yakın üye ve misafirin katılımıyla yaptı.

Şengal şehitleri şahsında tüm şehitler adına saygı duruşunun ardından divan seçimi yapılarak kongre başladı. Ardında son siyasal gelişmeler ve son süreci değerlendirdi.

1 yıllık faaliyet raporu okunup üzerinde yapılan tartışmalardan sonra seçimlere geçilen kongrede 7 komisyondan oluşan 47 kişilik meclis oluşturuldu.

M. Şafi Dağ ve Hanife Kozik eş başkanlığına seçildiği DKTM kongresi "Jin-Jiyan Azadi", “Biji Serok Apo" sloganlarıyla sona erdi.

AURICH

Almanya’nın Niedersachsen Aurich kentinde Halk Meclis Kongresini yaptı.

NAV-DEM adına kongreye katılan Tahir Köçer “Yüz yıl önce emperyalistler Kürdistan’ı dörde bölüp Kürt halkını statüsüz bıraktılar ama bugün Kürt Özgürlük Hareketi’nin şanlı mücadelesiyle Ortadoğu’da parlayan bir yıldız olduk” diye konuştu.

Köçer, bu mücadelenin tüm ezilen ve ötekileştirilen halkların da özgürlük umudu olduğunu söyledi.

“Diasporada yaşayan biz Kürdistanlılar, tüm alanlarda halkımızın ihtiyaçlarına göre komün veya meclisler oluşturarak mücadelemizi seferberlik ruhuyla yükseltmeliyiz” diyen Köçer, 27 Mart 9 Nisan arasında tüm Kürdistanlılar oylarını HAYIR için kullanmalıdırlar çağrısında bulundu.

Daha sonra ise meclisin bir yıllık çalışma raporu okundu, tartışıldı ve oylandı.

Kongrede 11 komisyondan oluşan 51 kişilik Meclis ile örgütlenme, gençlik, barış ve uzlaşı, kültür, dış ilişki, şehit, dil ve eğitim, disiplin, maliye, Rojava komisyonları oluşturuldu. 

Meclis eşbaşkanlığına Fatma Saka ile Faysel Saka seçildi. Kongreden sonra Meclis için bir Toplum Merkezi Derneği’nin açılması kararı alındı. Bunun için bir komisyon kuruldu.

MECKENHEIM

Meckenheim'de DKTM'nin 6. Kongresi geniş katılımla yapıldı. 

Almanya'nın Meckenheim kentinde Demokratik Kürt Toplum Merkezi, 6. Kongresini kitlesel bir şekilde yaptı. Şehit Anneleri adına Zeynep Poyraz, Sara Kadın Meclisi, Heyva Sor, Troisdorf ve Bonn Meclisi eş başkanları da kongreye katıldı.

Eş başkanların açılış konuşması ile başlayan kongre, saygı duruşu ve divanın oluşumu ile devam etti. Divanda bulunan Nav-Dem yöneticisinin son süreci değerlendirmesinden sonra, bir yıllık faaliyet raporu okundu. Rapora yönelik çeşitli eleştiri içerikli değerlendirmeler kongre katılımcıları tarafından dile getirildi ve rapor onaya sunuldu.

KCDK E adına söz alan yönetici de değerlendirmede bulundu.

Kongrede, referandum çalışmalarına yönelik sinevizyon gösterimi de izletildi. Direnerek yaşamını yitiren Cîzîr Halk Meclisi Eş Başkanı Mehmet Tunç ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın görüntüleri de izletildi.

Beş ile yedi yaş arası çocuk folklor ekibi de gösteri sundu.

Yeni meclis 28 kişiden oluşan örgütleme, şehit aileleri, dış ilişkiler, adalet, sosyal, kültür, basın ve gençlik komisyonları biçiminde delegelerin oylarıyla somut bir yapıya dönüştü.

VİYANA

Avusturya'nın başkenti Viyana'daki DKTM de 400 delegenin katılımıyla kongresini yaptı.

Bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan kongre divan seçiminden ve gündemin belirlendikten sonra orada bulunan HDP Van Milletvekili Tuba Hezer de bir konuşma yaptı.

Konuşmalardan sonra Demokratik Toplum Merkezi’nin yıllık raporu okundu ve değerlendirildi.

Kongrede Viyana'da yaşayan Kürt kadını Nina ise onursal üye seçildi.

20 yıldır yürüttüğü çalışmalarda ve mücadelede verdiği azimden dolayı yine rahatsızlığına rağmen kendi mücadelesinde gösterdiği iradi duruş nedeniyle onursal üye seçildi.

Hastalığına rağmen, kongreye katılan Nina uzun süre ayakta “Jin, Jiyan, Azadi” sloganlarıyla alkışlandı.

Daha sonra ise seçime gidildi. Eşbaşkanların yanı sıra basın, örgütlenme, sosyal, adalet, dış ilişkiler, inanç, kültür, disiplin ve gençlik komisyonları seçildi.