DBP PM üyelerinin duruşması görüldü

DBP PM üyelerinin de aralarında bulunduğu 11’i tutuklu 27 Kürt siyasetçi hakkında açılan davanın ilk duruşması görüldü. Eski DBP PM Üyesi Kanlıbaş ile KJA Üyesi Toprak ve Rıdvan Sincar tahliye edildi.

Siyasi soykırım kapsamında geçtiğimiz yıl Nisan ayında tutuklanan, aralarında Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Demokratik Yerel Yönetimler Birliği Eş Başkanı Çimen Işık, eski DBP PM üyeleri Pero Dündar, Yusuf Koyuncu, Turan Genç, Olcay Kanlıbaş ve Abdullah Cin ile kapatılan KJA Üyesi Zozan Toprak’ın da bulunduğu 11’i tutuklu 27 Kürt siyasetçi hakkında açılan davanın ilk duruşması Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. “Örgüt kurma ve yönetme” suçlamasıyla 22,5 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın ilk duruşmasına Amed'deki cezaevlerinde tutuklu bulunan Çimen Işık, Olcay Kanlıbaş, Pero Dündar ve Turan Genç duruşma salonuna getirilirken, davada tutuksuz yargılanan kimi sanıklar, sanık aile ve avukatları ile HDP ve DBP il yöneticileri de hazır bulundu. 

EVLENMEMESİ ÖRGÜT YÖNETİCİLİĞİNİN DELİLİYMİŞ!

Çimen Işık, dava dosyasında yer alan tüm iddiaların siyasi parti çalışmaları olduğunu belirtti. Hakkındaki Cesur Yürek ve Rüzgar isimli gizli tanıkların iddialarına ilişkin Işık, “Tanığın söylediğinin aksine KCK yöneticisi değilim, siyasi parti yöneticisiyim” dedi. Işık, “İddia makamı evlenmememi örgüt yöneticiliğine ve kadrosu olmama delil olarak sunmuş. Bana göre özel yaşam sadece evlilik ile ilgili değildir” dedi.

Kürtçe savunma yapan Pero Dündar ise "AKP, MHP ve CHP’de suç olmayan durumlar bizim çalışmalarımız da suç olmuş. DBP’nin tüzüğünde yer alıyor bu çalışmalar. Eğer mahalle çalışmaları suç olsaydı DBP’nin tüzüğünün kabul edilmemesi gerekirdi” dedi. Gizli tanığın kendisi hakkındaki Kandil’e gittiği yönündeki ifadeleri kabul etmeyen Dündar, “Zaten gün gün, dakika dakika takip edilmişim. Kandil’e hangi ara gidip geldim, çok merak ediyorum” diye belirtti.

‘KADIN ÇALIŞMALARI HEDEF ALINIYOR'

Olcay Kanlıbaş ise 2014 yılından tutuklandığı güne kadar DBP Yerel Yönetimler Kadın Komisyonu Üyesi olduğunu belirtti. Kanlıbaş, “106 belediyenin kadın politikalarına yönelik çalışmalarında yer alıyorduk. Ancak tüm çalışmalarımız illegalize edilmiştir” dedi.

Kendisinin de DBP’nin yerel yönetimler biriminde çalıştığını belirten Turan Genç de, yaptığı parti çalışmalarının dava dosyasına suç olarak alındığını söyledi. 

Mahkemede bulunan tutuklu sanıkların ardından Bolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan İbrahim Durmuş, Serdar Tosun, Abdullah Cin, Rıdvan Sincar ve Burak Mak, Manisa F Tipi’nde tutulan Orhan Karaca ile Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan Suzan Toprak SEGBİS sistemi ile tek tek mahkeme salonuna bağlandı. Mahkeme salonundan yüz kilometrelerce uzakta bulunduklarını belirten sanıklar, mahkeme huzurunda ifade vermek istediklerini belirtti. 

AVUKATLAR SAVUNMA YAPTI

Avukat Cihan Aydın, dosyanın baştan sona hukuksuz bir şekilde toplanan deliller ile oluşturulduğunu söyledi. 
İddianamenin neredeyse tamamını oluşturan gizli tanık beyanlarının hukuka aykırı bir şekilde alındığını belirten Çimen Işık ve Olcay Kanlıbaş’ın avukatı Feride Laçin, gizli tanık beyanlarının dava dosyasından çıkarılmasını talep etti. 

İddianamede yer alan eylem etkinliklerin parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) tarafından karar altına alındığını belirten avukat Şıvan Cemil Özer ise, “Aslında burada müvekkillerimiz şahsında DBP ve DBP çalışmaları yargılanmaktadır” dedi. 

10 MAYIS'A ERTELENDİ

Mahkeme heyeti, SEGBİS ile ifadeleri alınamayan tutukluların önümüzdeki celse mahkeme salonunda hazır edilmesine karar verdi. Tutuklu sanıklardan Rıdvan Sincar, Olcay Kanlıbaş ve Suzan Toprak’ın tahliyesine de karar veren heyet, duruşmayı 10 Mayıs'a erteledi.