DTK: 'Hayır' demeye çağırıyoruz

Demokratik Toplum Kongresi, Anayasa değişikliği teklifine karşı "Hayır" çağrısında bulundu.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), anayasa değişikliği teklifine ilişkin bugün yazılı basın açıklaması yaptı. 

Açıklamada, Türkiye ve Kürdistan halklarının son derece önemli ve kritik bir dönemeçten geçtiği belirtilirken, “Kürdistan halklarının, hangi parçada olursa olsun hak ve kazanımlarına karşı savaş yürüttü, askeri işgalle kalkışarak bütün Kürdistan halkına karşı topyekun bir savaşı her cephede geliştirdi” denildi. 

Siyasi soykırım uygulamalarına, kurumların kapatılmasına değinilen açıklamada, şöyle devam edildi: 

"Türkiye, tek adamın ağzından çıkan sözlerin OHAL kararnamelerine dönüştürülmesiyle yönetilen, baskıcı, faşist bir diktatörlüğe evrilmiştir. Fiili olarak oluşturulan faşist diktatörlüğe şimdi ‘anayasal’ bir kılıf uydurulmak istenmekte, faşizm kurumsallaştırılmak istenmektedir. Bunun için, her türlü tehdit ve şantaj araçları devreye konularak, milletvekillerinin iradesine ipotek konularak, Türkiye'yi ve halklarını, içinden çıkılmaz karanlık bir girdabın içerisine sokacak, halklarımızın onlarca yıllık geleceklerini, umutlarını ve yaşamlarını karartacak faşist-diktatör bir rejimin ‘Anayasası’ meclisten geçirilmek istenmektedir.

'SİYASİ, AHLAKİ, HUKUKİ MEŞRUİYETİ YOK'

Bu ‘Anayasa’ çoğulcu bir irade ile oluşturulmadığı, bütün demokratik-toplumsal dinamiklerin büyük bir baskı ortamında susturulduğu, basın ve medyaya dönük baskı ve saldırılar nedeniyle halklarımızın doğru ve gerçek haber alma olanaklarının sıfırlandığı, halklarımızın ne olup ne bittiği ile ilgili doğru bir bilgi kırıntısına bile ulaşamadığı koşullarda meclisten geçirilmek istenen ‘anayasa’ paketinin hiçbir siyasi, ahlaki ve hukuki meşruiyeti yoktur. 

Halklarımızın demokratik bir anayasaya hayati derecede ihtiyacı vardır. Bu Anayasa, demokratik çoğulculuk, halklarımızın fikir beyan etme, demokratik her türlü çalışmayı yapabilme olanaklarının olduğu bir zeminde ve halklarımızın gerçek iradesini açığa çıkarma, sorunlarının çözümüne ve gelecek beklentilerine cevap veren, insanlığın deneyim ve tecrübeleriyle zenginlik kazanmış, evrensel hukuk ve insan haklarını tamamıyla içselleştirmiş bir Anayasa halklarımızın özlem duyduğu bir Anayasadır. Kürt sorunu ve demokratikleşme sorunları başta olmak üzere her türlü sorunumuzun çözümü de böyle bir Anayasa ile mümkündür.

'DİKTATÖRLÜĞE KARŞI ÇIKMA ZAMANI'

Bu nedenle, halklarımızın varlığını, birliğini, kardeşliğini ve barışını tamamen sabote eden, bütün halklarımıza ve demokratik-muhalif kesimlere karşı faşist-diktatöryal bir rejimi halklarımızın ve geleceğimizin başına bela edecek bu ırkçı-kafatasçı girişime karşı durmak ve ona karşı mücadele etmek kendine insanım diyen bütün herkesin görevi ve sorumluluğudur. Türkiye'nin geleceğine karşı oynanmak istenen bu oyunu şimdi boşa çıkaramazsak, bizlerin, çocuklarımızın ve henüz doğmamış olan çocuklarımızın onlarca yıllık geleceğinin ipotek altına alınmasına ve karartılmasına engel olamayız. Tam da şimdi, geleceğimizin kararlaştırıldığı bir süreçte, bu faşist diktatörlüğe karşı çıkma zamanıdır."

ÇAĞRI

DTK, açıklamasının sonunda da şunları kaydetti:

"Büyük baskılar, hileler, şantajlar ve tehditlerle Meclisten geçirilerek referanduma sunulmak istenen bu ‘Anayasa’ paketine karşı tüm siyasi partileri, milletvekillerini, sivil toplum örgütlerini ve tüm Halkımızı; demokrasimize, kardeşliğimize, birliğimize ve barışımıza zarar verecek, demokratik olmayan bu Anayasa paketine, karşı çıkmaya ve bundan sonraki süreçte HAYIR demeye çağırıyoruz.”