GÖRÜNTÜLÜ

Dündar: 16 Nisan’da diktatörlük veya demokrasi oylanacak

Cenevre İnsan Hakları ve Demokrasi zirvesinde konuşan gazeteci-yazar Can Dündar, “Türkiye halkları, 16 Nisan’da demokrasiyi veya diktatörlüğü oylayacak” dedi.

Her yıl geleneksel olarak düzenlenen Geneva Summit for Human Rights and Democracy (Cenevre İnsan Hakları ve Demokrasi Zirvesi) bu yılki konferansı sabah saatlerinde başladı. Cenevre Uluslararası Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansa dünyanın birçok yerinden siyasetçiler, sivil toplum örgütleri, insan hakları kurum ve kuruluşlarının yanı sıra devletler adına özel temsilciler de katıldı.

Konferansa özel davetli olarak katılan gazeteci-yazar Can Dündar burada bir konuşma yaparak, Türkiye’de yaşanan anti-demokratik uygulamalara dikkat çekti.

‘ERDOĞAN DARBEDEN GİRİŞİMDEN FAYDALANDI’

Türkiye’de temel insan haklarına yönelik yaşanan saldırılara dikkat çekerek konuşmasına başlayan Dündar, basına yapılan saldırıların boyutuna vurgu yaptı. 15 Temmuz askeri darbe girişiminin ardından Erdoğan’ın bundan faydalanarak kendi gücünü pekiştirmeye yarayacak politikalar ortaya koymaya başladığını söyledi.

AVRUPA’YA ‘SESSİZ KALMA’ ELEŞTİRİSİ

Erdoğan ve yönetimi tarafından Türkiye’de ortaya konan anti-demokratik politikalara rağmen Avrupa’nın sessiz kalmasını eleştiren Dündar, Avrupa’nın sessiz kalmasının kabul edilmeyeceğini dile getirdi.

‘DİKTATÖRLÜĞE KARŞI DURAN HERKES TUTUKLANIYOR’

OHAL ile birlikte Türkiye’de yaşanan tutuklamaların boyutuna da değinen Dündar, “Erdoğan’ın diktatörlüğüne duran herkes tutuklanıyor. Basına saldırılar gerçekleştiriliyor. Bugün onlarca gazeteci cezaevinde tutuluyor” dedi.

16 Nisan’da gerçekleştirilecek referandumu da hatırlatan Dündar, Erdoğan’ın rejim değişikliğine gitmek istediğini söyledi. Dündar, “16 Nisan’da gerçekleştirilecek referandumda demokrasi veya diktatörlük oylanacak” diye konuştu.

Dündar’ın yanı sıra konferansta konuşma yapan Rus gazeteci Zhanna Nemtsova ve Rus insan hakları aktivisti Anastasia Zotava, Rusya’da yaşanan insan hakları ihlallerinin boyutuna dikkat çekti. Rus Devlet Başkanı Vladamir Putin dönemi ile birlikte basına ve insan hakları temsilcilerine yönelik baskıların arttığını vurgu yapan Nemtsova, binlerce insanın Rusya’da yaşadığı baskılardan kaçarak Avrupa’ya yerleştiğini söyledi.

İnsan hakları aktivisti Anastasia Zotova ise kendisinin de bir süre kaldığı Rus cezaevlerinde yaşanan insan haklarının boyutuna değindi. Zotova, “Cezaevlerinde insanlar doğrudan işkence ile karşı karşıya. Her türlü baskı ve işkence ile cezaevlerinde denetim sağlanmaya çalışılıyor” dedi.

Konferans farklı ülkelerde insan hakları temsilcileri, gazeteci ve yazarları konuşmaları ile devam ediyor.