EMEP tek adamlık anayasa değişikliğini protesto etti

EMEK Partisi, dikta rejimini getiren Anayasa teklifini Galatasaray Meydanı’nda protesto etti.

“Ne darbe ne dikta; demokratik Türkiye” sloganlarının atıldığı eylemde söz alan EMEK Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, “Bu darbe Anayasası’na mahkum değiliz. Gerekirse, il il, ilçe ilçe, mahalle mahalle dolaşarak dikta rejimine karşı hayır inisiyatifleri kuracağız” dedi.

Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen EMEP üyeleri, tek adamlık dikta rejimini getirecek Anayasa teklifini protesto etti. EMEK Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan’ın katıldığı eylemde, “Ne darbe, ne OHAL demokratik Türkiye” yazılı pankart açıldı. “OHAL ‘de başkanlık istemiyoruz”, “Barbarlık yenilecek, direnen halklar kazanacak”, “Ne darbe, ne dikta demokratik Türkiye”, “İş, ekmek, özgürlük” sloganlarını atan kitle adına açıklamayı EMEP İstanbul İl yöneticisi Gamze Erk okudu. Başkanlık Anayasasının yangıdan mal kaçırır gibi Mecliste görüşülmeye devam edildiğini hatırlatan Erk, AKP ve Saray iktidarının ülkeyi kalıcı bir OHAL, baskı ve diktatörlük rejimiyle yönetmek istediğini vurguladı.

‘YARGI TAMAMEN SARAY’IN EMRİNE GİRECEK!’

Başkanlık sisteminin bütün yetkilerin ve gücün, ‘astığı astık kestiği kestik’ otoriter bir başkanda, tek bir elde toplanması olduğuna işaret eden Erk, Başkanlıkla beraber demokratik hak ve özgürlüklerin tamamen ortadan kalkacağını, OHAL ve KHK’lerin kalıcı hale getirileceğini kaydetti. Teklif edilen Anayasa’nın aynı zamanda ülkeyi ırkçı-milliyetçi, mezhepçi politikaları ve duygusal bir bölünmeyi artıracağına dikkat çeken Erk, bu Anayasa ile yargının tamamen Saray’ın emrine gireceğini, Kürt sorununda çözümsüzlüğün, ölümlerin ve ayrışmaların artacağı, işçilere güvencesiz çalışma koşulları dayatılıp, sendikasızlaştıracağını; hak talepleri karşısında polis ve asker saldırılarının artacağını vurguladı.

“Bu Anayasa teklifi Meclisten geçse bile, biz EMEP olarak, işçi sınıfı ve emekçi halkımız; bu başkanlık teklifine, diktatörlüğe, başkanlık yolunu açan teröre geçit vermeyeceğiz” diyen Erk, sonuna kadar demokrasiyi, laikliği, özgürlüğü ve eşitliği savunacaklarının altını çizdi.

‘TEK ADAM ANAYASASINA MAHKÜM DEĞİLİZ!’

Açıklamanın ardından söz alan EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, bu Anayasa teklifinin işçinin, emekçinin ihtiyacı doğrultusunda değil, Erdoğan’ın tek adamlık hevesi üzerine gündeme alındığını belirti. “Ekonomide alarm zilleri çalarken, savaş ve kaos politikaları tam hız devam ederken ne Anayasa değişikliği?” diye soran Gürkan, geleceğini oylayan Meclis’in ipotek altında olduğunu kaydetti. 12 Eylül generallerin Anayasası neyse, bugün yapılmak istenen Anayasa da aynı olduğunu vurgulayan Gürkan, “Bu darbe Anayasasına mahkûm değiliz. Gerekirse il il, ilçe ilçe, mahalle mahalle dolaşıp hayır inisiyatifleri kuracağız ve mücadele edeceğiz. Nasıl ki 1 Mart savaş tezkeresinde ve 7 Haziran seçimlerinde kazandıysak bu tek adamlık ve tek parti Anayasası’na karşı da kazanacağız” dedi.

Eylem, “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganları eşliğinde sona erdi.