Êzidîlerin uzun yürüyüşü Belçika’da devam ediyor

KDP’ye bağlı çetelerin Şengal’e saldırısını protesto etmek ve Şengal’in statü kazanmasına dikkat çekmek amacıyla Dusseldorf'tan Brüksel'e doğru başlattığı bir haftalık yürüyüş devam ediyor.

ANF’ye konuşan yürüyüşçüler, YBŞ/YJŞ direnişine dikkat çekerek, “Önder Apo özgür olmadan ne Êzidî kadının özgürlüğü ne de Êzidxanın özgürlüğü gerçekleşir” diye konuştu.

DİASPORA MECLİS ÜYESİ BOZO BACİNİ: Uzun yürüyüşe Şengal’e yapılan ihaneti protesto etmek için katıldım. 3 Ağustos 2014’de Barzani’nin 10 bin peşmergesi Şengal’de vardı. Fakat bunlar bir mermi patlatmadan Êzidxan’ı ölüme terk ederek Êzidî halkını DAİŞ’e bırakarak kaçtı. DAİŞ halkımızın çoğunu öldürdü, başlarını kestiler, kaçırdılar, annelerimizi ve genç kızlarımızı alıp şu an köle olarak satıyorlar.

PKK imdadımıza yetişti ve binlerce insanın Şengal dağına ulaşmasını sağlayarak kurtardı. Bu PKK’nin ahlakıdır. Bugün Kürdistan’ın 4 parçasında nerede bir Kürt varsa PKK onları koruyor. PKK sadece Êzidîleri korumadı aynı zamanda Hewler, Duhok ve Maxmur’u da korudu. Bugün PKK sayesinde Êzidî halkı Şengal’de örgütlendi, YBŞ/YJŞ askeri güçlerini ilan kurması ile birlikte Êzidîlerin gücü ve örgütlülüğü ortaya çıktı. Bugün nasıl Erdoğan ‘tek millet, tek devlet, tek bayrak, tek din’ diyorsa bugün Barzani de Şengal halkı üzerinde Erdoğan’ın politikalarını uyguluyor.

GURBET ERELE: Ben bir Êzidî kadını olarak Şengal’in özerkliği ve YBŞ- YJŞ için yapılan uzun yürüyüşe destek vermek için katıldım. Ben Şengal’deki annelere, kız kardeşlerime sıcak selamlarımı gönderiyorum. Yaşasın YBŞ-YJŞ direnişi.

ÊZİDÎ KADINLAR MECLİS ÜYESİ SONGÜL TALA: 3 Mart’ta KDP-AKP çetelerinin Şengal’e yönelik saldırısını lanetliyorum. Yürüyüşümüzün amacı Şengal’in statüsünü sağlamaktır. Sadece Şengal için değil Kürdistan için de. Çünkü Şengal’in statüsü Kürdistan’ın statüsü anlamına geliyor. Bir Êzidî kadını olarak tek isteğim Êzidî kadınların DAİŞ çetelerin elinde kurtarılmasıdır. Ben bütün kadınların özellikle Êzidî kadınların özgürlüğünü istiyorum. Yürüyüşümüz büyük bir coşkuyla devam ediyor. Benim bütün Kürt kadınlarına özellikle Êzidî kadınlarına birlikte bu onur yürüyüşünü daha güçlendirme çağrısı yapıyorum.

Önder Apo özgür olmadan ne Êzidî kadının özgürlüğü ne de Êzidxanın özgürlüğü gerçekleşir. Bunun için ben tekrar Kürt kadınlarına özellikle de Êzidî genç kadınlara 8 Mart’ın ruhuyla Newroz’un coşkusuyla Önderliğin doğum gününe doğru, daha güçlü bir katılımla yürüyüşe katılma ve yürüyüşümüzü başarıyla sonuçlandırma çağrısı yapıyorum.

İDRİS BAGOK: Ben Çıra TV çalışanları ve Êzidî Sanatçılar Platformu adına bu yürüyüşe katıldım. Sizin de bildiğiniz gibi 3 Ağustos 2014’de Şengal’de Êzidî toplumuna yönelik bir katliam gerçekleşti. Binlerce Êzidîyi katlettiler, yüz binlercesi göç etti, on binlerce kadın tanrı tanımaz DAİŞ çetelerin eline geçti.

Daha sonra PKK, Êzidîlerin imdadına yetişti yüz binlerce Êzidîyi Şengal dağına ulaştırarak kurtardı. Yavaş yavaş Êzidîleri toparlayarak örgütledi, Êzidxan ve Şengal’i korumaları için YBŞ-YJŞ ilan edildi. YBŞ-YJŞ bir sürü Êzidîyi DAİŞ’in elinden kurtardı, onlarca Şengal köyünü DAİŞ’ten temizledi. Bütün bunları herkes gördü. Bugün de tekrar 2014’deki katliam gibi bu defa peşmergelerle Şengal’e bağlı Xanesor’e saldırdılar. Biz Êzidî toplumu olarak bunu asla kabul etmiyoruz. DAİŞ ve KDP gibi çeteleri Şengal’den çıkartana kadar direneceğiz. Biz kendimizden başka hiçbir gücü kabul etmiyoruz.

YBŞ-YJŞ Êzidîlerin öz gücüdür, savaşan, direnen, Şengali özgürleştiren YBŞ-YJŞ’dir. Ben bunun için yürüyüşe katıldım. Ben Kürt, demokrat, yurtsever özellikle Êzidî toplumuna sesleniyorum zaman kendine sahip çıkma zamanıdır, zaman kendini savunma zamanıdır, zaman YBŞ-YJŞ güçlerine sahip çıkma zamanıdır. Ben bütün Kürt halkına özellikle Êzidî toplumuna sesleniyorum gelin beraber 27 Mart’ta Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu önünde yürüyüşümüzü güçlü bir şekilde sonlandıralım.