Fransa, Almanya ve İsveç'te Öcalan'ın özgürlüğü için eylemler

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılması ve özgürlüğüne kavuşması talebiyle İsveç'in başkenti Stockholm, Gävle, Almanya’nın Dortmund ve Fransa’nın Creil kentlerinde eylemler gerçekleştirildi.

STOCKHOLM

Saat 14.00 sularında Stockholm'un Humlegården parkında bir araya gelen Kürdistanlılar, ellerinde PKK, KCK, KJAR, PYD bayrakları, Kürt Halk Önderi Öcalan'ın resimlerinin bulunduğu flamalarla il merkezine doğru yürüyüşe geçti.

Ciwanên Azad'ın çağrısıyla gerçekleşen eylemde, yürüyüş süresince “Öcalan'a özgürlük, Kürdistan'a barış”, “Biji Serok Apo”, “Katil Erdoğan”, “Yaşasın Öcalan”, “Kanlı ellerinizi Kürdistan'dan çekin”, “PKK halktır, halk burada” sloganları atıldı, Kürtçe marşlar ve türküler söylendi.

Norrmalmstorg Meydanı'nda gerçekleştirilen mitingde, Ciwanên Azad'ın yaptığı basın açıklaması okundu. Açıklamada Türkiye'nin demokratikleşmesi ve yeniden barış görüşmelerine başlanabilmesi için Öcalan'ın özgürlüğe kavuşması gerektiği belirtildi. Öcalan'a yönelik ağırlaştırılmış tecridin derhal kaldırılması, avukat ve ailesiyle görüşmesine izin verilmesi ve serbest bırakılması talep edildi.

Stockholm Ciwanên Azad adına bir konuşma yapan Helin Amed, hızla karanlığa giden Türkiye'de gidişatı durduracak ve olumlu gelişmelere katkıda bulunacak kişinin Abdullah Öcalan olduğunu ve milyonlarca Kürt gencinin Öcalan'ın serbest bırakılmasını talep ettiğini söyledi.

İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Ayşe Göktepe ise, AKP Hükümeti'nin Kürt halkına karşı soykırım politikasını izlediğini, halkın iradesine darbe yaparak belediyelere el koyduğunu, milletvekilleri ve belediye başkanlarını ceza evlerine attığını belirtti.

Türk devletinin uzun bir süredir Kürt Halk Önderi Öcalan'a yönelik ağırlaştırılmış tecrit uyguladığına dikkat çeken Göktepe, milyonların iradem dediği Öcalan'a tecrit uygulanmasının kabul edilemeyeceğini ve on binlerce Kürdistanlının meydanlara çıkarak Öcalan'ın özgürlüğünü talep ettiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve İsveç Hükümeti'ne Öcalan'a yönelik tecride karşı tavır almaları çağrısı yaptı. Eylem “Biji Serok Apo” sloganlarının atılmasıyla sona erdi.

GÄVLE

Storatorget Meydanı'nda bir araya gelen Kürdistanlılar, ellerinde üzerinde “Öcalan'a özgürlük, Kürt halkına statü” yazılı pankart ile PKK, KCK ve PYD bayrakları taşıdı.

Devrim şehitleri anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından bir konuşma yapan Gävleborg Halk Meclisi Eşbaşkanı Cazya Mare, Kürt Halk Önderi Öcalan'ın uluslararası hukuk ve anlaşmalar çiğnenerek rehin olarak tutulduğunu ve kendisine yönelik ağır tecridin uygulandığını söyledi. CPT'ye Öcalan'a yönelik ağırlaştırılmış tecride karşı çıkma çağrısı yaptı.

Şehit aileleri adına konuşan Vecdin Batte, Öcalan'ın düşüncelerinin Kürdistan'ın dört parçasındaki geniş yığınlar tarafından benimsendiğini, Kürt halkının Önderliğine sahip çıktığını ve çıkmaya devam edeceğini söyledi.

Halk Meclisi Eşbaşkanı Mahmut Nusaybin, mücadelenin daha örgütlü ve etkili bir biçimde sürdürülmesi için meclisin desteklenmesinin önemine değindikten sonra, 2017 yılının Önderliğin özgürlük yılı olması için tüm Kürdistanlılara mücadeleye daha sıkı sarılmaları çağrısı yaptı.

DORTMUND

Almanya’nın Dortmund kentinde KCDK-E ve TJK-E’nin çağrısı üzerine Merkez Tren Garı önünden çarşı merkezine kadar bir yürüyüş düzenlendi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto için TJK-E ve eyalet meclislerinin katılımıyla protesto yürüyüşüne yüzlerce kişi katıldı.

‘Öcalan’a özgürlük Kürdistan’a statü’ sloganıyla düzenlenen yürüyüşte TJK-E adına yapılan konuşmada, “Önderliğin özgürlüğü başta Kürt halkı olmak üzere ezilen tüm halkların özgürlüğüdür. Bundan dolayı eylemlerimizi süreklileştirerek Önderliğimizi özgürleştireceğiz" denildi.

Sık sık ‘Biji Serok Apo’, ‘Jin Jiyan Azadi’ sloganlarının atıldığı yürüyüş yapılan bir mitingle eylem sonlandırıldı.

CREİL 

Fransa'nın Creil kentinde de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü talebiyle bir yürüyüş gerçekleştirildi.

Creil Merkez Tren Garı önünde toplanan Kürdistanlılar, buradan Creil Belediyesi’ne doğru yürüyüşe geçti.
Yürüyüş boyunca ‘Be Serok Jiyan na be’ sloganı atıldı. 

Belediye binası önündeki mitingde yapılan konuşmada, “Kürt halkının önderi Abdullah Öcalan ülke ve dünya barışını sunacak tek kişidir. Önderliğimizin özgürlüğü tüm halkların özgürlüğüdür” denildi.