GÖRÜNTÜLÜ

G20 Dışişleri Bakanları Zirvesi protestolarla başladı

G20 Dışişleri Bakanları Zirvesi toplantıları Almanya’nın eski başkenti Bonn’da başlarken, zirveye karşı otonom gruplar tarafından protesto gösterileri düzenlendi.

7-8 Temmuz tarihleri arasında Almanya’nın Hamburg kentinde düzenlenecek olan ve devlet ile hükümet başkanlarının katılacağı zirveye hazırlık niteliğinde olan toplantılar dün başladı. Aynı zamanda yarın yapılacak Münih Güvenlik Konferansı’na hazırlanılan Dışişleri Bakanları Zirvesi’ne ABD’nin yeni Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ilk kez katılıyor.

Tillerson, dün ilk olarak Rus meslektaşı Sergey Lavrov ile ilk görüşmesini gerçekleştirirken, Ukrayna ve Afganistan’daki anlaşmazlıkların ele alındığı bildirildi. Rusya ile karşılıklı çıkarları gözeten işbirliğine hazır olduklarını belirten Tillerson’un bugün de Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabrie ve Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi’le görüşmeler yapması bekleniyor.

Bugünkü toplantının temel gündemleri arasında Suriye ve Ukrayna başta olmak üzere güvenlik ve sığınmacı krizi bulunuyor.

SOL VE OTONOM GRUPLARDAN PROTESTO GÖSTERİLERİ

Bonn WCCB – kongre merkezinde gerçekleşen toplantı, ‘Başka Bir Dünya mümkün!’ sloganı etrafında bir araya gelen çok sayıda hareket ve sivil toplum örgütü tarafından protesto edildi.

Zirve, Netzwerk Friedenskooperative (Barış İşbirliği Ağı), Bonner Jugendbewegung (Bonn Gençlik Hareketi), Das Erwerblosenforum Deutschland (Almanya İşsizler Forumu) ve daha başka değişik sol ve otonom gruplar tarfından protesto edildi.

Heusalle’dan toplantıların yapıldığı WCCB kongre merkezine kadar yürüyüşe geçen kitle, Alman Sol hareket ve inisiyatiflerine ait bayrak ve flamaların yanı sıra Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterlerini de taşıdı. PKK yasağının kaldırılmasını talep eden pankartların da taşındığı yürüyüşte Kürt Özgürlük Mücadelesi ve Rojava Devrimi ile dayanışma sloganları atıldı.

Eylem boyunca, ‘Yaşasın Enternasyonal dayanışma!’, ‘Alman Silahları ve Paraları Dünyanın Her Yerinde Öldürüyor!’ ve ‘Antikapitalista!’ gibi sloganlar da atıldı.

‘G20 SORUN ÇÖZMEKTEN ZİYADE SORUNLARIN KAYNAĞIDIR’

Çok sayıda grup temsilcisinin konuşma yaptığı mitingde, esas olarak G20 ülkelerinin savaşlar nedeniyle küresel sorunların çözümünden ziyade bu sorunların baş aktörleri oldukları vurgulandı.

Mülteci sorununun bu savaşların sonucu olduğuna dikakt çekilen konuşmalarda, Afganistan’dan Brezilya’ya, Afrika’dan Ukrayna’ya ve Ortadoğu’ya kadar çekilen acı ve zulümlerin finansörünün G20 ülkeleri olduğu savunuldu.

Konuşmalarda Türkiye ve Kürdistan’da yaşanan savaş durumunun yanı sıra Saray diktatörü Erdoğan’ın katliamları ve basına sansür gibi uygulamaları hatırlatıldı.

Türkiye ve Kürdistanlılar için dayanışma gösterilmesi çağrıları yapılan mitingde NAV-DEM adına Ayten Kaplan da bir konuşma yaptı. Kaplan, Türkiye ve Kürdistan’da son gelişmelere değindiği konuşmasında, 16 Nisan’da yapılacak olan referandum için gruplardan katkı sunmalarını beklediklerini ifade etti. Eylem, protest müzik grupların dinletileriyle sona erdi.

2000’den fazla polisin görev aldığı G20 Dışişleri Bakanları Zirvesi nedeniyle birçok şehiriçi ve şehir dışı yol da bloke edildi.