GÜNDEM 27 NİSAN 2024

Kurdistan ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar

- İşgalci Türk devletinin Medya Savunma Alanları ve Rojava’ya işgal saldırılar ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

- Stêrk TV ve Medya Haber TV’ye dönük polis aramasında ortaya konan tutumun bir vandalizm olduğunu söyleyen Av. Jan Fermon, hem Belçika hem de Fransa’nın medya kuruluşlarına dönük tutumunun tam bir hukuksuzluk örneği olduğunu kaydetti.

- HBDH yöneticilerinden Duran Kalkan, 2024 1 Mayısı’nın, gerçek anlamda ezilenlerin kurtuluşu, emekçilerin dayanışması ve paylaşımını ifade eden bir sosyalist kalkışın zirvesi olacağını vurgularken, Ferzat Can ise “Her yer Taksim, her yer direniş” sloganının Türkiye ve Kurdistan'ın bütün kentlerinde hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. 

-KNK Üyesi Niyaz Abdullah, KDP’ye bağlı 80. kuvvetin bazı yerlerde Türk devletine yardım ettiğini, bazı KDP üslerinin Türk ordusu için boşaltıldığını, Behdînan’ın yüzde 50’sinin işgal altında olduğunu söyledi.

- Zindanlarda direniş sürüyor. Sincan Kadın Kapalı Cezaevi'ndeki tutsaklardan Leyla Uyanık, "Sayın Abdullah Öcalan’ın insanlığa taşıdığı direniş yolunda kazanmayı yeğliyoruz" mesajını verdi.

- 2011’de Halep’ten ve 2018’de ise Efrîn’den işgal saldırıları nedeniyle göç etmek zorunda kalan Sena Omer, Türk devleti çeteleri tarafından işgal edilen ve askeri nokta olarak kullanılan evini Şehba’dan izliyor.

-GotûbeJin belgeselinin yönetmeni Hevi Nimet Gatar, eşini, patriyarkayı eleştiren kadının dertbêjliği, dengbêjlerin şerhleri ve kadınların gündelik yaşamdaki emek haritasını bir araya getirmeye çalıştıklarını söyledi.

- * Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle her hafta Galatasaray Meydanı'nda gerçekleştirdikleri eylemlerinin 996’ncısını gerçekleştirecek.

* İHD'nin her hafta "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" talebiyle gerçekleştirdiği eylem Elîh ve Amed'de devam edecek.