Garo Paylan'dan AYM'ye başvuru

HDP'li Garo Paylan, Meclis'te kendisine dönük uygulama ve cezaya ilişkin AYM'ye başvurdu.

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, kendisi hakkında hukuksuzca verilen ceza için Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvuruda bulundu.

Paylan, konuya ilişkin açıklamasında şunları kaydetti:

"13 Ocak’ta Anayasa değişiklik teklifinin 11. maddesi üzerine yaptığım konuşmada kullandığım 'soykırım' ifadesi üzerine konuşmam engellenmiştir. Daha önce kürsüden bu ifadeyi defalarca kullanmış olmama rağmen, Genel Kurul’da bulunan milletvekilleri sataşmaya başlamış, Meclis Başkan Vekili Ahmet Aydın’ın açıkça ortaya koyduğu taraflı tutum ile söz hakkım gasp edilmiştir.

Sataşmalar nedeniyle kullanamadığım süreyi doldurmak için 5 dakikalık ek süre talep ettiğimde ise 'Kusura bakmayın, yok öyle bir yağma' sözleriyle Meclis Başkanlığına asla yakışmayacak bir üslupla konuşmam engellenmiş ve oturuma ara verilmiştir.

Bu, hem vahim bir Anayasa ihlali hem de Meclis’in işleyişinin olmazsa olmazı kürsü dokunulmazlığı ve ifade özgürlüğünün ortadan kaldırılmasıdır.

TBMM tutanağından da anlaşılacağı üzere Meclis Başkan Vekili diğer yasama üyelerinin teklifiyle, TBMM’de hem farklı bağlamlarda hem de 1915’i anlatmak için onlarca defa kullanılmış olan ‘soykırım’ ifadesinin tutanaktan çıkarılmasını karar altına almıştır.

Kürsüden 'Halkımın başına gelen felakete ben Soykırım diyorum' dediğim için TBMM İçtüzüğünün 161’inci maddesine dayanarak hakkımda üç birleşim yasama faaliyetinden uzaklaştırma cezası verilmiştir."

Paylan, cezanın iptali için AYM'ye başvurdu ve Meclis Başkanlığına dilekçe yazdı.