Gözaltındaki HDP ve DBP'lilere insanlık dışı muamele

İstanbul'da HDP ve DBP’lilerin ifadeleri alınmaya başlandı. Bazıları kanser, kronik böbrek yetmezliği ve sara hastası olan kişilerin işkence, hakaret ve psikolojik baskıya maruz kaldıkları ortaya çıktı.

Gözaltında tutulan HDP ve DBP İstanbul ilçe eş başkanları, yöneticileri ve üyeleriyle görüşen Özgürlükçü Hukukçular Platformu'ndan (ÖHP) Avukat Nagehan Avçil, ANF'ye bilgi verdi.

Avçil, müvekkillerinin kötü muamele, hakaret ve psikolojik işkenceye maruz bırakıldığını açıkladı. Avçil, 9 Şubat'ta yapılan eş zamanlı operasyonlarda gözaltına alınan 56 HDP ve DBP’linin sağlık kontrolüne götürülürken ters kelepçe işkencesine ve ırkçı hakaretlere uğradıklarına işaret etti. 

'KAN KUSAN BİR KANSER HASTASI GÖZALTINDA TUTULUYOR'

Siyasetçilerin arasında kanser, Hepatit B, kronik böbrek hastaları olduğuna dikkati çeken Avçil, kanser hastası olduğunu belirten müvekkilinin kan kustuğunu aktardı. Avçil, "Yemekleri yenilmeyecek kadar kötü; birçoğu yemek yiyemiyor. Bir çoğunun  ise ciddi sağlık sorunları var. Kanser hastası olduğunu ve kan kustuğunu belirten müvekkilimizle birlikte sara hastası, hepatit B, şeker hastalığı ve kronik böbrek yetmezliği olan müvekkillerimizin yaşamsal rahatsızlıkları var. Kronik böbrek yetmezliği olan müvekkilimizin %74 oranında fonksiyon kaybı bulunduğuna ilişkin raporu da mevcuttur” dedi. Hasta olan  müvekkilleri için soruşturma savcısı ile  görüşme yapıp durumu anlattıklarını ancak bir sonuç alamadıklarını belirten Avçil, “Hasta müvekkillerimiz hâlâ sağlıksız koşullarda, yaşamsal tehlike barındıracak şekilde gözaltındalar” diye konuştu. 

'POTANSİYEL ŞÜPHELİ!'

Avçil,  9 Şubat'ta 56, 13 Şubat'ta 70 kişi olmak üzere 126 kişinin gözaltına alındığını, sayının fazla olmasından ötürü gözaltına alınanların farklı emniyet birimlerinde tutulduğunu söyledi. Avçil,  dün emniyette  ifadeleri alınmaya başlanan 15  müvekkilinin yasal hakları olan susma haklarını kullandıklarını kaydetti. “Müvekkillere   isnat edilen somut hiçbir suç yok” diyen Av. Nagehan Avçil, “Hukuki dayanağı olmayan politik bir soruşturma yürütülüyor; varsayım üzerinden ‘eylem yapma şüphelisi’ olarak gözaltına alındıklarını anlıyoruz. Dosyada bir suça rastlayamadık. Açıkça iddia makamı tarafından müvekkiller 'potansiyel şüpheli’ olarak görülüyor. Olmayan bir eylemin olma ihtimaline karşı hukuk dışı bir soruşturma ile karşı karşıyayız. Günlerdir müvekkiller olmayan bir ‘suç’ nedeniyle gözaltında tutuluyorlar. Müvekkillerimizin emniyetten serbest bırakılmalarını bekliyoruz” dedi.