Hak ihlalleri için geldi; tutuklandı, işkence gördü

Hak ihlallerini araştırmak için geldiği Şırnak’ın İdil ilçesinde tutuklanan ÖHD Üyesi Avukat Deniz Sürgüt, 18 aydır hakim karşısına çıkarılmadığı gibi dosyası da ‘güvenlik’ gerekçesiyle Gümüşhane Ağır Ceza Mahkemesine nakledildi.

Hak ihlallerini araştırmak için geldiği Şırnak’ın İdil ilçesinde tutuklanan ÖHD Üyesi Avukat Deniz Sürgüt, 18 aydır hakim karşısına çıkarılmadığı gibi dosyası da ‘güvenlik’ gerekçesiyle Gümüşhane Ağır Ceza Mahkemesine nakledildi. Av. Sürgüt'ün işkence gördüğü de öğrenildi.

Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) Üyesi Avukat Deniz Sürgüt, 6 Ağustos 2015 tarihinde sivil ölümlerini raporlaştırmak ve orman yangınlarını araştırmak için Şırnak’ın İdil ilçesine gitti. İdil’de gözaltına alınan Sürgüt, ‘Tehlikeli ateşli silah bulundurmak, taşıma, el değiştirme ve pazarlama ve örgüt üyesi olma’ suçlamasıyla çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Midyat Cezaevine konulan Sürgüt, üç hafta sonra Gümüşhane Cezaevine sevk edildi. Sürgüt’ün ilk duruşması 1 Eylül 2015 tarihinde Midyat Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmaya SEGBİS yoluyla katılan Sürgüt, ikinci duruşmasına ‘güvenlik’ gerekçesiyle getirilmedi ve SEGBİS yoluyla da mahkemeye katılamadı. Tutukluluğa itiraz eden Sürgüt’ün avukatları tahliye talep etti. Mahkeme Heyeti ise tutukluluğun devamına karar verdi.

Gümüşhane Cezaevinin keyfi uygulamalarından kaynaklı Sürgüt, 18 aydır hakim karşısına çıkamadı. Cezaevi, siyasi mahpuslara karşı ‘güvenlik’ bahanesiyle mahkemeye götürmeme tavır içinde.

Cezaevi yönetimi ayrıca, ‘Son çıkan KHK’lere rağmen neden mahkemeye getirtiyorsunuz, SEGBİS sisteminizde bir sıkıntı mı var, kaynağını belirtin’ diyerek Sürgüt’ün yargılandığı Midyat Ağır Ceza Mahkemesi Kalemliğinden hesap sordu.

Midyat Ağır Ceza Mahkemesi’nde 19 0cak’ta görülmesi gereken 3’üncü duruşma da, davanın Gümüşhane Ağır Ceza Mahkemesi’ne nakledilmesiyle ileri bir tarihe ertelendi.

‘GÜMÜŞHANE CEZAEVİ MAHKEMEYE GETİRMİYOR’

Kararı ANF’ye değerlendiren Avukat Raziye Turgut, Mardin’de tutuklu olan müvekkilinin başka bir yere sevk edilmesiyle adil yargılanma hakkının ilk olarak burada elinden alındığını dile getirerek, şunları söyledi:

“Deniz’in, gözaltındayken işkence gördüğüne dair raporları var. Midyat Cezaevinde kaldıktan sonra Gümüşhane Cezaevine götürülüyor. İlk duruşma öncesi hukukun temel ilkeleri gereği mahkeme huzurunda beyanda bulunmak istediğini söyledi. Ancak her defasında Mahkeme önüne getirilmedi. Dilekçe vermişti bunun için; ama Gümüşhane Cezaevi, ‘neden mahkemeye çağrıldığını’ sormuş Midyat Ağır Ceza Mahkemesi’ne. ‘Son çıkan KHK’lere rağmen neden mahkemeye getirtiyorsunuz, SEGBİS sisteminizde bir sıkıntı mı var, kaynağını belirtin’ diye cezaevi bir yazı gönderiyor Mahkeme Kalemine. Gümüşhane Cezaevi’nin burada keyfiyeti söz konusu. Deniz ile yargılanan diğer müvekkillerimiz de aynı keyfiyetle karşılaşıyorlar. Son duruşmaya getirilmedikleri gibi SEGBİS sistemiyle de katılamadılar mahkemeye."

‘DAVA ZORLAŞTIRILIYOR’

Gümüşhane’nin daha fazla güvenlik açısından sorun yaratacağını belirten Turgut, böylesi bir davada hem ailelerin hem de avukatların can güvenliğinin bulunmadığına dikkati çekerek, "Uzun tutukluluğuna ilişkin Anayasa Mahkemesi’ne tedbir talebi başvurusunda bulunduk. Mahkeme tarihi belli olursa güvenlik talebinde bulunacağız. Sırf cezaevi istemiyor diye müvekkilleri mahkemeye getirmediler. Dava, Midyat’tan ‘güvenlik’ gerekçesiyle Gümüşhane’ye taşındı. Bir davayı zorlaştırmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Deniz hâlâ mahkemeye çıkamadı. Müvekkillerimiz personel eksikliği bahane edilerek getirilmiyor duruşmalara” şeklinde konuştu.

‘CEZAEVİNDE KEYFİ UYGULAMALAR SÖZ KONUSU’

Av. Raziye Turgut, şunları da aktardı: “Gümüşhane Cezaevinin koşulları da çok ağırlaştırılmış. İdare görüştürmeleri yarım saat olarak uyguluyor. 'Karar var' diyorlar ama böyle bir karar yok. Bu tarz kararı da mahkeme kovuşturma aşamasında verir. Cezaevinin bu şekilde keyfi bir uygulaması söz konusu. Cezaevindeki tüm siyasi tutsaklar bu uygulamalarla karşı karşıyalar.”