GÖRÜNTÜLÜ

‘HAYIR’ etkinlikleri sürüyor

16 Nisan’da Türkiye’de yapılacak referandumda ‘Hayır’ kampanyası kapsamında Avrupa panel, eylem ve etkinlikler devam ediyor.

HAMBURG

 

 

Almanya’nın Hamburg kentinde YXK Hamburg tarafından bir panel düzenlendi. DTK Eş Başkanı Hatip Dicle, Akademisyen Dr. Çetin Gürel ve Türkiye Halkevleri Başkanı Oya Ersoy’un konuşmacı olarak katıldığı panelde neden “hayır” denilmesi gerektiği ela alındı.

AKP’nin demokratik söylemlerle iktidara geldiğinde birçok çevre tarafından kabul gördüğünü belirten Dicle, “İktidara geldikten sonrada gizli ajandasını hayata geçirmek için çalıştı. Bugün artık hiç kimse AKP hükümetinin demokrasi getireceğine inanmıyor. Erdoğan ittihat ve terakkinin ruhunu gönümüze taşıyarak Osmanlıcılık hayali ile yaşıyor. İçeride Kürt halkına soykırımı dayatırken, dışarda ise Avrupa ülkelerine kafa tutuyor. Hitler’i kendisine örnek alıyor. AKP bu haliyle 90’lı yılarda bile halkımıza yaşatılmayan acıları yaşatıyor. Çünkü ruhunu Enver paşadan taktiklerini ise Hitler’den alıyor” dedi.

Erdoğan’ın bütün yetkileri elinde toplamak istediğini de kaydeden Dicle, demokrasi güçleri olarak buna dur denmezse Türkiye’nin bir bataklığın içine çekileceğini de kaydetti.

Dr. Çetin Gürel ise Erdoğan’ın Meclis’i adeta noterlik gibi kullanacağını dile getirerek şöyle konuştu: “Anayasanın değişmesi için toplumsal iradenin olması gerekiyor. Ama bu referandumla her şey oldu-bittiye getirilmek isteniliyor. Erdoğan anayasayı ihlal ediyor. ‘Hayır’ çıkması halinde Anayasal düzeni bozduğu için yargılanması gerekiyor aslında. Bu referandum ile faşizmi kurumsallaştırmak ve var olan tüm yetkileri elinde tutmak istiyor. Başkan seçilmesi halinde meclis işlevsiz olacak ve yapılacak olan milletvekili seçimlerinde de taraf olacaktır.

Devlet bugün AKP’nin çiftliği halindeyken bu referandum ile devlet adeta AKP hükümetinin tarlası haline dönüşecektir. Milletvekili sayısının artması temsiliyet sorununu ortadan kaldırmayacaktır. Bütün hayatımız bir insanın iki dudağı arasında olacaktır. Kendimizi karanlığa mahkum etmemek için mutlaka ‘HAYIR’ için çalışmamız gerekir."

Türkiye Halkevleri Başkanı Oya Ersoy da, Erdoğan’ı yürüttüğü kampanyanın başkanlık sistemini aşmış bir durumda olduğunu söyledi. ‘Buna karşı ne yapabiliriz’in tartışmasının yürütülmesi gerektiğini de kaydeden Ersoy, “Tayyip Erdoğan 7 Haziran seçimlerinde büyük bir hezimet yaşadı. 15 yıllık politikalar ile artık ülkeyi yönetmesi mümkün değildir. OHAL ve KHK ile zaten fiili olarak diktatörlüğünü ilan etmiştir. Öyle ki askeri darbeyi bile Allah’ın lütfu olarak değerlendirdi. Bizler de bu referandumu kendimize Allah’ın bir lütfu olarak neden değerlendirmeyelim” dedi.

Erdoğan ve kurmaylarının anayasa değişikliğini kendi kadrolarına bile anlatamadığına da dikkat çeken Ersoy, tek argümanlarını kutuplaşma ve halkların düşmanlığı üzerinden gerçekleştirdiklerini de belirtti.

Panel soru cevap ile sona erdi.

MARSİLYA

Güney Fransa’nın Marsilya kentinde de referandumla ilgili bir toplantı düzenlendi. Müşahitleri dönük eğitimin yapıldığı toplantıda yaklaşık 92 müşahit örgütlendirildi. Müşahitlere görevleri ve hakları ile ilgili görsel bir sunumun da gerçekleştirildiği toplantıda seçim alanı çevresinde bilgilendirme çalışmaları yapacak kişiler de belirlendi.

Seçimin ilk gününde bir konvoy ile sandığa gitme biçiminde bir kararın da alındığı toplantıda, sandıkların kurulacağı Parc Chanot alanının etrafında afişler, dövizler, stickerlerin asılması da planlandı.

REIMS

Fransa’nın Reims kentinde de “Diktatörlüğe hayır” konulu bir halk toplantısı düzenlendi. Hayır platformu tarafından organize edilen toplantıda Kürt siyasetçi Ahmet Kaya bir konuşma yaptı.

Kaya, “Referandumda evet çıkması halinde AKP-MHP, Erdoğan faşizmi başta Kürtler olmak üzere tüm muhaliflere yönelik ilan etmiş olduğu savaşı daha da tırmandıracaktır. Referandumda ‘Hayır’ çıkması halinde ise zaten ulusalcı ve uluslararası kamuoyunda yalnızlaşmış Erdoğan ve AKP faşizmi yerle bir olacaktır" dedi.
Toplantıda oy verme işlemlerinin bugün başladığı Fransa'da herkesin sandığa gitmesi çevresindekileri sandığa yönlendirmesi çağrısı da yapıldı.

BIEL/THUN

İsviçre'nin Biel kentiyle Thun kentlerinde Biel Hayır platformu ve Thun Hayır komisyonu tarafından "Mutlaka Kazanacağız" şiarıyla halk toplantıları gerçekleştirildi.

HDK Avrupa Eşsözcüsü Demir Çelik'in konuşmacı olarak katıldığı halk toplantıları onlarca kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Biel’deki Halk toplantısı açılış konuşmasının ardından devrim şehitleri anısına 1 dakikalık saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşunun ardından siyasal gündem değerlendirmesine geçildi. 16 Nisan referandumda seferberlik ruhuyla “Hayır” oyu kullanılması için çağrı yapıldı. İsviçre Demokratik Halklar Federasyonu'nun (İdhf) Neden “Hayır” demeliyiz bildirisi okundu.

Bern kantnuna bağlı Thun kentinde de Hayır platformu tarafından halk toplantısı gerçekleştirildi. HDK Bern eş sözcüleri ve HDK Avrupa eş sözcüsü Demir Çelik'in katılımıyla gerçekleştirilen halk toplantısında saygı duruşunun ardından siyasal gündem değerlendirilmesine geçildi. Türkiye, Kürdistan ve Ortadoğu'da ki son gelişmeler aktarıldı. 

Yapılan konuşmalarda AKP ve Erdoğan'ın Ortadoğu coğrafyasında yaşanan kaos ortamını Avrupa'ya taşımak istemesine vurgu yapıldı. Halk toplantısı soru - cevap bölümünün ardından sonlandırıldı.