HDP'den demokratikleşme için 12 maddelik yol haritası

Demirtaş, Yenikapı mitingine dikkati çekerek, kendi yol haritalarını açıkladı.

HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, partisinin bugünkü grup toplantısında, Yenikapı mitingini değerlendirirken şunları belirtti:

"Bizim yaptığımız liderler buluşması çağrısına HDP dahil bütün partiler Cumhurbaşkanı’nın başkanlığında katılmalıydı. Liderler zirvesinde üzerinde mutabık kalacağımız bir ‘Demokratikleşme Yol Haritası’ çıkarılmalıydı. Asgari ortak hareket noktalarımızın belirlendiği bu ‘Demokratikleşme Yol Haritası’ bir deklarasyon şeklinde Yenikapı’da Cumhurbaşkanı tarafından okunmalıydı. Siyasi parti liderleri de, Cumhurbaşkanı bu metni bütün dünyaya ilan ederken, Cumhurbaşkanı’nın arkasında durmalıydı. Ne başka bir konuşmaya ne de başka bir mesaja gerek kalmazdı."

YOL HARİTASINDA NELER VAR?

Demirtaş, "Eğer biz liderler zirvesine katılmış olsaydık, orada bunu önerecektik. Gelin hep birlikte böyle yapalım diyecektik. Önereceğimiz ‘Yol Haritası’nda da şunlar olacaktı" diyerek, 12 maddelik yol haritasını şöyle açıkladı:

1. Biz, ülke yönetiminde sorumluluk sahibi olan bütün seçilmiş yöneticiler olarak, bütün dünyanın gözü önünde ve halkımızın huzurunda söz veriyoruz.

2. Bundan böyle ülke sorunlarını ve kendi aramızdaki sorunları karşılıklı güvene ve saygıya dayalı olarak konuşarak, diyalog içerisinde işbirliği ile çözeceğiz.

3. Yurttaşlarımızı en kısa zamanda bu utanç verici darbe anayasasından kurtarıp, sivil, özgürlükçü, demokratik, çoğulcu bir anayasayı hep birlikte yapacağız.

4. Ülkede her türlü adam kayırmaya, cemaat, tarikat ve çeşitli zümrelere devlet içinde iltimas geçilmesine hep birlikte karşı olacağız. Devleti el ele verip çağdaş ve demokratik ölçülerde, liyakat esasına dayalı olarak yeniden organize edeceğiz.

5. Her türlü kimlik, inanç, mezhep, yaşam tarzı farklılıklarını hukukun güvencesi altına alarak eşit yurttaşlığı hâkim kılacağız.

6. Medya, ifade, gösteri hakkı gibi temel hak ve özgürlükleri evrensel standartlara taşıyacağız.

7. Devlet yönetim gücünü halkla, yerelle paylaşmalı; ekonomide adil vergi sistemini, istihdama ve üretime dayalı sağlıklı büyümeyi esas alacak, yolsuzluk, rüşvet, hırsızlığı kesinlikle önleyeceğiz.

8. Doğamızın talanına, ülkemizin vahşice yağmalanmasına göz yummayacağız.

9. Kadın özgürlüğüne hepimiz azami düzeyde bağlı kalarak, kadının toplumsal, siyasal, ekonomik alandaki gelişimini destekleyeceğiz.

10. Ülkemizde hiç kimsenin silaha, şiddete başvurmasını kabul etmeyeceğiz; elinde silahla hak arayanlara, hukuk çerçevesinde savaşı sonlandırması için müzakere teklif edeceğiz.

11. Demokratik siyasetin bütün imkân ve kanallarını sonuna kadar açık tutarak, milletin iradesinin üstünde hiçbir vesayete izin vermeyeceğiz.

12. Geçmiş hatalarımızla hepimiz cesurca yüzleşeceğiz; daha güçlü bir demokrasi, barış içinde bir Türkiye, huzur ve güven içinde bir toplumun inşası için canla başla çalışacağız. Bir daha asla ülkemizin darbe ortamına sürüklenmesine izin vermeyeceğiz.