GÖRÜNTÜLÜ

HDP heyetinden AK ve CPT yetkililerine ‘acilen harekete geçin’ talebi

Strasbourg’da bulunan HDP milletvekilleri ve yöneticilerinden oluşan heyet, bugün Avrupa Konseyi (AK) ve İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) yetkilileriyle görüşürken, CPT’ye ‘referandumdan önce’ bir inceleme heyeti gönderilmesi talebi iletildi.

HDP Eş Genel Başkanları ve tutuklu milletvekilleri için dün AİHM’e başvuran heyet üyeleri, bugün de AK İnsan Hakları Komiseri Nils Muižnieks ile Thorbjorn Jagland’ın kabinesinde görüşmeler gerçekleştirdi. Görüşmelere HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Saruhan Oluç, milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu, Ertuğrul Kürkçü, Mithat Sancar ve Osman Baydemir, HDP AK Temsilcisi Fayik Yağızay katıldılar.

TUTUKLU YARGILANMANIN İÇTİHATA UYMADIĞI VURGULANDI

Görüşmelere ilişkin bilgi veren İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, eş başkanlar ve milletvekillerinin tutuklu olarak yargılanmalarının ve bunun iç ve uluslararası hukuk içtihatlarına aykırılığının gündeme getirildiğini söyledi. Bunun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) içtihadı bakımından da kabul edilemez olduğunu vurguladıklarını kaydederken, bu uygulamanın ‘temelsiz’ olduğunu ilettiklerini söyledi.

AİHM’e yaptıkları başvuruya dikkat çeken Ertuğrul Kürkçü, Türkiye’deki ‘iç hukuk yollarının tüketilmemiş olması’ kuralının HDP milletvekillerine ilişkin vakada geçersiz olduğunun altını çizdi. Yine İdris Baluken’in ameliyat edilmiş olmasına rağmen tutuklanmasına ilişkin konuyu muhattaplarına ilettiklerini kaydeden Kürkçü, referandum sürecine de değindiklerini belirtti.

Görüşmelerde, referandum çalışmalarının muazzam bir baskı ortamında sürdürüldüğünü hatırlattıklarını söyleyen Kürkçü, bunun AK mevzuatına aykırı olduğu ve muhattaplarının bu konuda ‘azami dikkati göstermeleri’ talebini ilettikleri bilgisini verdi.

XERABE BAVA’DAKİ KATLİAM TEHDİDİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

Görüşmelerde ayrıca Nusaybin’in Xerabê Bava köyündeki abluka ve yaşanan zulmü dile getirdiklerini söyleyen HDP İzmir Milletvekili, ağır insan hakları ihlalleri ve heyetlerin köye girişinin engellenmesine dair bilgilerin sunulduğunu belirtti. Kürkçü, bu ablukanın siyasi sonuçlarından ziyade insan hakları boyutu üzerinde durduklarını ifade etti.

Görüştükleri tüm yetkililerin taleplerine yönelik olumlu yaklaşıldığını ve içtihat dahilinde ‘gerekli tüm ilginin gösterildiğini’ söyleyen Kürkçü, yaptıkları başvuruların yanı sıra haksızlıklara karşı Türkiye’deki muhalefetin önemine dikkat çekti. Kürkçü, Türkiye’deki insan hakları mücadelesinin belirleyici olacağını da sözlerine ekledi.

HDP Urfa Milletvekili Osman Baydemir ise, AK’de yaptıkları açıklamada, özellikle referandum sürecinin adil geçmesine yönelik konuya özel önem verdiklerini vurguladı. Nusaybin’deki ablukaya yönelik konuşan Baydemir, katliam tehdidine dikkat çekti.

Ablukanın tüm dünyanın gözü önünde yaşandığına vurgu yapan Baydemir, yaşanan baskı ve katliam sürecinin son bulması ümidini koruduklarının altını çizdi.

HDP heyeti daha sonra İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) Türkiye masası yetkilileriyle bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, Türkiye’de yaşanan baskın, gözaltılar ve işkencelere dikkat çeken HDP heyeti üyeleri, bu konulardaki son bilgileri CPT yetkilileriyle paylaştı.

Tutuklu HDP milletvekillerinin durumu ve yaşadıkları tecrite ilişkin bilgi veren HDP heyeti, buna ilişkin acilen harekete geçilmesi çağrısını iletti. CPT yetkilileri ise görüşmede, konuyla yakından ilgilendiklerini ve yaşananlardan haberdar olduklarını söyledi. CPT yetkilileri görüşmede, kurum olarak Türkiye’ye bu yıl içinde bir heyet gönderecekleri bilgisini verirken, buna ilişkin kesin bir tarih vermediler.

HDP heyeti üyeleri, CPT’nin  söz konusu delegasyonu mutlaka referandumdan önce göndermesi gerektiğinin altını çizidiler.