HDP ile görüşen İsviçreli vekiller: OHAL altında referandum olmaz

HDP’li bir heyetle görüşen çok sayıda İsviçreli Milletvekili, “OHAL yasaları altında yapılacak bir referandum demokratik olmaz” dedi.

HDP Van Milletvekili Tuba Hezer ve HDK Avrupa Sözcüsü Demir Çelik beraberindeki bir heyetle, İsviçre’nin farklı siyasi partilerinden bir araya gelen Federal Meclis Milletvekilleri bir görüşme gerçekleştirerek Türkiye ve Kürdistan’da yaşanan gelişmeleri aktardı. Yapılan görüşmeye Sosyalist Parti (SP) adına Federal Milletvekillerinden Carlo Sommaruga, Angola Barrile, Laurence Fehlmann, Anita Fetz, Claudie Friedli, Mathias Reynard, Martin Neaf, Silva Semadeni, Cedric Wermuth, Yeşiller adına ise Yeşiller Grup Başkanı Balhasar Glattli ve milletvekillerinden Denis de Reussile ile Haşim Sancar katıldı. Yine görüşmeye İsviçre Halk Partisi (SVP) federal Parlamento Milletvekili Roland Rino Büchel ve İsviçre Hristiyan Demokrat Parti adına ise federal parlamento milletvekili Claude Béglé katılım gösterdi.

HDP’Lİ HEYET YAŞANAN HUKUKSUZLUKLARI ANLATTI

Türkiye ve Kürdistan’da yaşanan insan hakları ihlalleri ve yaşanan anti-demokratik uygulamalar hakkında İsviçreli milletvekillerini bilgilendiren HDP’li heyet, özellikle 2 haftadan beridir Türk devletinin ablukası altında olan Nusaybin’e bağlı Xerebê Bava köyünde yaşananlara dikkat çekti.

16 Nisan’da gerçekleşecek olan referanduma yönelik de İsviçreli milletvekillerini bilgilendiren HDP’li heyet, OHAL yasaları altında gerçekleşecek bir referandumun demokratik olmayacağını vurgu yaparak bu noktada İsviçre'nin rol oynamasını istedi.

Yine HDP’ye yönelik yapılan saldırılar ve Kürt kentlerinde yaşanan katliamların boyutuna dikkat çeken HDP’li heyet, İsviçre'nin bu noktada uluslararası alanda bir duyarlılık yaratması gerektiğine vurgu yaptı.

İSVİÇRELİ VEKİLLER: HDP’Lİ VEKİLLERİN TUTUKLANMASI KABUL EDİLEMEZ

HDP’li heyetin ardından sırasıyla söz alan İsviçreli Milletvekilleri, Türkiye ve Kürdistan’da yaşanan gelişmeleri yakından takip ettiklerini dile getirerek, bu konuda elinden geldiklerini yapacaklarını ifade ettiler. Özellikle HDP’li vekillerin tutuklanmasının kabul edilemez olduğunun altını çizen milletvekilleri, Türkiye'nin bu hukuksuz uygulamadan vazgeçmesi gerektiğini söylediler.

Yine HDP’li vekillerin mahkeme süreçlerini yakından takip ettiklerini söyleyen İsviçreli milletvekilleri, önümüzdeki süreçte İsviçreli bir heyetin Türkiye’ye giderek HDP’li vekilleri ceza evinde ziyaret edeceğini duyurdu.

OHAL YASALARI ALTINDA REFERANDUM YAPILAMAZ

OHAL yasaları altında gerçekleşecek bir referandumun demokratik olmayacağını da dile getiren İsviçreli milletvekilleri, “Bütün muhalefetin tutuklandığı, Erdoğan’a karşı çıkan herkesin baskı ile susturulduğu bir ortamda gerçekleşecek bir referandum demokratik olamaz” dedi.

Erdoğan’ın mülteci krizi ile Avrupa’yı korkutmaya çalıştığını söyleyen İsviçreli vekiller, Avrupa’nın Türkiye’ye karşı pasif tutumdan vazgeçmesi gerektiği çağrısında da bulundular.

İsviçreli milletvekilleri, son olarak bir grup milletvekillerinden oluşan bir heyeti, Newroz kutlamaları ve referandum sürecinde Türkiye’ye göndereceklerini de açıkladı.