Kahire’de Kuzey Suriye Federasyonu seminerleri

Mısır’ın başkenti Kahire’de Kuzey Suriye Federasyonu Yürütme Kurulu üyesi Elizabeth Gevriye’nin da katılımıyla, halkların ortak ve özgür yaşamını garanti eden Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu tanıtılıyor.

Mısır’ın başkenti Kahire’deki seminerler kapsamında ilk olarak Salı günü saat 16.00 da El Arabiya Medya merkezinde Kuzey Suriye Federasyonu tanıtıldı. Seminere, Federasyon Yürütme Kurulu üyesi Elizabet Gevriye, Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Kahire Temsilcisi Mele Yasin, KDP Kahire Temsilcisi Şergo Hebib, Mısır Kürtçe Araştırma İnceleme Merkezi Başkanı Recai Feyad ve gazeteci yazar Muhammed Aslan Ali konuşmacı olarak katıldı.

Seminerde Al Arabiya Medya  Merkezi Başkanı Adil Sabri, Kahire Kürtçe Araştırmalar Merkezi Başkanı El SeyidAbdulfettah de dinleyici olarak yerlerini aldılar.

‘HALKLAR İÇİN EN UYGUN MODEL OLMASI NEDENİYLE SEÇTİK’

Seminerde ilk konuşmayı Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu Yürütme Kurulu üyesi Elizabeth Gevriye yaptı. Gevriye, bir süre önce yapılan ikinci meclis toplantısı hakkında bilgi verirken, toplantıda kabul edilen toplumsal sözleşmeden örnekler verdi.

Federal sistemde tüm halklar, inançlar, diller, kültürlerin yer aldığını ve bunun bir bölge çözüm modeli olduğunun altını çizen Gevriye, bu sistemi tercih etmelerinin temel nedeninin bölgede iç içe geçen halklar ve kültürlerin bin yıllarca yıllık birlikte yaşamını güncellemek olduğunu belirtti.

Elizabeth Gevriye, şöyle konuştu: “Bölge halkları bin yıllar boyunca birlikte barış içinde yaşadı. Hiçbir sorun yaşamadan kardeşçe yaşadılar. Devletçi ve iktidarcı sistemler kendi çıkarları için bu hakları düşmanlaştırdı. Bu sistemi, haklar yeniden kardeşçe ve barış içinde yaşayacakları için en uygun model olarak gördük.”

Gevriye, bu sistemi başta Suriye olmak üzere bölge halkları için bir çözüm modeli olacağına inandıkları için seçtiklerinin altını çizdi.

BÖLGE VE HALKLARIN BARIŞI İÇİN DESTEKLENMESİ GEREKEN BİR SİSTEM

Gevriye’den sonra KNK Kahire temsilcisi Mele Yasin konuştu. Mele Yasin, bölge haklarının kardeşliği, barışı, bir arada ve demokratik bir ortamda yaşaması için bu sistemin tercih edilerek, bir proje olarak geliştirildiğine inandıklarını söyledi.

Başta Suriye olmak üzere bölge sorunlarının ancak böyle bir  sistem ile çözülebileceğini belirten Yasin, “Bölgede yaratılan halklar arası düşmanlıklar ancak böyle bir sistemle ortadan kaldırılabilir. Bölgeye barış ve kardeşliği getirecek sistem olduğu için Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu’nu sonuna kadar destekleyerek arkasındayız” diye konuştu.

SURİYE İÇİN BİR TOPLUMSAL SÖZLEŞMEDİR

Mele Yasin’den sonra Kürt Araştırma İnceleme Merkezi Başkanı Recai Fayed konuştu.  Fayed, Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu’nun toplumsal sözleşmesinden önce tüm Suriye’yi kapsayacak bir sözleşmesinin hazırlanmasının daha uygun olacağını söyledi.

Ancak buna rağmen hazırlanan sözleşmenin tüm Suriye için olduğunun kabul edilebileceğini belirten Fayed şunları söyledi, “Suriye için birçok kesim sözde çözüm arıyor. Ancak gerçek çözümün bu sistem ve sözleşmeden geçtiğine inanıyorum. O yüzden de bu sistemin desteklenmesi gerektiği kanaatindeyim.”

Dünyada fedaratif sistemle yönetilen ülkelerin en güçlü ülkeler olduğuna dikkat çeken Fayed, “Bölgedeki ülke ve halklar güçlü olmak istiyorlarsa, bu sistemi sonuna kadar benimseyerek vazgeçmemeleri gerekir” dedi.  

‘PKK, PYD ve YPG TERÖRİST DEĞİLDİR!’

Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu tanıtma seminerinde KDP Kahire Temsilcisi Şergo Habib de bir konuşma yaptı. Habib, demokratik federal sisteme destek vereceklerini söyledi.

Bazı ülkelerin PKK, PYD ve YPG’ye ilişkin ‘terörizm’ söylemlerine de cevap veren Habib, şunları söyledi : “PKK, PYD Kürtler için mücadele eden ve verdikleri mücadelede ağır bedeller ödeyen Kürt partileridir. Kürt ve Kürdistan halkları için mücadele eden hareketlerdir. YPG başta DAİŞ çeteleri olmak üzere Suriye’deki çetelere karşı verdiği mücadele ile kendisini dünyaya kanıtlamış, bedeller ödemiş Rojava halklarının savunma güçleridir. Bunlar Kürtlerin değerleridir. PKK ve PYD’yi terörist değil, Kürtlerin değer yaratan partileri ve hareketleri olarak görüyoruz. YPG ise kutsal bir askeri güç olarak görüyoruz. Görüş ayrılıklarımız olabilir. Ancak hepimizin temel hedefi, Kürdistan ve Kürt halkının çıkarı olduğundan zerre kadar kuşkumuz yoktur.”

‘SYKES-PICOT PARÇALADI, FEDERASYON BİRLEŞTİRECEK’

Seminerde gazeteci yazar Muhammed Aslan Ali de bir konuşma yaptı. Ali, yaptığı konuşmada, tarihini bilmeyenlerin geleceklerini belirleyemeyeceklerini söyledi.

Bölge tarihinde halkların iç içe geçerek yaşadıklarını yazıldığını söyleyen Ali, devamla şunları söyledi: “Halkların bu iç içe geçişi ve birlikte yaşamaları, kardeşçe ve barış içinde olmuştur. Sykes-Picot Anlaşması’ndan sonra dil, din, inanç, renk gerekçe yapılarak halklar birbirine düşman haline getirildi. Federasyon sistemi sayesinde ise, Sykes-Picot ile yaratılan düşmanlık ve parçalamalar giderilecek. Böylelikle halklar tarih boyunca kardeşçe, bir arada barış içinde yaşadıkları sürece geri dönecektir.”

Ali konuşmasında son günlerde hazırlıkları yapılan Astana toplantısına da değindi. Rusya ve Türkiye’nin Suriye için hiçbir zaman barış ve istikrarı düşünmeyeceklerini belirten Ali, şunları ifade etti: “Suriye’de Arapların, Kürtlerin, Alevi ve Sünnilerin, Ermeni, Ezidi, Asuri ve Süryanilerin akan kanında Rusya ve Türkiye’nin eli var. İnsanların öldürülmesinde bu denli aktif bir şekilde rol oynayanların çözüm getirmesi beklenebilir mi hiç?”

Rusya ve Türkiye’nin yeni bir oyunun peşinde olduğunu belirten Ali, bu oyuna karşı Suriye halklarıyla siyasetçi ve diplomatların duyarlı olmaları gerektiğini söyledi.

KÜRTLERİN DAVET EDİLMEMELERİ DOĞRU DEĞİL

Rusya ile Türkiye’nin oynadığı oyundan çözüm yerine yine savaşın çıkacağını söyleyen Ali, sözlerine şöyle devam etti: “Suriye sorununun çözümünün Kürtlerin dahil olmaması halinde olmayacağı defalarca dile getirildi. Kaldı ki Rusya, ABD, İran ve benzeri uluslararası güçlerin hepsi bunun farkında. Ancak pratikte bunun tersi uygulamalar var. Başta Suriye ve bölge genelinde demokrasi ve halkların kardeşliği mücadelesini veren Kürtlerdir. Demokrasi mücadelesi veren ve bölgede irade olanların bu toplantılara davet edilmemeleri sorunun çözümüne değil, savaşın devam etmesine hizmet eder.”  

Kahire’de Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu’nun tanıtımı seminerlerine Pazar günü de devam edileceği belirtildi. Pazar günkü seminere Federasyon Yürütme Kurulu üyelerinden Foza Yusuf’un da katılacağı belirtildi.