KESK ihraçlara karşı oturma eylemi başlattı

KESK, emekçilerin Kanun Hükmünde Kararnameler ile peş peşe hukuksuz şekilde ihraçlara edilmesine karşı Türkiye genelinde başlattığı oturma eylemlerinin startını İstanbul’da verdi.

KESK emekçilerinin ihraçlara karşı başlattığı oturma eylemlerinin startını İstanbul ‘da verdi. Kadıköy altı yol ve Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda eş zamanlı oturma eylemi yapan kamu emekçileri, hukuksuz ve haksız bir şekilde ellerinden alınan işlerini geri istedi. Kadıköy’de yağan yoğun yağmura rağmen, saat 13.00-18.00 saatleri arasında oturma eylemi yapacak olan emekçilere, siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri destek verdi.

Emekçilerin sık sık, “İşimizi geri istiyoruz”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz” ve “Direne direne kazanacağız” sloganlarının attığı eylemde ilk konuşmayı Eğitim-Sen 2 No’lu Şube Başkanı Turgut Yokuş yaptı. Bugünden sonra sokaklarda olacaklarını belirten Yokuş, Pazartesi ile Çarşamba günleri 13.00-18.00 saatleri arası ve Cumartesi günü 14.00-16.00 saatleri arası Kadıköy ve Bakırköy’de, Cuma günleri ise  13.00-18.00  arası Kartal Meydanı’nda oturma eylemleri yapacaklarını duyurdu.

Kararnamelerle ihraç edilen 100 bin kamu emekçisi içinde yer aldıklarını kaydeden Yokuş, neden ihraç edildiklerini bilmediklerine dikkat çekti.  “Aylardır bizi süründürüyorlar” diyen Yokuş, bu hukuksuzluğa karşı yargıya başvurmanın da işe yaramadığını aktardı.   Yokuş, “Biz hiçbir suç işlemedik; biz demokrasi mücadelesi verdik. Yapılan darbe girişiminin KESK‘le alakası olmadığını onlar da biliyor ama dert o değil dert biat ettirmek” şeklinde konuştu. Biat etmeyeceklerini vurgulayan Yokuş, demokrasiye, geleceğe sahip çıkan tüm kesimleri kamu emekçilerine destek vermeye çağırdı.

Eğitim-Sen 5 Nol’lu Örgütlenme Sekreteri Mehmet Sarı ise, darbe girişimini fırsata çeviren hükümetin bu ihraçlarla kamudan demokrasi isteyen emekçileri tasfiye etmek istediğine işaret etti. Bu tasfiyelere izin vermeyeceklerini vurgulayan Sarı, “Kamunun özelleştirilmesine karşı olduğumuz için hedef alındık. Gelecek nesilleri yetiştirecek öğretmenler olarak tasfiye edildik. Bu ihraçlar devletin tek adam yönetimine çevirme operasyonudur; diz çökmemizi istiyorlar.  Biz tek adam rejimi karşısında diz çökmeyeceğiz” dedi.

Konuşmaların ardından oturma eylemi slogan ve atılan halaylarla devam etti.