Kopenhag'da toplantı: Newroz referandum sonucunu netleştirdi

Kopenhag'da referandumun startını vermek ve Kürdistan'daki son gelişmeleri değerlendirmek için PYD Eş Başkanı Salih Müslim ve HDP Milletvekili Felaknas Uca'nın katıldığı halk toplantısı düzenledi.

Başkent Kopenhag'da düzenlenen halk toplantısında AKP ve KDP'ye dönük tepkiler dile getirildi, Newroz'daki coşkunun referandum sonucunu gösterdiği belirtildi.

Toplantıdaki konuşmasında Müslim, Ortadoğu'daki gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve Rojava’da Kürt halkının diğer halklarla beraber hem Rojava’yı, hem de Suriye'yi özgürleştireceğini dile getirdi. TC-KDP işbirlikçigi ile gene Kürt halkı üzerinde katliam girişimi yapılmak istendiğini ama halkın duruşu ile bu oyunların boşa çıkarıldığını vurguladı. "Bugün herkes bizi Kürtleri tanımak istiyorsa bu sizin hakkımızın göstermiş olduğu serhildanlardan dolayıdır" diyen Müslim, "Bugün Kürt halkının dostu düşmanı kimse net görebiliyoruz. DAİŞ insanlarımızı kesiyordu, işkenceden geçiriyordu, şimdi ise Türkiye insanlar üzerinden Avrupa’ya şantaj yapıyor. Yani DAİŞ gibi insanları satıyor. Bizim, halkımızın başı şehitlerimizle dimdik. Lozan'da Kürt halkını kandıranlar bugün de aynı oyunları uygulamaya çalışıyor ama yanılacaklar" diye konuştu.

Son olarak ulusal kongrenin önemine değinen Salih Müslim, bunun önünde engel olmak isteyenlerin duruşlarını gözden geçirmelerini istedi.

UCA: NEWROZ'DAKİ COŞKU SONUCU GÖSTERİYOR

Daha sonra söz alan HDP Milletvekili Felaknas Uca, 13 milletvekilinin, onlarca belediye eş başkanının ve binlerce HDP çalışanının gözaltına alındığı ve 84 belediyeye kayyum atandığı bir ortamda referanduma gidildiğini hatırlattı. Uca, Kürt halkının 2017 Newrozu'nda hem Kürdistan'da, hem de dünyanın her tarafında göstermiş olduğu duruş ve coşkunun referandumdan çıkacak sonucu netleştirdigini söyledi. 

Uca, "Roj peşmergeleri adı altındaki çetelerle DAİŞ'in yapamadığını yapmak istiyorlar" dedi.

Ayrıca Müslim ve Uca resmi davetli olarak Sosyalist Halk Partisi kongresine katıldılar. Kongrede Müslim bir konuşma yaptı ve eski Dışilişkiler Bakanı Holger K. Nielsen İLE Avrupa Parlamentosu milletvekili Margarethe Auken ve diğer parti yetkilileriyle görüştü. 

Müslim, konuşmasında Avrupalıların Rojava'yla dayanışma içinde olmasını istedi.

PYD Eş Başkanı Salih Müslim ayrıca Cumartesi günü Yeşil-Kîzıl Birlik Partisi milletvekilleri ile görüştü.