Lammert: Erdoğan kendi anayasasına darbe teşebbüsünde bulunuyor

Sol Parti (Die Linke) tarafından düzenlenen bir etkinlikte konuşan Alman Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert, Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın referandumla ‘kendi anayasasına darbe teşebbüsünde’ bulunduğunu savundu.

Erdoğan ve AKP hükümetinin Türkiye’de ‘her halükarda zayıf olan ama yine de demokratik düzeni’ değiştirmek istediğini söyleyen Lammert, bunun otoriter bir sisteme dönüştürülmeye çalışıldığının altını çizdi.

Erdoğan’ın geçtiğimiz yıl 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimini kullanarak siyasal sistemi ‘sistematik olarak ihlal ettiğini’ dile getiren Federal Meclis Başkanı, “Erdoğan, bununla kendi anayasasına darbe teşebbüsünde bulunuyor” dedi.

Lammert, referandumun geçmesi ihtimalini ise, “Bu ‘ikinci darbe girişiminin’ başarılı olma tehdidi var” diye konuştu.

Alman hükümetinin ülkede referandum sandıklarına ilişkin kararına ilişkin olarak da konuşan Lammert, bunun aksinin ise Erdoğan’a koz vermek anlamına geleceğine dikkat çekti.

Norbert Lammert, Erdoğan’ın Avrupa Birliği (AB) müzakerelerinin devamının ikinci bir referandumla halka sorulması vaadine ilişkin ise, böylesi bir referandumun vazgeçilmez olmadığını vurguladı.

Norbert Lammert’in katıldığı etkinliğe ev sahipliği yapan Die Linke Meclis Grup Başkanı Sahra Wagenknecht, Nazizm ve terörizm suçlamalarına karşı çıkmış ve Erdoğan’ın bizzat kendisinin bir terörist gibi konuştuğu tepkisini vermişti.