Maillé katliamında yargılama olmayacak

İkinci Dünya Savaşı sırasında Fransa’nın Maillé komününde 124 kişinin Nazilerce katledilmesine ilişkin soruşturmanın sonlandırılması sonrasında Fransızlar tarafından itiraz başvurusu yapılıyor.

Fransız yargısının zaman aşımından dolayı ilgilenmediği katliama katılan hiç bir askerin hayatta olmadığı savunuluyor.

Almanya’nın Dortmund kentinde savcılık tarafından yürütülen soruşturmada, kovuşturmaya gerek olmadığına karar verilmişti. Savcılığın, Fransa’nın Indre-et-Loire iline bağlı Maillé komününde 24 Ağustos 1944’de gerçekleşen katliamda yer alan hiçbir eski Nazinin bulunamadığı gerekçesiyle bu kararı aldığı duyurulmuştu.

Ancak katliam soruşturmasında taraf olan Fransızların avukatları aracılığıyla itirazda bulunduğu bildirildi. Katliamdan sağ kurtulan bir kişinin de aralarında olduğu mağdur yakınları adına yine Nordrhein-Westfalen eyaletinde bulunan Hamm Genel Savcılığı’na itirazda bulunuldu.

1940 yılında Fransa’yı işgal eden Nazi Almanyası, ülkenin güney yarısında yönetimi mareşal Philippe Pétain liderliğindeki Vichy Cumhuriyeti adlı işbirlikçi yapıya devretmişti.

Ülkenin orta kuzey bölümünde yer alan Maillé adlı köyde 24 Ağustos 1944 günü, yani Paris’in kurtarıldığı günü büyük bir katliam yapılmıştı. Katliamda yaşları 3 ay ile 89 yıl arasında değişen 124 kişi yaşamını yitirmişti.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından savaş suçları listesinde yer alan Maillé katliamına karıştığı tahmin edilen Alman askerlerinin önemli bir bölümünün ya savaşta ya da sonrasında herhangi bir ceza almadan öldükleri anlaşılmıştı. Katliama dair 1952 yılında Fransa’nın Bordeaux kentinde bir Alman subayın gıyabında cezalandırıldığı, ancak bu kişinin de 1965 yılında Almanya’da öldüğü tespit edilmişti.

Dortmund Savcılığı’nca katliama ilişkin 2004 yılında soruşturma açılmıştı. Almanya’da savaş dönemlerinde işlenen katliamlar aynı zamanda insanlığa karşı suç olarak kabul edildiğinden zaman aşımından etkilenmiyor. Ancak Fransa’da 30 yıllık zaman aşımına uğradığından mağdur yakınları soruşturma için gerekli belgeleri Alman savcıya sunmuşlardı.