Martin Schulz’lu SPD ‘test’ niteliğindeki Saarland seçimlerinde kaybetti

Almanya’da Eylül ayında yapılacak Federal Meclis seçimleri öncesinde test niteliğinde olan Saarland eyalet seçimlerinde gülen taraf, Başbakan Angela Merkel ve partisi CDU oldu.

Saarland Eyalet Parlamentosu seçimlerinde Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) beklenenin üzerinde oy artışı sağlarken, federal düzeyde Martin Schulz’un adaylığının Sosyal Demokrat Parti (SPD) üzerinde hiç de etkisinin olmadığı görüldü.

Katılımın bir önceki döneme oranla oldukça fazla olduğu seçimlerde CDU’nun oyları 2012’ye oranla 5,5 puan artışla yüzde 40,7’ye yükselirken, SPD ise 1 puanlık kayıpla yüzde 29,6’ya geriledi.

Oskar Lafontaine’nin adaylığıyla eyalette yeniden ciddi bir çıkış yapmak isteyen Sol Parti (Die Linke) ise 3,2 puanlık kayıpla yüzde 12,9 oy oranına geriledi.

Göçmenler ve Avrupa Birliği (AB) karşıtı söylemleriyle son yıllarda önemli oy oranına ulaşan Almanya İçin Alternatif (AfD) ise yüzde 6,2 oy oranıyla Saarland Eyalet Parlamentosu’na giren son parti oldu. AfD’nin Ocak ayına kadarki anketlerde yüzde 10 civarında oy alacağı tahmin ediliyordu.

Yeşiller ise yüzde 4’lük oy oranıyla parlamento dışında kaldı.

MARTİN SCHULZ İÇİN TEST NİTELİĞİNDEYDİ

Saarland eyaletindeki seçimler, Eylül ayında yapılacak federal genel seçimler öncesinde Angela Merkel ile en güçlü rakibi SPD lideri Martin Schulz için test niteliğindeydi. Alman medyası, genel seçim anketlerinde SPD’yi 8-10 puan artışla yüzde 30-32 bandına çıkarmayı başaran Schulz’un bu ilk testi geçemediği yorumlarıyla doldu.

Ancak Alman genel seçimleri için en önemli ‘test’ olarak ülke nüfusunun beşte birinin yaşadığı Nordrhein-Westfalen eyaletinde Mayıs ayında yapılacak seçimler olacak. Bu eyalet ile Schleswig-Holstein’da seçimler Mayıs ayında yapılacak.