Mayın taramada kullanılacak insansız hava aracı yapılıyor

Dünya genelinde döşenmiş mayınlar nedeniyle her yıl binlerce insan yaşamını yitirirken, mayınları temizleme de daha güvenli bir yöntem geliştiriliyor.

Alman ve İsviçreli bilim insanları üniversite öğrencilerinin ortak çalışması sonucunda, mayınları yüksekten uçarak tespit edecek insansız hava araçları yapılacak.

FindMine adlı proje kapsamında geliştirilen insansız araçlar, mayınlı alanların üzerinden uçarak bu alanların taramasını yapabilecek. Bu araçlarla, günümüzde kullanılan mayın taracılardan kat kat daha fazla geniş bir alanın taraması yapılabilecek.

Yapılacak insansız hava aracının yerden 1,5 metre yüksekten otomatik olarak koordine edilebileceği ve 20 santimetre yükseklikten ise elektromanyetik dalgaları mayınlara gönderebilecek. Bu sayede yerden yüksek çözünürlüklü fotoğraflar alınabilecek ve mayınlar bu fotoğraflarda ışık renginde parlayarak görünecek.

Proje kapsamında geliştirilecek insansız hava araçlarının özellikle Ortadoğu ve Afganistan gibi kuru iklimli ülkelerde kullanılması planlanırken, Bosna ve Kamboçya gibi ülkelerde denenmesi de gündemde.