NCT: PKK İsveç'in güvenliği için tehdit oluşturmuyor

NCT, 2017 yılı terör tehdidi değerlendirmesinde PKK'nin İsveç'te “terör” eylemlerine başvurma niyetinin olmadığı ve İsveç'te yönelik en büyük terör riskinin aşırı İslamcı akımlardan gelebileceğini belirtti.

Terör Tehdidi Değerlendirme Ulusal Merkezi (NCT), 2017 yılı terör tehdidi değerlendirmesinde PKK'nin İsveç'te “terör” eylemlerine başvurma niyetinin olmadığı ve İsveç'te yönelik en büyük terör riskinin aşırı İslamcı akımlardan gelebileceğini belirtti.

İsveç Güvenlik Polisi (Säpo), İsveç Askeri ve Güvenlik Servisi (MUST), İsveç Ulusal Savunma Radyo Kurumu (FRA)’nın oluşturduğu Terör Tehdidi Değerlendirme Ulusal Merkezi (NCT), her yıl İsveç’e yönelik terör tehdidini değerlendirerek hazırladığı raporu kamuoyuna açıklıyor.

NCT, geçtiğimiz günlerde kamuoyuna açıkladığı 2017 yılı raporunda, İsveç’te terör saldırıları gerçekleştirme riskinin 5 üzerinden 3 olduğunu ve tehdidin DAİŞ ve El Kaide gibi aşırı İslami gruplardan gelebileceği değerlendirmesini yaptı.

Raporda, İsveç’te şiddete başvurmaya yatkın İslamcıların esas olarak Batı dünyasına yönelik terör saldırılarını meşru gören DAİŞ ve El Kaide’den etkilendikleri tespiti yapıldıktan sonra, Avrupa’da bugüne kadar gerçekleşen terör eylemlerinin doğrudan bu grupların talimatıyla değil onlardan esinlenen ve ilham alan tek tek kişiler tarafından gerçekleştirildiğine dikkat çekiliyor. DAİŞ’ın terör eylemleri gerçekleştireceği Avrupa ülkeleri arasında İsveç’e öncelik vermediği belirtiliyor.

İSVEÇ’TEN SURİYE VE IRAK’A GİDEN CİHATÇILARIN SAYISI AZALDI

Son bir yıl içinde Irak ve Suriye’ye giderek terör örgütleri saflarına katılanların sayısında azalma olduğu belirtilen raporda, bunun nedenleri olarak da Türkiye’nin sınırlarındaki denetimi artırması ve DAİŞ’ın askeri olarak sıkışması ve alan kaybetmesi, İsveç’te terör örgütleri saflarına katılanlara ceza verilmesini öngören yasanın yürürlüğe girmesi gibi faktörler sıralanıyor.

Türkiye’den Suriye ve Irak’a geçilmesinin mümkün olduğu sürece DAİŞ ve El Kaide saflarına katılımların düşük düzeyde olsa süreceği, Türkiye’nin sınırlarını tamamen kapatması halinde katılımların ayrıca azalabileceği belirtiliyor.

DAİŞ AVRUPA’DA TERÖR EYLEMLERİ YAPILMASINI PLANLIYOR

2016 yılında Suriye ve Irak’ta DAİŞ’ın askeri yenilgi sonucu denetimindeki bazı alanları kaybettiği, üst düzeydeki yöneticilerinin öldürüldüğü belirtilen raporda örgütün Avrupa’daki sempatizanlarına terör eylemleri yapmaları için çağrıda bulunduğu hatırlatılıyor.

El Kaide’nin ise daha uzun vadeli hesaplar yaparak batı ülkelerinde terör eylemlerine başvurmaya öncelik tanımadığı tespitinde bulunuyor, ancak bunun El Kaide sempatizanı kişilerin kendi inisiyatifleriyle terör eylemi gerçekleştirmeyecekleri anlamına gelmediğinin altı çiziliyor.

PKK’NİN İSVEÇ’TE TERÖR SALDIRISI GERÇEKLEŞTİRME AMACI YOK

“Ayrılıkçı motivasyondan kaynaklı İsveç’e yönelik tehdit” başlıklı bölümde, PKK’nin İsveç’te terör eylemleri olarak kabul edilebilecek şiddet eylemlerine başvurma amacında olmadığı değerlendirmesi yapılıyor.

PKK’nin İsveç’te olduğu gibi Avrupa’nın diğer ülkelerinde de terör örgütleri listesinden çıkarılması gibi stratejik bir hedefi olduğu ve bu nedenle de İsveç’te terör eylemleri başlatma olasılığı olmadığı belirtiliyor.

PKK ŞİDDET EYLEMLERİNİ TEŞVİK ETMİYOR

Türk devleti ile PKK arasındaki çatışmaların yoğunlaşmasına rağmen PKK’nin yurt dışında yaşayan sempatizanlarına Türk çıkarlarına yönelik herhangi bir şiddet eylemine başvurmalarını teşvik ettiğine yönelik bir işaret olmadığına vurgu yapılıyor. Buna karşı bazı kişilerin kendi inisiyatifleriyle PKK liderliğinin yönelimlerine aykırı davranabilecekleri ve Türk çıkarlarına yönelik saldırı gerçekleştirmeleri ihtimali olduğundan söz ediliyor.

NCT, ayrılıkçı nedenli terörizm tehlikesini 5 sayısını temel alarak 2’den (Düşük tehdit) 1’e (Hiç tehdit yok) düşürüyor.

NCT’nin Şefi Mats Sandberg, İsveç Devlet Radyosu’na PKK ile Türk devleti arasında çatışmaların yeniden başlamasından sonra İsveç’te “terör” eylemlerine başvurabileceği bilgisinin geldiğini ancak 2016 yılında beklenenin olmasından dolayı 2017 yılı için tehdit derecesini düşürdüklerini söyledi.

RADİKALLEŞEN İSLAMCILAR TERÖR EYLEMLERİNE BAŞVURABİLİR

Muhtemel terör saldırılarının DAİŞ veya El Kaide’den etkilenen İslamcılar tarafından gerçekleşebileceğini söyleyen Sandberg, direktifle gerçekleşen saldırılar yerine bu akımlardan etkilenen ve radikalleşen aşırı İslamcıların gerçekleştirebilecekleri terör eylemi riskinin daha fazla olduğunu belirtti.

NCT’nin raporunda İsveç’te terör eylemine başvurabilecek kişiler kategorisinde Suriye ve Irak’ta DAİŞ ve El Kaide saflarında savaştıktan sonra İsveç’e dönenler de yer almasına karşın Mats Sandberg, 2016 yılı deneyimlerinin Avrupa’da terör eylemleri gerçekleştirenin tamamının daha önce savaş bölgelerinde bulunmadıklarına ve çatışmalara katılmadıklarına dikkat çekiyor.