GÖRÜNTÜLÜ

Newroz ateşi ilk defa Uruguay'da

Uruguay'da ilk kez Newroz ateşi yakıldı. Kutlamaya çok sayıda siyasetçi, akademisyen, sanatçı, basın mensubunun yanı sıra insan hakları kurumu, demokratik kitle örgütü ve sendika temsilcisi katıldı.

Kürt Kadın Hareketi tarafından oganize edilen ve Uruguay Parlamentosu Kadın Grubu başta olmak üzere çok sayıda kurum tarafından desteklenen Kurdistan En Uruguay/Kürdistan Uruguay’da etkinlikleri Newroz kutlamalarıyla devam etti. Bir önceki gece Kürt yemeklerinin de tanıtıldığı bir resepsiyona ve Sosin konserini içeren kutlamalara içinde milletvekillerinin de olduğu çok sayıda siyasetçi, akademisyen, sanatçı ve basın mensubunun yanı sıra çok sayıda insan hakları kurumu, demokratik kitle örgütü ve sendika temsilcisi katıldı. Etkinliklerin evsahipliğini üstlenen MUMI/Montevideo Göç Müzesi bahçesinde yapılan Newroz kutlamalarında Uruguay’da ilk defa Newroz ateşi yakılmış oldu. 
Uruguay’ın en ünlü şefi Nicolas de Maria’nın yönetimindeki bir ekip tarafından hazırlanan Kürt yemekleri davetlilerin beğenisine sunulurken Kürt Kadın Hareketi Latin Amerika Temsilcisi Melike Yaşar, Montevideo Belediye Başkanı Carlos Varela Ubal, Şef Nicolas de Maria ve organizasyon ekibinden Mehmet Tarhan birer konuşma yaptı. 

'DİRENİŞİ KUTLUYORUZ'

Katılımcıları, organizasyona emek verenleri ve destekleyen kurumları selamlayarak konuşmasına başlayıp Newroz’un tarihini ve Kürtler için önemini anlatan Melike Yaşar şöyle devam etti:

"Uruguay’da gerçekleştirilen bu etkinlikler sadece bizler için değil tüm Kürt halkı ve Kürt Özgürlük Hareketi açısından da önemlidir. Kurdistan en Uruguay çalışmasında Kürt halkınının yanı sıra Kürdistan coğrafyasındaki tüm halkları da tanıtmaya çalışıyoruz. Şunu belirtmek isterim ki, öncelikli olarak önem taşıyan şey Kürt halkının uluslararası kurumlar tarafından tanınıp tanınmaması değil, halkların birbirini yanıması, birbiriyle kucaklaşmasıdır.“

"Bugünkü mücadelemiz de bu ortak yaşamı yeniden inşa etme mücadelesidir ve bunun adı da Demokratik Konfederalizmdir“ diyen Melike Yaşar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Newroz bizler için halkların birlikte kardeşlik içinde yaşamasının bayramıdır. Aynı zamanda Kürtler için direnişin kutlamasıdır. Bugün Türkiye başta olmak üzere Kürdistan’da baskı ve zulüm altında bir halk Newroz’u bir direniş bayramı olarak kutluyor. Bu direniş bayramı barışa çağrıdır aynı zamanda. Uruguay halkının burada Newroz’u kutlayarak kardeşlik halayına girmesi Kürt halkına ve Kürtlerin barış çağrısına güç verecektir."

"Mart ayı Kürt halkı için sadece Newroz dolayısıyla değil, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü dolayısıyla da Kürt Kadın Hareketi için çok önemlidir“ diyen Yaşar, 16 Mart’ın da Halepçe Katliamı’nın yıl dönümü olduğunu hatırlattı. Yaşar, Kürt Kadın Hareketi öncülüğünde yürütülen Kürt Özgürlük Mücadelesinin Ortadoğu’da ve tüm dünyada ezilen halklara umut olduğunu söyledi.

VARELA: KÜRT HALKIYLA DAYANIŞIYORUZ

Montevideo Belediye Başkanı Belediye Başkanı Carlos Varela konuşmasına katılımcıları, organizasyon bileşenlerini ve özellikle Kürt halkını selamlayarak başladı. 8 Mart’tan hemen sonra Kürt Kadınlarının öncülüğünde böyle bir çalışmanın başlamasının kadın-erkek eşitliğinin henüz sağlanamamış olduğu Uruguay için çok önemli olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Varela şöyle devam etti:

"Tarih boyunca sistem bizlere kimi kucaklayıp kiminle kucaklamayacağımızı belirlemek için çabaladı. Ancak biz Uruguay olarak kucaklamak kadar kucaklaşmaya da ihtiyaç duyuyoruz.Bu yüzden biz halklarla dayanışmaya devam edeceğiz ve bugün Newroz aracılığıyla Kürt halkıyla dayanışıyoruz. Bence halklar birbirlerini ne dışişleri bakanlarının anlaşmaları ne de imzaladıkları protokollerle tanıyabilirler. Bu ancak halkların korkmadan birbiriyle buluşması ve birbiriyle korkusuzca paylaşmasıyla olur. Biz Uruguaylılar için bugünü Kürt halkı ile paylaşmak çok mutluluk verici. Çünkü yaşamak bir şeyleri paylaşmaktır."

Resepsiyonda ikram edilen Kürt yemeklerini yapan ekibin başındaki ünlü Şef Nicolas de Maria da yemekler hakkında bilgi verirken, "Kürt halkının tarihi ve kültürü hakkında çok şey öğrendik" dedi.

Son olarak Kurdistan en Uruguay organizasyonunda yer alan Mehmet Tarhan söz aldı:

"Bu akşamki Kürt yemekleri aynı zamanda Ermeni, Türk, Arap yemekleri. Bugün Demokratik Konfederalizm olarak bahsettiğimiz şey tam da bu yemekler gibi kadim geçmişleri ile Kürdistan coğrafyasında yaşayan tüm halkların ulus devlet ya da milliyet sınırlarına sıkışmaması önerisidir.“

Sıcak bir atmosferde geçen resepsiyonda Kürt yemekleri büyük bir beğeni toplarken Kürt sanatçı Sosin mini bir dinleti ile sürpriz yaptı.

MONTEVİDEO’DA NEWROZ COŞKUSU

Kürtler ve yüzlerce Uruguaylı Montevideo’daki Newroz halayında buluştular. Sanatçı Sosin’in de bir konser verdiği Newroz kutlamaları için sabahın erken saatlerinden itibaren MUMI/Montevideo Göç Müzesi bahçesinde hazırlıklara başlanarak sahne kuruldu. Alana Mazlum Doğan ve Zekiye Alkan’ın fotoğrafları olan bir pankart asıldı. Kürtçe ve İspanyolca olarak Newroz Pîroz be/Feliz Newroz ve Berxwedan Jîyane/La Resistencia es Vida yazılmış olan pankartın iki yanına Mazlum Doğan ve Zekiye Alkan’ın hayatlarının anlatıldığı bilgi panoları asıldı. 

Newroz kutlamaları Kürdistan Ulusal Kongresi/KNK üyesi Erol Polat’ın sahnede yaptığı konuşmayla açıldı. Newroz’un Kürt halkı için anlam ve önemini açıkladıktan sonra Demirci Kawa efsanesini Uruguaylılara anlatan Polat, konuşmasına şöyle devam etti:

"Pankkartta fotoğrafını gördüğünüz Mazlum Doğan Amed zindanında tutuşturduğu 3 kibrit ile çağımızın Dehaklarına karşı çağımızın Kawa’sı olmuştur. Yeniden tutuşturduğu Newroz ateşi bütün Kürt halkının zulme ve soykırıma karşı direnişinin bir sembolü olarak kabul görmüştür. Bugün burada, dünyanın öbür tarafında tutuşturacağımız Newroz ateşiyle Uruguay halkı da bu direnişte Kürt halkına katılmış olacak."
Özellikle son birkaç yıldır DAİŞ ve onları destekleyen bölgesel güçlere karşı insanlık onurunu savunan Kürt halkının Türkiye’de de büyük bir soykırım girişimiyle mücadele ettiğini ifade eden Polat şunları kaydetti:
"Türkiye’de bugün Kürtlerin uzattığı barış elinin reddedilip müzakere masasının devrildiği 2015’ten bu yana 12 Kürt şehri yerle bir edildi. Binlerce Kürt kadın, çocuk, yaşlı demeden katledildi. 5000’den fazla partiliyle birlikte yüzlerce belediye başkanı, parti yöneticisi ve Eşbaşkanları da dahil olmak üzere 13 milletvekilini hala tutuklu.  Yüzbinlerce Kürt yaşadıkları yeri, topraklarını, evlerini terk etmeye zorladı."
Kürt halkının bugün başta Türkiye olmak üzere tüm saldırılar ve yasaklama çabalarına rağmen Newroz’u coşkuyla kutladığının altını çizen Polat "Bu direniş geleneğinin ve Kürt Özgürlük Hareketi’nin Uruguay halkıyla buluşmasını sağlayan Kürt Kadın Hareketi ve MUMI/Montevideo Göç Müzesi başta olmak üzere organizasyona katılan ya da destekleyen tüm kişi ve kuruluşlara, en çok da Newroz’u bizlerle kutlayan tüm konuklara teşekkür ediyor, saygıyla selamlıyorum" diye ekledi.
KNK Üyesi Erol Polat’ın daveti üzerine Uruguay’daki ilk Newroz ateşi Kürt Sanatçı Sosin ve Newroz kutlamalarının ev sahibi MUMI/Montevideo Göç Müzesi direktörü Irene Cabrera tarafından yakıldı. Newroz ateşi ve halayın Kürtler için ne anlam ifade ettiğini anlatan Sosin’in Uruguaylı konukları kardeşlik halayına davet etmesiyle Uruguay’daki ilk Newroz halayı da başlamış oldu. Bu sırada özellikle gençler ateşin üzerinden atlayarak Newroz coşkusunu Uruguay’a taşıdılar. 
Ateşin etrafındaki halaydan sonra program Sosin konseriyle devam etti. Büyük bir kısmı hayatında ilk defa Kürtçe müzik dinleyen yüzlerce Uruguaylı Sosin konserini ilgiyle takip ettiler. Aynı zamanda ilk defa halay çeken konuklar gelecek yılki Newroz’da buluşmak üzere alandan ayrıldılar.