Referandumda neden HAYIR denmeli

Kuran bir Müminin bütün hayatı boyunca kendi nefsine ve çevresindeki kötülüklere karşı mücadeleyi emreder. Mücadele iki kavramda ifadesini buluyor: "Maruf ve münker..."

Bir önceki yazımızda İslam'da Akaid'in önemine değinmiştik. 

Bu bölümde İslam’da münker ve amel boyutunu tartışacağız. 

Kuran bir Müminin bütün hayatı boyunca kendi nefsine ve çevresindeki kötülüklere karşı mücadeleyi emreder. Mücadele iki kavramda ifadesini buluyor: "Maruf ve münker." 

Maruf

Kamus sarihinin beyanına göre "maruf" akıl ile idrak edilen Kuranın ve Peygamberin onu güzel kabul ettiği şeydir. Başka bir deyişle aklın şahadetiyle nefiste karar kılan selim fıtratın kabul ettiği fiildir. Bu kavram Kuran'da yaklaşık 40 sefer geçmektedir. 

Ragıb İsfehani, Maruf'u güzelliği akıl veya din aracılığıyla bilinip belirlenen her şey biçiminde tanımlıyor. Maruf, kelime olarak cömertlik ve güzel fiil anlamına geliyor. 

Zemahşeri, Esasü'l-Belağa'sında kelimenin peyderpey, yavaş yavaş, peş peşe anlamında kullanıldığını da zikreder. Daha genel anlamıyla Kur'an ve sünnete uygun olarak işlene gelmiş adetlerin toplamıdır. 

Marufu iyiyi güzeli yaymak, Münkeri kötüyü şeri engellemek ortadan kaldırmak her iman sahibine farz-ı vaciptir. 

Münker

İmtina edilmesi, çekinilmesi gereken söz ve davranışları ifade eder. 

-Öldürmeyeceksin: 

Kuran insan öldürmeyi günah-ı kabair olarak tasnif etmiştir. Bir katilin cezalandırmasını bile belli şartlara bağlamıştır. Ancak Türkiye'yi idare eden yönetim, öldürmeyle övünmektedir. Birleşmiş Milletler kayıtlarına göre yakıp yıkılan Kürdistan şehirlerinde çoğunluğu kadın ve çocuklardan olmak üzere 2000 kişi katledilmiştir. Yani ülkemizi katil bir iktidar yönetmektedir. 

- Çalmayacaksın: 

Hırsızlığı ahlaki bir çöküş ve büyük günah olarak tanımlayan Kuran, bu eylemi vücut bütünlüğünü bozacak (el kesme) biçimde büyük bir ceza ile karşılamıştır. 

AKP iktidarının yapmadığı hırsızlık kalmamıştır. Ayakkabı kutularına doldurdukları milletin parası ile dünya zenginleri arasına girmişlerdir. "EVET" demek hırsızlıklarına evet demekten başka ne anlama gelebilir? İşte bunun içindir ki hırsızlığa hayır denmelidir. 

-Yalan söylemeyeceksin:

Siyasilerin yalan söz söylemelerini bir tarafa bırakalım, din adına, İslam adına TV ekranlarına çıkan iktidara bağlı ve bağımlı din adamları bile Peygamber adına yalan söz söylemekten çekinmemektedirler. 

- Adil olacaksın

Kuran ekonomik ve sosyal işlemlerde din ayırımı yapmaksızın adil davranmayı emreder. Zulmün dini ve milliyeti yoktur. Zalimin ve mazlumun da. 

İslam dininin diğer emirleri başlık itibarıyla şöyle sıralanabilir.

-Rüşvet almayacak vermeyeceksin

-Adam kayırmayacaksın

-Kibirlenmeyeceksin

-Kin tutmayacaksın

-Emanete ihanet etmeyeceksin

-Cimri ve savurgan olmayacaksın

-Bozgunculuk yapmayacaksın

-Zina yapmayacaksın

-İçki içmeyeceksin

-Büyü, fal ve sihir yapmayacaksın

-Kumar oynamayacak, oynatmayacaksın

-Faiz almayacak, vermeyeceksin

-Köle, cariye yapmayacaksın

-Zorla din dayatmayacaksın

Bir İslam ülkesini yöneten bu iktidarda bunlardan hangisi yok? Ya da hangisi daha çok?

Kuran neyi münker olarak ad etmişse bunlar onu yapıyor. Neyi maruf görmüşse de ondan kaçıyorlar.

Huzeyfe (r)'nin rivayetine göre Rasulullah (s.a.v) "Nefsim elinde olana yemin ederim ki, ya iyiliği emreder, kötülüğe meylederseniz ya da Allah üzerinize azabını gönderir dua edersiniz ama duanız kabul edilmez" dedi. 

Hz. Ebubekir "Aralarında günah ve isyanlar işlenip duran ve bunları değiştirmeye güçleri yettiği halde değiştirmeyen bir topluluk yoktur ki Allah'ın onları bir azapla kuşatması olmasın."

Bu fasıkları, münkerleri, zalimleri durdurmak farzdır. Kimi eli ile, kimi sözü ile, kimi de duası ile. 

Hayır olanda birleşmek her Müslüman'ın görevidir. Müslümanlar artık bu münkerlerden berri olmalıdır. 

Rabbimizin selamı tüm Müslümanların üzerine olsun.