Roboski'yi anan Encü için 22 yıl hapis istemi

HDP Milletvekili Ferhat Encü 22 yıla kadar hapis cezası istendi. Encü için hazırlanan önceki iddianamede de ömür boyu hapis cezası istenmişti.

Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı, 4 Kasım’da tutuklanan HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü hakkında yürüttüğü soruşturmayı tamamlayarak iddianame hazırladı. Şırnak 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen 9 sayfalık iddianamede, “5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu aykırılık”, 2 defa “ Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme yönetme bunların hareketlerine katılma” ve “Örgüte üye olmak” ile suçlanan Encu’nün 22 yıla kadar hapsi isteniyor. 

Encü'nün siyasi parti faaliyetleri kapsamında 2015-2016 yılları arasında Şırnak ve ilçelerinde yapılan eylem ve etkinliklere katılması, "sokağa çıkma yasağı"nın ilan edildiği Silopi ve İdil ilçelerine gitmesi, bu ilçelerde yaşanan insan hakkı ihlallerine ilişkin Twitter hesabından paylaşımlarda bulunması ve Roboski Katliamı'nın yıl dönümünde Şırnak’ta düzenlenen basın açıklamasına katılması suçlamalar arasında.

Encu’nün Roboskili ailelerin adalet nöbetinde yaptığı konuşma, Cizre, Silopi ve İdil’de "sokağa çıkma yasakları" sırasında sokağa çıkma yasaklarının kaldırılması ve çatışmaların son bulması yönündeki açıklamaları, Beytüşşebap’ta yaşanan çatışmalardan sonra yaşamını yitirenlerin cenaze törenine katılması, sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımlarının suç sayıldığı iddianamede, “Örgüt üyesi olmak” ve “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla hakkında 22 yıla kadar hapis cezası istendi.

Encü için hazırlanan önceki iddianamede de ömür boyu hapis cezası istenmişti. 

İDDİANAMELER

İddianamelerde, "Örgüt güdümünde legal görünümlü yan kuruluşlar vasıtasıyla siyasi zeminde kamuoyu oluşturma” ve “Kürt kökenli vatandaşları örgüt görüşleri doğrultusunda faaliyetlere kanalize etme ve çeşitli çevrelerden destek sağlama şeklinde hareket tarzı benimsenmiştir” denildi.

Encü'nün Türk askerlerinin katlettiği Medeni Yıldırım'ı anması da suç sayıldı. Yine Roboski Katliamı'na ilişkin anmada yaptığı, "Hepiniz biliyorsunuz, 2 yıl önce bugün karakolları protesto ettiği için askerler tarafından kurşunlanarak hayatını kaybeden Medeni Yıldırım'ın ölüm yılının ikinci yılıdır. Bir kez daha bu topraklarda bizlere bu acıları yaşatanlar Ortadoğu da, Rojava’da, Kürdistan’da Türkiye de her gün faili meçhuller yaşatan katliamlar yaşatan hukuksuzluklarda bulunan zihniyetleri burada bir kez daha kınıyoruz" açıklaması da "Örgüt propagandası" sayıldı.

Kürdistan'daki soykırımcı saldırılar sırasında paylaştığı fotoğraflar ve paylaşımlar da Encü'nün iddianamesine eklendi.