ANALİZ

Rus askerlerinin Efrîn'e girmesi, İdlip ve Efrîn saldırıları

Türk ordusunun Efrîn'in Cindires ve Raco nahiyesi ile köylerine saldırmasının "Rusya-YPG anlaştı" açıklamalarından sonra gelmesi dikkat çekicidir. Bu saldırı Efrîn ve Kürtlere mi, yoksa Rusya’ya mı, diye merak ediliyor.

Türk devleti dün Efrîn'e saldırdı. Aslında bu saldırılar ilk değil. Uzun zamandan beri Şehba tarafından yapılan saldırılar dün Reyhanlı’dan direkt Türk ordusunun saldırıları ile tamamlandı. Türk ordusunun Efrîn'in Cindires ve Raco nahiyesi ile köylerine saldırmasının "Rusya-YPG anlaştı" açıklamalarından sonra gelmesi dikkat çekicidir. Bu saldırı Efrîn ve Kürtlere mi, yoksa Rusya’ya mı, diye merak ediliyor.

SALDIRILARIN ANLAMI

Üç gün önce YPG Sözcüsü Redur Xelil Rusya ile anlaştıklarını, Rusya ile yaptıkları anlaşmaya göre Efrîn'in bazı yerlerine Rusya askerlerinin yerleşebileceğini açıkladı. Açıklamanın yapıldığı Newroz günü Türk ordusu Efrîn'in Cindires ilçesine bağlı Mele Xelila köyüne yönelik bir saldırı başlattı. Türk ordusu tarafından dün Efrîn'in Cindires ilçesine bağlı Mele Xelila, Der Belut, Raco’nun Kara Baba köyleri ile Heşarke Köprüsü civarına yönelik başlatılan bu saldırılar gün boyu sürdü. Bu saldırılarla Kürtlerden çok aslında Rusya’ya mesaj verilmek istendi. ABD yetkilileri, Koalisyon Sözcüsü ve CENTCOM komutanlarının "Minbic güvenliğimiz altındadır" açıklamalarından sonra Türk devletinin Minbic'e yönelik saldırıları ile ABD’ye verilmek istenen mesaj dün Efrîn saldırıları ile Rusya’ya verilmek istendi. Nasıl ki Minbic'e yönelik saldırı ABD’ye karşı bir saldırı olarak kabul edildiyse, dünkü Efrîn saldırıları da aslında Rusya'ya yapılmış bir saldırıydı. 

Türk ordusu saldırı gerçekleştirdiği yerlerin gerekçesi olarak, Rus askerlerinin yerleştiği yerleri gösteriyordu. Oysa Rus askerleri basında da açıklandığı gibi Şera nahiyesine bağlı Kefercane köyüne yerleşmişti. Saldırının yapıldığı köylerle Rus askerlerinin yerleştiği köy arasında 60 kilometre kadar bir mesafe var.
Saldırının yapıldığı yer Atme ile sınır olan köylerdir. Atme’ye sınır olan köylerde Rus askerleri var diye saldırı yapılması akla İdlip’e yönelik olası bir Rusya hareketinin önünün alınmak istendiğini getiriyor. Bu saldırı ile aslında Türkiye İdlip’teki Nusra ve Ehrar Şam çete gruplarına yönelik olası bir Rusya operasyonunun önünü almaya çalışıyor.

EŞ ZAMANLI SALDIRILAR

Türk ordusu Efrîn'in Cindires ve Raco köylerine yönelik saldırılar gerçekleştirirken eş zamanlı bir şekilde çeteleri de Şehba’da hem karadan, hem de ağır silahlarla saldırıya geçti. Tür ordusunun Efrîn'e bağlı köyleri bombaladığı saatlerde, Türkiye’ye bağlı çeteler de dün eş zamanlı bir şekilde Şehba’nın Sed Şehba, Tel Rıfat, Herbel, Um Hoş, Tel Madiq köylerine yönelik saldırılar başlattı. Saldırılar akşam saatlerine kadar sürdü. Şiddetli çatışmalar yaşandı. Yaşanan çatışmalarda Türk ordusuna bağlı beş çetenin öldürüldüğü yönünde bilgiler var. Bu bilgiler Türk basını ve onlara bağlı çetelerin yayın organlarında da açıklanmış durumda. 

Bu eş zamanlı saldırılar Halep, Hama, Humus da kaybeden ve İdlip’te de kaybetmek üzere olan Türkiye’nin Efrîn ve Şehba üzerinden yeni bir karışıklık planını devreye sokmaya çalıştığını gösteriyor. Devreye sokmaya çalıştığı planın sadece Kuzey Suriye halkları ve topraklarına karşı değil, aynı zamanda bir zamanlar ABD’ye karşı olduğu gibi şimdi de Rusya’ya karşı bir hamle olduğunu görmek gerekir. 

VE ŞAM SALDIRILARI

RTE’nin devreye koyduğu ve Rusya’ya karşı olan plan sadece Efrîn ve Şehba’da devreye sokulmadı. Efrîn ve Şehba’dan önce Nusra ve Ehrar Şam ile Şam’a yönelik başlatılan saldırılarla devreye sokuldu. Şam’a yönelik saldırılar bir anlamda Türkiye Cumhurbaşkanı'nın Halep, Humus ve diğer alanlardan çetelerini çekmesine rağmen istediğini elde edememesinden ötürü, Nusra ve Ehrar Şam’ı harekete geçirerek Şam’a saldırtması ile "hâlâ harekete geçirebileceğimiz çeteler var" mesajları verilmeye çalışılıyor. Ayrıca "küçük şehir, kasabalarda değil Suriye’nin başkentinde harekete geçirebilir ve Suriye Rejimini zorlayabiliriz" mesajları verilmeye çalışılıyor. 

RUSYA-TÜRKİYE YENİDEN KARŞI KARŞIYA

Türkiye Şam da harekete geçirdiği Nusra ve Erhar Şam ile başlattığı saldırılar ile ordusu ve çeteleri ile Efrîn ve Şehba’da başlattığı saldırıları direkt Rusya’ya karşı yapılmış saldırılar olarak değerlendirmek yanlış olmaz. Zira Şam’da direkt Rejim hedefleniyor, Efrîn ve Şehba’da da Rusya ile anlaşma yapan Kürtler üzerinden direkt Rusya hedeflenmiş durumda. 

O yüzden Rus askerleri Türk ordusu tarafından dün bombalanan Efrîn köylerine giderek incelemelerde bulundu. Kullandıkları silahlardan örnekler alındı. Her ne kadar Rus askerleri alana incelemeler için giderken silahlarını saklamış olsalar da kullanılan silahların parçalarından örnekler alındı. 

RUSYA'NIN TEPKİSİ NE OLACAK?

Gerek Şam ve gerekse Türk ordusunun dün açık bir şekilde Efrîn'deki Rus askerlerinin olduğunu iddia ederek saldırılar gerçekleştirdiği köylere yönelik şu ana kadar Rusya’dan herhangi bir tepki gelmedi. Şimdi merak edilen Rusya’nın tepkisinin ne olacağı. Rusya ve Rejime yakın bazı kaynaklardan aldığım bilgilere göre, Rusya’nın tepkisinin çok sert olacak.