GÖRÜNTÜLÜ

Rusya’da Newroz kutlamaları sürüyor

Rusya Federasyonu'na bağlı Stavrapol ve Çelyabinsk’te yaşayan Kürdistanlılar kitlesel olarak Newroz'u kutladı. Farklı halkların da katıldığı şenlikte Şengal’i sahiplenme çağrısı yapılırken, AKP’nin Kuzey Kürdistan’daki katliamları da kınandı.

STAVRAPOL

Stavrapol kentinde Gagarina Konser Salonunda yapılan etkinliğe Kürdistanlıların yanı sıra farklı halklardan kurum temsilcileri de katıldı. Kürdistan Özgürlük Mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan etkinlik daha sonra Newroz ve Kürdistan Özgürlük Mücadelesini anlatan sinevizyon izlenmesiyle sürdü. 

"Kürdistan’ın dört parçasında Kürt halkı Newroz'da alanlara inerek iradesine sahip çıkmıştır" diyen Rusya Kürt Kadın Hareketi Yönetim Üyesi Nazê Bazoyeva, şunları söyledi: “Kürdistan’ın dört parçasında yaşayan Kürtler ulusal bayram olarak kabul ettikleri Newroz'da alanlara inerek adına yakışır bir şekilde bayramlarını kutladılar. Kuzey Kürdistan’da AKP faşizminin tüm engellemelerine rağmen halk yasaklara boyun eğmeyip bayramını kutladı. Kutlamalarda ortaya çıkan irade aynı zamanda 16 Nisan’da yapılacak olan referandum için de önemi bir tecrübeydi. Bizler de Rusya Federasyonu'nda yaşayan Kürdistanlılar olarak Kuzey Kürdistan’da yürütülen Özgürlük Mücadelesine katkı sunmalı ve desteklemeliyiz. AKP’nin Kürt iradesini kırmak için yaptığı katliamları en sert şekilde kınamalı ve protesto etmeliyiz."   

Etkinlik daha sonra Serhat Çarnewa, Bêrîvan Arî, Roj Azad ve yerel sanatçıların sunduğu müzik programıyla devam etti. Müzik eşliğinde halk halaylar çekti. 

ÇELYABİNSK

Çelyabinsk kentinde bir araya gelen Kürdistanlılar da Newroz'u kutladı. Kirovets Teatra Film Salonunda yapılan etkinliğe Çelyabinsk Halk Derneği, gençlik hareketi temsilcileri ve farklı halklardan temsilcileri katıldı. Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan etkinlikte daha sonra Kürt halkının mücadelesini anlatan sinevizyon izlendi. 

"Kürt halkı bulunduğu yer yerde ulusal değerlerine sahip çıkacaktır" diyen Kürt Siyasetçi Adil Cotkar, şunları kaydetti:

“Newroz bayramı Kürt halkının en büyük değerlerinden biridir. Bu açıdan Kürt halkı bulunduğu her alanda şartlar ne olursa olsun Newroz bayramını kutluyor. Bu bayram bile halkımıza saldıran faşist AKP iktidarı Kürtlerin bilinçlenmesi ve ilerlemesini istemiyor. Amed Newrozu'nda tek suçu Kürt olan Kemal Kurkut'u tüm dünyanın gözü önünde katlettiler. Kürt olduğu için kimse sesini bile çıkarmıyor. Çünkü Kürtlere reva görülen budur. Ama artık Kürtler bilinçlendi ve ne için mücadele edeceklerini çok iyi biliyorlar. Kürt halkının her geçen gün büyüyen ve gelişen Özgürlük Mücadelesi dünden daha çok özgürlüğe yakındır."

Daha sonra kürsüye çıkan Çelyabinsk Êzidî Kurumu Başkanı ve KNK Üyesi Sevdin Azad ise şöyle konuştu: “Kürt halkına farklı yollardan tasfiye dayatılıyor. KDP AKP işbirliğiyle çetelerin Şengal’e saldırmasıyla ortaya çıkan tablonun, AKP ile Kürt Özgürlük Mücadelesinin tasfiye etmek için ortaklaştığını açıkça gözler önüne seriyor. DAİŞ saldırılarından sona gelişen bu saldırılarla beraber Êzidîlere karşı katliam politikalarının hâlâ devam ettiğini görüyoruz. Başta Irak merkezi hükümeti olmak üzere uluslararası güçler Demokratik Özerk Şengal’i tanımalıdır. Şengal’in öz gücü olan YBŞ ve YJŞ’yi de tanımalılar."

Yapılan konuşmaların ardından Newroz şenliği müzik programıyla devam etti. Sırayla Ergin Xelikan, Aynur Babayeva, Kazak Folklor Grubu, Çuvaş, Osetin ve yerel gruplar sahne aldı. Sanatçıların sunduğu müzik eşliğinde halk halaylar çekti.