Şakran’daki açlık grevi 36. gününde: Kritik evreye giriliyor!

Şakran Cezaevi’nde başlatılan açlık grevi 36’ıncı gününde. Açlık grevindeki eylemcilerin sağlık durumlarının kritik bir döneme girdiğini belirten görüşçü Çiçek Aydın, acil bir şekilde taleplerin kabul edilmesi gerektiğini ifade etti.

İzmir Aliağa Şakran Cezaevi'nde bulunan 26 siyasi tutsak, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecridin kaldırılması, cezaevlerinde devam eden hak ihlalleri, fiziki ve psikolojik işkenceye tepki amaçlı, 15 Şubat’ta süresiz - dönüşümsüz açlık grevine başladı.

36’ıncı gününde açlık grevinin devam ettiği cezaevinde, ayakta sayım, havalandırmaya çıkarken ayakkabının içi ve altının kontrol edilmesi gibi keyfi uygulamalar dayatılıyor.

Yemeklerin çok az ve çok kötü olduğu cezaevinde, doktor ihtiyacı karşılanmazken, muayene için götürüldüğünde de kelepçeli tedavi dayatılıyor. Görüş vaktinin de kısaltıldığı cezaevinde yaşananlar işkenceye dönüşmüş durumda.

Gardiyanlar görüş ve aramalar sırasında sürekli görüşçüleri tahrik ediyorlar. Açık görüş sırasında sürekli masaların aralarında dolaşan gardiyanlar, en küçük bir göz teması ya da sözlü tartışmada ailelere saldırıp darp ediyorlar.

‘İDAREYLE GÖRÜŞÜLEMİYOR’

Müdür ya da yetkili herhangi bir kişiye ulaşılamıyor. Sitemli bir işkence merkezine dönüşmüş olan Şakran Cezaevi’nden her gün yeni bir hak ihlali ve işkence haberi geliyor. Görüşen giden ailelerin kötü muamele ve fiziki işkenceye maruz kaldığı cezaevinde, tutsaklara da iletişim cezası verildiği için sağlıklı bilgi alınamıyor.

‘GÖRÜŞÇÜLERE CEZALAR VERİLİYOR’

Şakran Cezaevi’nde olan aileler ise yaşananlar karşısında endişeli. Cezaevi girişinde ve aramalar sırasında sözlü ve fiziki tacize uğrayan görüşçülere, yaşananlara tepki gösterdikleri için aylık görüş cezaları veriliyor. Cezaevine görüş için gelen hamile bir kadın arama sırasında tartıştığı kadın ve erkek gardiyanlarca darp edildi.

‘HAYATİ TEHLİKE BAŞLADI’

Şakran Cezaevi’ne görüşe giden Çiçek Aydın, tutsaklara sürekli bir ceza verme politikası uygulandığını dile getirerek, bir an önce bir heyetin cezaevinde inceleme yapma talebinde bulundu. Açlık grevindeki eylemcilerin sağlık durumlarının artık kötüye gitmeye başladığına da dikkat çeken Aydın, “Bir an önce talepler kabul edilmeli. Gün geçtikçe geri dönüşümsüz hasar kalacak eylemcilerde. Cezaevinde zaten insani koşullar yok. Biz her gittiğimizde hakaret ve sözlü tacize maruz kalıyoruz. Bize aldırmak için fırsat arıyorlar. Bu şekilde devam etmez; acil bir çözüm bulunmalı” diye konuştu.

TALEPLER:

Açlık grevinin devam ettiği Şakran Cezaevi’nde tutsakların talepleri şu şekilde:

“Önderliğin üzerindeki ağırlaştırılmış tecrit ve mevcut OHAL sürecinin ortadan kalkması. Tekrar çözüm ve müzakerelere dönülmesi. Son süreçlerde OHAL ve KHK’lerle beraber cezaevlerinde devreye konulan uygulamaların kabul edilebilecek düzeyde değildir, bu baskının son bulması. “

AÇLIK GREVİNDEKİ TUTSAKLAR:

Şakran T2 Bölümünde: Eren Tekin, Sinan Ekmekçi, Mustafa Akaş, Cengiz Doğan, Necdet Kaya, Erhan Ergüz, Murat Duran, Kasım Özdemir.

Şakran T3 Kapalı Bölümünde: Zana Yaktın, İhsan Balkaş, Özgür Güçlü, Özkan Yaşar, Aslan İlhan.

Şakran T4 Bölümünde: Abdullah Aksu, Yusuf Özdemir, Roni Yavuz, Muhammet Bıru, Şivan Bilik, Ahmet Azad, Nayif Yargın, Veysi Kaya.

Şakran Kadın Bölümünde: Hürriyet Doğan, Mahsune Şedal, Cihan Asi, Meryem Söylemez, Derya Moray katılıyor.”

Öte yandan 15 Mart’ta başlayan açlık grevi devam ediyor.